Jacek Szydlowski/Forum Pixsell
Jacek Szydlowski/Forum Pixsell

Cimeri se 'kuže' zatvorenih očiju! Dvije akcije Batija i Pere vrijede više od bod(ov)a

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 16.10.24. | 08:45

Ono što su napravili protiv Monaca pa sad i protiv Poljske, dokaz je da je ostanak u Dinamu bio dobra odluka. I Dinama i njih! Profitirali su i oni, klub, ali i reprezentacija

Njihove su nogometne priče potpuno različite. Jedan je 'programiran' od malih nogu, doveden iz Splita u Zagreb da bi tamo rastao i postao svjetska klasa. Drugi je, nekako, hodao na prstima, 'bačen' u kut da se tamo bori i pokuša izboriti. Ako ne uspije, nitko neće ni znati. Te različite staze spojile su se u Maksimiru, u Dinamovom dresu. Pa onda i u reprezentaciji. Martin Baturina i Petar Sučić, najbolja priča hrvatskog na međunarodnoj sceni ove jeseni.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Priznajemo, začudila nas je odluka Dinama da ljetos spusti rampu na transfer Petra Sučića. Ponuda od 10 milijuna eura za igrača, koji iza sebe ima tek jednu, pravu seniorsku sezonu, koji nije reprezentativac niti BiH, kamo li Hrvatske, izgledala je kao 'bingo'. Može li uopće taj dečko dostići cijenu višu od ponuđene, štogod odigrao? Jer, kako će godine prolaziti, tako će i cijena stagnirati. A opet, za 10 milijuna, čak i za manje, mogu se dovesti dva-tri igrača, među njima sigurno jedan, koji će pokriti nastalu rupu. Međutim, iako je i u Maksimiru bilo zagovornika ovakvog razmišljanja, onih, koji bi ga za 10 milijuna 'pješice odveli u Como', konačna odluka bila je - nema prodaje! Osim što su odlučili i malo riskirati, ali i što su vidjeli da je Sučić unikatan tip, toliko skroman i ponizan, fokusiran da, jednostavno, ne može ne uspjeti, strahovali su u Dinamu od najgoreg scenarija. Što ako prodamo Sučića, a onda do kraja prijelaznog roka stigne 'nemoralna' ponuda za Baturinu? Pa ostanemo bez obojice? Jer, znalo se da, ako je netko u izlogu, prvenstvo prodaje ima Martin. Da se ne ponavljamo, bilo je do zadnjeg dana 'mercata' svega, ponuda iz Fiorentine oko 18 milijuna eura (plus bonusi i postotak transfera) zaljuljala je mnoge 'krokodile u bari', ali Baturina je na kraju ostao u Maksimiru. Dinamo je ušao u Ligu prvaka i priču oko transfera Sučića i Baturine, zasad, ostavio po strani.

Ostanak Baturine i Sučića u Dinamu bio je potpuni pogodak! I za Dinamo i za njih i za reprezentaciju. Ali jedan od razloga odlaska bila je i - perspektiva. Obojica su znali da je pred njima jesen velikog izazova, konačne afirmacije i odlaska vrijednosti u nebo. Ako se poklope dvije-tri stvari. Dakle, ako ostave trag u Ligi prvaka te ako postanu važne figure među Vatrenima. I već u prvih mjesec i pol dana te faze karijere, oni su uspjeli. Iako su obojica, možda malo i 'zamantani' od svega što im se događalo prošlog ljeta, u sezonu ušli 'oprezno' i ispod očekivanja, praktički su u istom trenu 'eksplodirali'. Sučić je propustio upravo dvije najlošije Dinamove utakmice, teške poraze u Münchenu i Koprivnici, bolest je usporila njegov 'boom'. Samo nakratko, čim se vratio na travnjak, protiv Monaca, pokazao je klasu. Baturina je bio promjenjiv, od odličnog do slabog, tjerajući javnost i stručnjake stalno na propitkivanja. No, i on je protiv Monaca istrčao kao da sutra ne postoji, odigrao svoju najbolju utakmicu u Dinamovu dresu. Sjajno je asistirao Sučiću, on lažnjakom izbacio Monacova braniča i matirao ljevicom Köhna. Potom je i sam Baturina zabio s 20-ak metara.

Niti puna dva tjedna kasnije, kreirali su obojica priču večeri u Varšavi. U samo dvije minute Baturina je 'haklerski' proigrao Sučića, on (opet ljevicom) pogodio suprotan kut, a onda je Sučić uzvratio, opet 'haklerski' dodao Baturini, koji je golgeterski poentirao. Toliko različiti, od malih nogu, a zapravo toliko slični, jer njihova priča prema zvijezdama ide zajedničkim putem. Kako se diže jedan, diže se i drugi. K tome, oni su cimeri, na Dinamovim gostovanjima i pripremama dijele sobu, zajedno su i izvan travnjaka, postali su jako bliski. I to se vidi u igri, 'kuže' se zatvorenih očiju, kao da skupa igraju 20 godina. Između brojnih poruka, koje su stigle nakon njihove izvedbe u Varšavi, izdvojit ćemo jednu.

"Ta soba u kojoj su Baturina i Sučić cimeri, bit će među najskupljim nekretninama na svijetu. Zamisli, 20-ak kvadrata, a u njima 40 milijuna eura. Solidna dva milijuna po kvadratu". Šala, naravno, ali da, vrijednost im sigurno raste, Dinamo će jednom bogato zaraditi. Pisali smo već i da obojica još čekaju nove ugovore, da nisu među najplaćenijima u Maksimiru, a trebali bi biti. Međutim, nakon svega što su odigrali u zadnja dva, tri tjedna, teško da im išta u životu može pobjeći. Samo da bude zdravlja, naravno.

A dok u glavi još vrtimo film te lude utakmice u Varšavi, probijamo se kroz konfuziju i neviđene amplitude u igri Hrvatske, ipak se najčešće zaustavljamo na te dvije akcije dvojice cimera. Pa, ako im pridodamo i onu treću iz utakmice s Monacom, ako u to 'umiješamo' i njihove predstave u dvoboju sa Škotskom, kad su ušli s klupe, zaključit ćemo da sve to vrijedi čak i više od bod(ov)a. Onog osvojenog ili onih izgubljenih. Hrvatska dugoročno, Dinamo, vjerojatno ipak kratkoročnije, dobili su sjajan tandem veznjaka, igrača, koji su u Varšavi, definitivno, ako je itko i sumnjao, izašli iz kategorije 'talenti za budućnost' i postali sadašnjost hrvatskog nogometa. Dva gola, dva dodavanja, dva igrača koji se tako dobro razumiju i osjećaju, to je prava rijetkost! I veliki plus u svakoj nogometnoj formaciji...



Tagovi

Martin BaturinaPetar SučićHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijaGNK Dinamo

Ostale Vijesti