REUTERS/Kacper Pempel
REUTERS/Kacper Pempel

Sramotne poljske uvrede, Livaković nije Schumacher. HNS bi ga trebao zaštititi!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 16.10.24. | 11:00

Još više od crvenog kartona šokirale su reakcije Poljaka, navijača i medija, prema Livakoviću. Prijete mu smrću, psuju, nazivaju krvnikom. Kao da je, poput, Haralda Schumachera zamalo usmrtio Battistona

Crveni karton, jest ili nije? Prema većini Hrvata - nije! Dominik Livaković istrčao je i pravovremeno, čisto ispucao loptu, koju mu je neoprezno vratio Perišić. Robert Lewandowski pokušao je u sprintu stići tu loptu prije našeg vratara, zakasnio je, a kad je Livaković vraćao nogu nakon ispucavanja, nagazio je najboljeg poljskog igrača. Po španjolskom sucu, direktno isključenje, VAR ga nije ni upozorio da bi mogao promijeniti odluku. Prema mnogima, čak i iz sudačkog miljea, odluka protivna duhu nogometne igre. Jer, nije to bio start, bilo je to Livakovićevo ispucavanje, koje je, više zbog naleta Lewandowskog, dobilo ružan epilog. I ako se zamrzne slika Livakovićevog džona na suparnikovoj nozi, djeluje brutalno, opasno. No, treba gledati širu sliku, kontekst!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

I, nije nam namjera stavljati taj detalj u prvi plan varšavske utakmice. Nije hrvatska izgubila bodove zbog te sudačke odluke, iako je s 11 na 11 mogla uzeti i sva tri. Ali, dobro, to nikad nećemo znati. Zašto smo se uopće doveli u situaciju da 'visimo'? Više od same odluke, od tog crvenog kartona, šokirale su reakcije Poljaka, navijača i medija, prema Livakoviću. Nazivaju ga krvnikom, k.....m sinom, koji je zamalo ubio najvećeg poljskog junaka. Prijete mu neki i smrću, obračunom... Poludjeli su i tamošnji mediji, koji bi trebali biti iznad sirovih navijačkih strasti, teško je i napisati kako su ga sve prozvali. Apsolutno neprihvatljivo, nepojmljivo. Ej, ljudi, ako i jest za crveni, nije to bio brutalan start, kamo li namjeran, već nesretni sudar, slučajan kontakt!

Kad čitamo sve što pišu i poručuju Poljaci, kao da ponovno gledamo onaj krvnički nasrtaj njemačkog vratara Haralda Tonija Schumachera na Francuza Patricka Battistona na SP-u 1982. Nasrtaj, koji se i danas smatra jednim od najbrutalnijim u povijesti nogometa. Bio je namjeran, bio je pogibeljan, Schumacher je Battisona poslao u bolnicu, a malo je nedostajalo da mu 'priušti' i groblje. Ozlijeđena kralježnica, izbijeni zubi, slomljena rebra, Battiston je neko vrijeme proveo bez svijesti. Paradoks je još veći, a kontroverza žešća, ako znamo da sudac nije dosudio niti prekršaj, kamo li isključio Schumachera, a njemački golman nakon utakmice se i dodatno sprdao da će pomoći Battistonu, ako treba, oko umjetnih zuba.

Kako to uopće mjeriti s ovim Livakovićevim potezom, u kojem nije bilo nimalo namjere, siline ili želje za ozljeđivanjem ponajboljeg napadača današnjice. Uostalom, što se dogodilo Lewandowskom? Ništa! Nakon minutu-dvije 'valjanja' na terenu, ustao je, nije ni zašepao, otišao prema šesnaestercu i čekao ubačaj iz tog prekršaja. Završio je utakmicu na nogama, pozdravljao navijače i odšetao u svlačionicu. Kao i svi drugi. A onda malo šepao po mix zoni, kroz koju je ipak prošao brzog koraka. Dobio je isključenje na autoritet, na španjolskog suca, koji ga poznaje, očito i respektira, iz Primere. I OK. Crveni, prekršaj. Ali, raditi od toga takvu dramu, dizati slučaj na razinu 'pokušaja ubojstva', to je ispod svakog dostojanstva. Ako je Livaković krvnik, onda je Lewandowski hollywoodski glumac!

I, HNS bi morao reagirati! Protestirati, pisati kome treba pisati, zvati koga treba zvati, stati u zaštitu svojeg vratara. Ako ni zbog čega, onda da prekine tu nepotrebnu hajku i preduhitri UEFA-ine disciplince. Koji bi, s obzirom na halabuku, koja se podignula u Poljskoj, mogli dobiti dojam da je Livaković uistinu počinio smrtni grijeh i kazniti ga s više od dvije od utakmice neigranja. A to, definitivno, nije zaslužio. Ako i jest za crveni, s čime se nikad nećemo složiti, nije za zatvor, osude ili prijetnje. Livi sigurno nije Schumacher, to sigurno znamo!



Tagovi

Robert LewandowskiDominik Livakovićpoljska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti