Soeren Stache/DPA
Soeren Stache/DPA

Spalletti ih je slao na tribinu, ali i učinio boljima. Sad protiv njega dokazuju da nisu za otpis!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 23.06.24. | 09:44

Dvojicu hrvatskih senatora aktualni je talijanski izbornik vodio u Interu. Bilo je tu svega, od klupe, sumnji do uništenih transfera, ali i vrhunske forme u važnim trenucima karijere

Kad su Ivan Perišić i Marcelo Brozović došli na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, koje će ih, kao i čitavu generaciju, vinuti u oblake besmrtnosti, bili su igrači Intera. Na klupi milanskog kluba sjedio je tada Luciano Spalletti. Ne znamo, iskreno, kakvo je osobno mišljenje Brozovića i Perišića o današnjem talijanskom izborniku, ali znamo da su te dvije sezone u njihovima karijerama bile, na neki način, prijelomne. Istina, Perišić je nešto stariji, već je zagazio u četvrto desetljeće pa nije više toliko ovisio o Spallettiju i njegovim nogometnim postulatima, ali sad, s vremenskim odmakom, ipak su te dvije godine u milanskom klubu za njega bile svojevrsni vrhunac. Kao i Brozoviću, koji je, nekako, uvijek bio upitan, klizio od odličnog do osporavanog, od ljubimca navijača, do onoga, kojega 'treba prodati'. Na kraju je upravo kod Spallettija postao jedan od Interovih ključnih igrača i Brozović kakav je bio donedavno.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Marcelo Brozović u dvije je Spallettijeve sezone u Interu odigrao 75 utakmica, uz šest golova i 10 asistencija. Kad je Talijan tek stigao na klupu Intera, Brozović je često igrao kao ofenzivni vezni i zapravo još nije imao definiranu poziciju. Ali ni sigurnu minutažu, bilo je dosta utakmica u kojima nije igrao, ili je ulazio s klupe. I prvi mjeseci pod Spallettijem, tamo, u jesen 2017. bili su turbulentni. Toliko da je Brozović u jednom trenutku želio otići, odnosno, već je otišao. Zadnjih dana siječanjskog prijelaznog roka bio je dogovoren njegov transfer u Sevillu. Privatni avion već je, kažu neki, sletio na milanski aerodrom i samo se čekao skupocjeni putnik. Međutim, u zadnji je tren, zbog pritiska upravo Luciana Spallettija taj transfer 'uništen'. Inter nije uspio dovesti Javiera Pastorea, iako je sve već bilo gotovo, Spalletti je procijenio da ne smije ostati bez Brozovića. I spustio rampu! I, mnogi su očekivali da će nakon toga Brozović 'potonuti', da će u odnosu trener-igrač doći do potpunog zamrzavanja odnosa. No, dogodilo se suprotno. Spalletti je ubrzo Brozovića pogurnuo na poziciju središnjeg ili defenzivnog veznog i uskoro je Marcelo postao nezamjenjiv. U takvoj je formi došao i na SP u Kataru.

"Smatram da smo u Brozoviću dobili ključnog igrača. Ima kompas u nogama, ima nogometno znanje i svoj način pronalaska slobodnog igrača dodavanjima. U toj ulozi mora se stalno kretati s loptom i protivniku je teško igrati agresivan pritisak. Privikao se na ovu poziciju i zaista pokazuje za što je sposoban. Ima kvalitetu, ima inteligenciju i ima karakter za igranje ovdje.", kazao je kasnije Spalletti. A kad je kasnije Zlatko Dalić u Milanu posjetio Brozovića, Perišića i Vrsaljka, koji je bio također dio Spallettijeva 'hrvatskog trija', prokomentirao je Brozovićevu ulogu i formu.

"On u Interu sad ima ulogu, kakvu u Realu ima Modrić!"

Iduće, druge Spallettijeve sezone u Interu, propustio je Brozović samo šest utakmica. Sve zbog ozljeda i žutih kartona. Kad je bio na raspolaganju, onda je igrao, možda i svoj najbolji nogomet karijere. U središnjici, gdje igra i danas. Ivan Perišić, pak, u te je dvije sezone u Interu odigrao 84 utakmice, a u toj prvoj sezoni, 2017./18. zabio je 11 pogodaka. Zacementirao se na lijevom krilu, sve utakmice odigrao je na toj poziciji. No, problemi su počeli u siječnju 2019. Perišić je tada zatražio transfer u Arsenal, zov Premiershipa i Londona bio je velik, Ivan je jasno svima u klubu pa i Spallettiju rekao da očekuje da ga klub pusti. No, Inter nije bio zadovoljan ponudom, nije želio pustiti Perišića.

"Jednostavno je, igrači su zaposlenici s potpisanim ugovorima. Mogu reći što žele, a ako žele napustiti klub, moraju pronaći nekog tko je spreman platiti odštetu. Ne možeš otići kao slobodan igrač, a da te je netko tako plaćao. Ako ne želi igrati dalje u Interu, bit će izostavljen iz momčadi. To meni nije problem. Netko tko ne može pružiti doprinos na travnjaku, ne može niti igrati", jasan je bio Spalletti tih dana i doista, Perišić nije bio u kadru momčadi protiv Torina. Međutim, transfer u Arsenal je propao, Perišić ostao u Interu. Problema za trenera više nije bilo. Ni bilokakve osvete.

"Perišić je jučer ostao nakon treninga vježbati šut i tu ste mogli vidjeti njegove nevjerojatne sposobnosti. Jasno, kada bi bio u mogućnosti u svakoj utakmici pružiti svoj maksimum, bio bi nevjerojatan igrač, ali svakom igraču to je vrlo teško. Svi prolaze kroz razdoblja kada ne mogu pružiti svoj maksimum, prihvatite to jer znate da ta kvaliteta može isplivati u svakom trenutku", nahvalio je koji tjedan kasnije Spalletti Perišića, koji je od tog dana pa do kraja sezone propustio tek jednu utakmicu, uglavnom je igrao svih 90 minuta. Na kraju sezone Spalletti je otišao s klupe, a Perišić na posudbu u Bayern.

Ispalo je, eto, da su i Perišić i Brozović svoje ponajbolje sezone u Interu pa i u karijeri, odigrali baš kod aktualnog talijanskog izbornika. I da će se sutra susresti s njim u Leipzigu, u situaciji, koja ni za jednoga od njih trojice nije bajna. Perišić još nije posve spreman nakon ozljede, Brozović je izvan forme još od odlaska u Saudijsku Arabiju i dobar dio hrvatske javnosti smatra da bi protiv Italije obojica trebali krenuti s klupe. Dalić, definitivno, razmatra tu opciju. S druge strane, pod pritiskom je i Spalletti, neuvjerljive partije protiv Albanije (pobjeda) i Španjolske (poraz) poljuljale su optimizam i povjerenje u izbornika, utakmica protiv Hrvatske, na neki način, utakmice je istine. Iako Talijani i porazom mogu proći skupinu, svi očekuju da će Spalletti ponuditi i igru i rezultat, za bolje i optimističnije sutra. A njegovi 'učenici', Brozović i Perišić, s kojima se volio i 'mrzio', mogli bi biti hrvatski aduti s klupe. S velikim motivom da baš protiv njega pokažu kako još nisu za otpis.





Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaIvan PerišićMarcelo BrozovićTalijanska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti