Reuters/Lee Smith
Reuters/Lee Smith

Sve što treba znati o suđenju Građanima

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 16.09.24. | 14:00

Konačna presuda trebala bi biti donijeta između siječnja i veljače naredne godine, a Cityju prijeti oduzimanje bodova i osvojenih naslova, izbacivanje iz Premier lige...

Ponedjeljak označava početak 'suđenja stoljeća', kako to nazivaju na Otoku. Naime, danas će otpočeti suđenje Manchester Cityju po 115 točaka optužnice za navodno kršenje premierligaških financijskih pravila. City je optužen nakon četverogodišnje istrage neovisne komisije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pa što sve treba znati o tom slučaju?

Za početak, valja pobrojati točke optužnice kojih, dakle, ima 115.

Vrhuška kluba u 54 navrata, od sezone 2009./2010. do 2017./2018., odnosno otkako je 2008. klub preuzeo konzorcij Abu Dhabi United Group (ADUG), u vlasništvu Sheikha Mansoura, nije prikazala financijske informacije.

Zatim, 14 puta nisu dan na uvid financijski detalji ugovora igračima i trenerima za isto razdoblje.

Pet puta, od 2013. do 2018., City nije uskladio budžet kako to nalaže Uefin Financijski Fair Play. Sedam puta je mančesterski klub prekršio premierligaška pravila vezana za profit i održivost.

Konačno, 35 puta je odbijena suradnja s istragom Premier lige, od prosinca 2018. do veljače 2023. godine.

O njima će, dakle, izvijestiti tročlana neovisna komisija, a detalji optužnice nisu sasvim objelodanjeni. Ukratko, City je napuhivao vrijednosti sponzorskih ugovora, kao sredstvo kanaliziranja dodatnog novca u klub preko svojih ultra-bogatih vlasnika. Ta 'skrivena primanja' su poslana na račune bivšeg trenera Roberta Mancinija i agentu bivšeg igrača Yaye Tourea, a što je jedan od glavnih dokaza komisije.

Nije, jasno, prvi puta da se ovako nešto događa u svjetskom nogometa, ali je prvi puta da se slučaj ovakve magnitude odvija u engleskom nogometu. Jer u 14 sezona koje su pod povećalom tužitelja, City je osvojio sedam premierligaških naslova, šest Liga kupova, tri FA Cupa i Ligu prvaka. Povrh toga, u međuvremenu su se Građani osladili još jednom Premier ligom, Uefin Superkup i Fifino Svjetsko prvenstvo. Igrali su Ligu prvaka svaku sezonu od 2011./2012 i pritom višestruko podignuli vrijednost kluba. Inače, aktualna vrijednost momčadi Građana iznosi 1,26 milijarde eura...

Saslušanje bi trebalo početi u Londonu, održavat će se iza zatvorenih vrata, a neki od iskaza će se odvijati i video-pozivima. Trajat će deset tjedana, a konačna presuda trebala bi biti donijeta između siječnja i veljače naredne godine.

Pod instrukcijama vrhuške Premier lige, određena je ranije spomenuta komisija, s tim da je jedan član komisije financijski ekspert. Kada se objavi presuda, obje strane će se moći žaliti na presudu, pa nakon toga zatražiti i arbitražu. Međutim, prema pravilima Premier lige, nema nikakve mogućnosti da ijedna strana potraži arbitražu kod CAS-a u Švicarskoj.

Ako se optužnica potvrdi, komisija ima široku lepezu sankcija pod koje može staviti City. Ona uključuje financijske kazne, oduzimanje bodova, suspenziju ili čak izbacivanje u niže lige. Povrh toga, kazne se mogu i kombinirati, pa čak postoji opcija i da se Cityju oduzmu osvojeni naslovi.

U Cityju su, međutim, dosta uvjereni u svoj trijumf. Službeno, iz kluba pozdravljaju reviziju i priliku da dokažu svoju nevinost. Konačno, u Cityju ističu kako ovo nije prvi puta da klub pod istragom za kršenje financijskih pravila i da su prijašnje optužbe odbačene.



Tagovi

Premier ligaManchester City

Ostale Vijesti