Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Šampionska revijalka na najdražem gostovanju i Dinamov novi početak 'guranja' mladih

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 18.05.24. | 08:00

Dinamovu utakmicu u Koprivnici odradit će igrači iz drugog plana i neki novi klinci, od kojih će se uskoro puno očekivati

Tamo gdje Dinamo nije izgubio sedam godina, tamo gdje je u zadnjih 13 utakmica pobijedio 11 puta i dvaput remizirao... Tamo će, na koprivničkom Apašu, Dinamo odigrati prvu nevažnu, prvu opuštenu utakmicu ove sezone. Prvu u kojoj rezultat nije jedino mjerilo i omča oko vrata, nakon koje neće nikome pasti kruna s glave, ako i ne budu bodova. A toliko je utakmica ove sezone odigrao Dinamo, svaka je bily presudna, popločana imperativima. U Koprivnici, protiv Slavena Belupa (19.10 sati, MaxSport 1) Sergej Jakirović ima privilegij ne razmišljati toliko o rezultatu, već više o tome da priliku dobiju svi, koji su imali manje minuta ove sezone te da Dinamovim navijačima predstavi neke nove klince. Hoće li neki od njih biti i buduće Dinamove zvijezde, možda će se moći nazrijeti već i na ovoj utakmici.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Bilo smo pod ogromnim pritiskom, tek u 32.kolu došli na prvo mjesto, pobijedili na Rujevici i uspjeli ga sačuvati. Da mi je netko rekao da ćemo biti prvaci dva kola prije kraja, rekao bih mu da je lud!", rekao je Sergej Jakirović u najavi susreta. Doista, u najoptimisičnijim projekcijama u Maksimiru, baš je Koprivnica trebala biti teren, na kojem će Dinamo 'zakapariti' naslov. A kad ono, Modri dolaze kao prvaci, fokusirani više na uzvrat finala Kupa na Rujevici nego na Slaven Belupo. Bit će to šampionska 'revijalka', momčad bez, vjerojatno, ijednog igrača, od onih, koji su iznijeli ovu sezonu. Petković, Baturina, Mišić, Nevistić, Theophile..., svi će oni dobiti poštedu, možda i Ademi, Špikića i Ristovskog ionako nema zbog kartona. Marko Rog, izgledno, neće biti starter, jer koprivnički travnjak ne ulijeva sigurnost, ali imat ćemo priliku vidjeti Bulata, Živkovića, Halilovića, Perkovića, Boška Šutala, Brodića, na vratima Zagorca... Čak možda od prve minute i Vrbančića!

"S nama ide i sedam juniora, koje smo priključili prvoj momčadi i sve njih pokušat ću provući kroz ove dvije preostale utakmice u HNL-u. Da osjete čar seniorskog nogometa, da vide kako je biti u prvoj momčadi. Žao mi je što nemamo još igrača, jer su otišli na Euro U17, ali to za nas je velika čast da brane boje reprezentacije." najavio je Jakirović te dečke, koji su često tema maksimirskih rasprava. Pa i priča o trenerima. Naime, česte su teze, a tiču se i Sergeja Jakirovića, kako juniori, kadeti i ti dečki, koji bi trebali biti budućnost kluba, od kojih bi Dinamo trebao živjeti, moraju dobivati više prilika, više minuta. Da se mora pronaći način da oni igraju češće za prvu momčadi, ne svi, naravno, već oni najtalentiraniji. Primjerice, Luka Vrbančić, 18-godišnji veznjak, koji je svojevrsna prethodnica te generacije, odigrao je ove sezone samo oko 250 minuta za prvu momčad, dok njegovi vršnjaci i u najvećim klubovima već igraju mnogo više.

No, bila je ovo konfuzna godina za Dinamo, Jakirović je od prvog dana spašavao sezonu, ganjao rezultat, malo je tu bilo prostora za mlade, da ih se 'gura' zato što ih se treba gurati. Dinamo je živio jedno jako turbulentno razdoblje, nisu bile jasno postavljene niti smjernice sportske politike i razvoja mladih igrača, bilo je važno samo osvojiti naslov, izboriti šansu za Ligu prvaka! Također, nije bilo niti do kraja definirano, tko su uopće ti klinci, koje treba promovirati, davati im minute u prvoj momčadi. Malo je toga Jakirović na tom polju mogao drugačije napraviti, a da bi zadovoljio baš sve klupske ideje, od rezultata do razvoja mladih. Zato je Koprivnica prava prilika za 'novi početak', za pravii zaokoret u toj klupskoj politici, u kojoj bi, barem tako kaže sportski direktor Marko Marić, mladi opet trebali imati značajniju ulogu. Dakle, Ivan Cvetko i Toni Majić, koji su već debitirali za Modre u službenim utakmicama te Ante Sušak, Branko Pavić, Tin Miljak, Zlatan Koščević i Leon Jakirović, trenerov sin, igrači su, koji bi u zadnje dvije HNL utakmice trebali dobiti neke minute i najaviti budućnost Dinama. Tko će od njih iduće sezone imati i značajniju ulogu i minutažu, o tome je sad teško pričati.

S druge strane, svoju priču i svoje želje u ovoj utakmici ima i Ivan Radeljić, trener Slaven Belupa. I u Koprivnici počinju pripreme za novu sezonu, primjerice, najbolji igrač i strijelac Benedik Mioč neće igrati, jer još nije potpisao novi ugovor, što je otvoreno priznao i sam trener. Međutim, motiva ne manjka, kad dolazi novi/stari prvak, uvijek je želja pokazati se u što bolje svjetlu.

"Zanima me samo prezentacija moje momčadi kako bi već vidio obrise za sljedeću sezonu. Ne zanima me statistika, samo ću reći da ćemo biti maksimalni, ali hoće li to biti dovoljno za bod ili tri tek ćemo vidjeti”, kazao je Radeljić, rekavši i da ne zna u kojem će sastavu istrčati Dinamo, niti se time zamara.

"U zadnje vrijeme smo dobri, ali ne mazi nas rezultat i jedva čekam utakmicu da vidim gdje smo trenutno!"

Završnica sezone s laganim pogledom u novu sezonu. Obostrano!

MOGUĆI SASTAV SLAVEN BELUPA (4-2-3-1):

Čović - Bosec, Pllana, Božić, Štefulj - Lepinjica, Agbekpornu - Šuto, Caimacov, Šakota - Štrkalj. Trener: Ivan Radeljić.

MOGUĆI SASTAV DINAMA (3-5-2):

Zagorac - Šutalo, Živković, Perković - Kaneko, Bulat, Halilović, Vrbančić, Vidović - Kulenović, Brodić. Trener: Sergej Jakirović.

Utakmica Slavena Belupa i Dinama na stadionu Ivan Kušek-Apaš počinje u 19.10 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Antonio Melnjak (Rijeka), pomoćnici Luka Pajić (Rijeka) i Duje Sarić (Klis). VAR sudac je Dario Bel (Osijek), a AVAR Ivan Matić (Osijek).




Tagovi

GNK DinamoSlaven BelupoSergej JakirovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti