Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Tko umjesto Livakovića? Dalićeva odluka zbunjuje, trojac se nada 'jedinici', a Dinamov vratar prvom pozivu među Vatrene

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 16.10.24. | 15:00

U Varšavi je isključenog Livakovića zamijenio Nediljko Labrović, koji je za ovu akciju pozvan naknadno, nakon ozljede Kotarskog. Tko će zadužiti 'jedinicu' u završnici Lige nacija?

Kad je zbog kontroverznog isključenja u Varšavi Dominik Livaković krenuo prema klupi, Zlatko Dalić je u igru poslao Nediljka Labrovića. Pomalo iznenađujuća odluka, jer Labrovića nije niti bilo na popisu za utakmice protiv Škotske i Poljske, sve dok se nije ozlijedio Dominik Kotarski. Zbog problema s leđima vratio se u Solun, a Labrović, koji je ljetos Rujevicu zamijenio Augsburgom dobio poziv. I onda u završnici utakmice u Varšavi stao među vratnice.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Livakoviću, s obzirom na direktan crveni karton, ne ginu dvije utakmice suspenzije, osim ako netko u UEFA-i ne shvati da je preoštro isključen pa ga 'pogladi' jednom utakmicom. U svakom slučaju, protiv Škotske u Glasgowu 15.studenoga, a vrlo izvjesno i protiv Portugala tri dana kasnije u Splitu, Zlatko Dalić morat će pronaći novu 'jedinicu'. Dosad ta tema i nije previše potencirana, jer i nije bilo potrebe. Livaković je neupitno prvi vratar, a oni drugi dobivali su šanse uglavnom u prijateljskim, pripremnim utakmicama.

Ivica Ivušić slovio je za prvu pričuvu, branio je u prošloj Ligi nacija, čak i protiv na Stade de Franceu. I bio je jako dobar. Na proljetnom turniru u Egiptu, također, branio je protiv Tunisa, zadovoljio je svojim obranama. I bio drugi vratar i na Euru. Međutim, Dalićeva odluka da protiv Poljske na gol pošalje Labrovića pokazuje da Ivušić više nema takav status. Očito, to što se 'zacemntirao' u prosječnom ciparskom Pafosu, ne ide mu u korist. Štoviše, u zadnje je vrijeme često bio i na klupi! Stoga je Dalić odlučio dati priliku Labroviću, koji ipak brani u Bundesligi i to standardno. No, kažemo, Labrović, koji je, dok je branio u Rijeci i 'slabašnom HNL-u', bio standardno na popisu, a sad kad je u Augsburgu, bio je tek na predpozivu. Znači li to da je, zapravo, Dominik Kotarski, koji već neko vrijeme jako dobro brani u solunskom PAOK-u i ponajbolji je golman grčke lige, prva Livakovićeva alternativa? Ako je suditi po onom ključu da je golman, koji je umjesto njega pozvan stao na gol, onda jest. Zbunjuća je ta Dalićeva odluka.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Dok je Livaković zdrav i neupitan, bilo je dosad potpuno svejedno tko je drugi ili treći. Svi ovi, koje smo spomenuli, imaju pravo biti na popisu reprezentativaca, imaju se pravo i nadati da će baš oni biti na vratima protiv Škotske i, vjerojatno, protiv Portugala. Kotarski bi se već u subotu trebao braniti za PAOK u derbiju s AEK-om i tako istaknuti svoju kandidaturu za reprezentativnu 'jedinicu'. A kako neće biti Livakovića, otvara se mogućnost i da netko iz sjene, netko izvan ovog trojca, pokuša napasti to mjesto. Ili, realnije, mjesto među trojicom vratara, da prvo dođe na popis. Jer, Hrvatska ima dobrih vratara.

Sigurno se s pravom može nadati Ivan Nevistić, koji brani u izvrsnoj formi, ne samo u HNL-u, nego i u Ligi prvaka. To mu je prednost pred ostalima. Dosad nikad nije pozvan među Vatrene, branio je svojedobno u U21 selekciji, nastavi li do studenoga ovako braniti, mogao bi zaslužiit poziv. Nadat će se i Ivan Lučić, Hajdukov čuvar mreže, kao vratar trenutnog lidera prvenstva, koji je u 11 utakmica ove sezone primio tek četiri gola. U Primeri je počeo redoviti braniti Dinko Horkaš, dok su Ivi Grbiću pale akcije odlaskom u prosječniu turski Rizespor.

Imaju golmani nešto manje od mjesec dana da se nametnu i izbore, prvo za mjesto na popisu, onda i za 'jedinicu'. Dosad nije bilo toliko važno tko je osim Livakovića na listi, svatko je imao argumente. Sad će Dalić i suradnici morati dobro odvagati. Ali, ne brinemo, barem vratara u stožeru ima na izvoz: Ladić, Mrmić, Pletikosa, Subašić! Valjda će pronaći pravo rješenje.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDominik LivakovićNediljko LabrovićIvica IvušićDominik KotarskiLiga nacija

Ostale Vijesti