Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Riječani žele primiriti euforiju gostiju, a ako Đalović ne zna kako bi motivirao momčad, dovoljno mu je upaliti samo jednu snimku

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 29.09.24. | 08:01

Utakmica se igra u 20 sati na Rujevici uz prijenos na Max Sportu 1 te tekstualni prijenos na Germanijaku.

Gennaro Gattuso prvi put se prije sedam godina upoznao s 'paklom' Rujevice. Tada, kao trener Milana, popularni Rino vjerovao je da će na Kvarneru favorizirani Rossoneri rutinski 'odraditi posao' i s kombiniranim sastavom, da bi onda momčad Matjaža Keka, na krilima Jakova Puljića (7.) i Marija Gavranovića (47.) ostvarila jednu od svojih najvećih pobjeda u novijoj povijesti kluba.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Taj ogled odigrao se u grupnoj fazi Europske lige, a u istom natjecanju , samo tri godine kasnije, Gattuso je Riječanima ipak uspio uzvratiti. Kao trener Napolija prvo je slavio na Rujevici s 2-1, da bi onda u drugoj utakmici, koja se odigrala samo dan nakon što je ovozemaljski svijet napustio Diego Armando Maradona, Napoli je na svojem stadionu, kasnije preimenovanom u čast jednog od najvećih nogometaša svih vremena i ponajveće legende kluba, slavio s 2-0.

Biranim riječima Gattuso je pričao o Rijeci nakon svake utakmice, što ima posebnu težinu kad se uzme u obzira da je tada vodio prave europske velikane. Sada ga očekuje prva utakmica protiv Riječana s klupe Hajduka, a pritisak da dođe do pobjede u svojem prvom Jadranskom derbiju na njega je puno veći u odnosu na dane kada je vodio puno veće, uspješnije i poznatije klubove od Hajduka.

S druge strane, Radomiru Đaloviću Jadranski derbiji nisu ništa novo. U ovoj ulozi da, ali utakmica kao utakmica – ne. Osjetio je sve, od pobjeda, poraza, remija, od loših utakmica pa sve do pravih rapsodija. Svaki put kao papagaj ponavlja da mu je pogodak protiv Hajduka u onoj epskoj 4-0 pobjedi na Kantridi, kad je prekrasnim pogotkom okrunio velemajstorsku akciju Ivanova i Sharbinija, daleko najdraži u karijeri. Čak i od onih koje je postizao za svoju zemlju. Rijeka je Đaloviću uvijek bila 'nešto drugo'. Emocija, tiha patnja, istovremena sreća i tuga. I zato Riječani moraju svojeg stratega bezuvjetno podržavati u njegovim trenerskim počecima.

Od Rijeke u ovom ogledu, usprkos tome što u njega ulaze kao vodeća momčad prvenstva, nitko ne očekuje ništa. Rijeka je, opet, autsajder. Pritisak je na Hajduku, njima je slavlje puno važnije, s tim da je potpuno jasno kako ova utakmica praktički ni o čemu neće odlučiti. U redu, dat će jedan poseban 'bust' momčadi, ali Rijeka će i s pobjedom, porazom ili remijem nastaviti ići nekim svojim tempom prema cilju koji su se zadali.

Za Germanijak su Jadranski derbi najavili prvo Ivan Mance, a potom i Alexander Gorgon. A oni, baš kao većina drugih, ističu kako Riječani u ovom ogledu ne moraju ništa drugo osim teren napustiti s prljavim dresovima. Spomenuti dvojac puno je više puta slavio u ogledima s Hajdukom nego pognute glave završavao 'derbi-dan', ali otkako su oni napustili momčad s Kvarnera, puno se toga promijenilo.

Što se tiče utakmice, Đalović neće morati raditi nikakve pretjerane motivacijske govore. Ako njegove igrače zanima s kakvim gardom moraju istrčati, dovoljno je samo da im upali video snimku utakmica kako su se za Rijekine boje u ovoj utakmici onomad borili on, Igor Čagalj, Davor Landeka, Ivan Vargić… Rijeka, koja je tih godina bila nekoliko stepenica iza Splićana, na taj jedan inat, na tu jednu želju i odlučnost, nerijetko je pronašla put do pobjede. I sada isto moraju napraviti Toni, Marco, Niko i ostatak društva.

Iako će sam Đalović najradije evocirati sjećanja na ranije spomenuti 22. rujna 2007. godine, njegovom stožeru vjerojatno je malo više u sjećanju ostao 10. svibnja 2009. godine kad je na magično dodavanje Anasa u 90+3. minuti Ahmad između Vejića i Pandže prvi došao do lopte pa onda rutinski svladao Subašića.

Ono što sigurno posebno veseli današnjeg trenera Rijeke je podatak da za utakmicu konkuriraju praktički svi igrači. Manjih ozljeda je bilo, ali svi oni najvažniji su tu. U odnosu na utakmicu protiv Šibenika, moguće su tek dvije promjene. Gojak bi svakako mogao dobiti prednost prije Rukavine, što bi onda značilo da će se Janković vratiti na lijevo krilo, dok Đalović još uvijek mora sa svojim suradnicima odlučiti tko je najbolji stoper od trojca Radeljić Galešić Majstorović da se od prvog sučevog zvižduka uhvati u koštac s trenutno najboljim igračem HNL-a Markom Livajom koji je na Rujevici uvijek posebno inspiriran.

U svakom slučaju, nadamo se da će Jadranski derbi, ukupno 102. u HNL-u, odlučiti igrači, a ne suci čija delegacija nikoga nije razveselila. Naročito se to odnosi na Riječane kojima je današnji glavni arbitar, Ante Čulina, u njemu prvom Jadranskom derbiju 'mačem rezao noge', ali su usprkos svemu gosti s Kvarnera prije godinu i pol dana na Poljudu uspjeli doći do 2-1 pobjede.

Dakle, Čulina će u ovom ogledu biti glavni sudac, njemu će asistirati Bojan Zobenica (Velika Gorica) i Dario Kolarević (Zagreb), dok je četvrti sudac Zdenko Lovrić (Đakovo). U VAR sobi će linije vući Fran Jović (Zagreb), a pomagat će mu Ivan Mihalj (V. Gorica). Delegat utakmice je Tihomir Čalić (Marčana), kontrolor suđenja Draženko Kovačić (Križevci), a časnik za sigurnost Jurica Jurjević.

Očekivani sastav Rijeke (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Devetak – Petrovič – Pašalić, Gojak, Fruk, Janković – Andrić.



Tagovi

HNK RijekaRijekaHajdukHrvatska nogometna ligaJadranski derbi

Ostale Vijesti