Reuters
Reuters

Povijest Svjetskih prvenstva u brojkama: Brazilci, Španjolci i(li) Rusi na vrhu većine kategorija

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 12.09.24. | 11:46

U subotu, 14. rujna u podne, počinje 10. Svjetsko prvenstvo u futsalu. Turnir u Uzbekistanu otvaraju Hrvatska i Tajland, a prvog dana natjecanja igra se još tri utakmice.

Svjetsko prvenstvo u futsalu koje će se od 14. rujna do 6. listopada održati u Uzbekistanu, bit će jubilarno 10. svjetsko prvenstvo u futsalu. Prvo je održano prije 35 godina u Nizozemskoj. Naslov je osvojio Brazil koji je u finalu svladao domaću reprezentaciju, a treća je bila reprezentacija SAD-a koja je nadvisila Belgiju. Brazilci su osvajali zlato i na iduća dva turnira - u finalu 1992. u Hong Kongu pobijedili su SAD s 4-1, a 1996. u Španjolskoj domaćina sa 6-4. Bronce su na spomenuta dva turnira osvajali Španjolska (1992.) i Rusija (1996.).

Dominaciju Brazila u ovom 'južnoameričkom' sportu prekinula je Španjolska koja je u sjajnom finalu na turniru u Gvatemali (2000.) slavila s 4-3. Do prve medalje tada su stigli i Portugalci (bronca). Španjolska je četiri godine kasnije na Tajvanu svladala srebrnu Italiju s 2-1, a brončani Brazil je tako prvi put ostao bez plasmana u finale.

Brazilci su se vratili na tron 2008. u Brazilu kada su u finalu boljim raspucavanjem šesteraca svladali Španjolsku. Četiri godine kasnije u Tajlandu igrala se repriza finala. Brazil je do petog naslova stigao nakon produžetka. Na oba turnira (2008. i 2012.) treći su bili Talijani.

Brazil i Španjolska su dakle igrali finale na četiri od pet turnira od 1996. do 2012., a na turniru 2016. u Kolumbiji Brazil i Španjolska nisu stigli niti do polufinala. Naslov je, u sjajnoj utakmici, osvojila Argentina protiv Rusije, a treća je bila reprezentacija Irana. Prije tri godine (2021.) u Litvi svijet je dobio četvrtog svjetskog prvaka. Portugal je nadvisio Argentinu 2-1, a treća je bila reprezentacija Brazila

Najbolje nacije Svjetskih prvenstava:

Brazil (8): Pet zlata, srebro i dvije bronce

Španjolska (6): Dva zlata, tri srebra i bronca

Argentina (2): Zlato i srebro

Portugal (2): Zlato i bronca

Italija (3): Srebro i dvije bronce

Rusija (2): Srebro i bronca

SAD (2): Srebro i bronca

Nizozemska (1): Srebro

Iran (1): Bronca

Dva najbolja strijelca u povijesti Mundijala su Brazilci. Legendarni Falcao, jedini igrač koji je sudjelovao na pet Svjetskih prvenstava (ove godine izjednačit će se s njim Argentinac Christian Borutto i Iranac Ali Hassanzadeh) zabio je 48 pogodaka, a Manuel Tobias (četiri prvenstva, od 1992. do 2004.) 43. Konstantin Eremenko zabio je 28, a Brazilac Schumacher 25.

Najviše golova na jednom turniru zabio je Tobias 2000. (19). Slijedi ga Iranac Saeid Tajabi sa 17 1992. i naturalizirani Rus Pula 2008. sa 16 golova.

Falcao je i igrač s najviše pojedinačnih nastupa na SP-u (34), a slijedi ga Tobias s 31 i Španjolac Javi Rodriguez s 29.

Jedini golman koji je dvaput proglašen najboljim na turniru je Nicolas Sarmiento koji će i ove godine čuvati vrata aktualnog viceprvaka Argentine, a, zanimljivo, Tajlanđanin Suphawut Thueanklang dvaput je (2012. i 2016.) zabio najljepši gol turnira. Ovaj 35-godišnji pivot prijetit će našem Zoranu Primiću u prvoj utakmici ove subote.

Što se tiče Hrvatske, Futsal Vatreni su na svojem jedinom dosadašnjem Svjetskom prvenstvu upisali tri pobjede i tri poraza. U prvoj fazi natjecanja svladali su Kostariku s 4-2 i Australiju sa 6-0, a poraz su upisali od Rusije (2-4). U drugoj fazi natjecanja izabranici Marijana Brnčića izgubili su od Španjolske 0-5, zatim su pobijedili Nizozemsku 5-1, a u utakmici za polufinale izgubili od Portugala s 1-3.

Najbolji hrvatski strijelac na tom turniru bio je Robert Grdović s pet pogodaka dok su kapetan Mićo Martić i Nikola Tomičić zabili po četiri gola.

Na svih devet dosadašnjih Mundijala sudjelovali su Brazil, Španjolska i Argentina. Iran je osam put bio sudionik SP-a, a Australija, Egipat i Italija, kojih nema na ovom turniru, sedam puta.

Najveća pobjeda ikad ostvarena na Svjetskom prvenstvu je 32-1 pobjeda Rusije nad Solomonskim Otocima koje su Brazilci na istom turniru svladali s 21-0. Brazil je ostvario 29-2 pobjedu nad Gvatemalom 2000 te 18-0 nad Kubom 1996.

Najviše golova u jednoj utakmici zabio je ruski naturalizirani Brazilac Pula (devet), kojeg slijedi još jedan ruski Brazilac, Eder Lima, također Solomonskim Otocima, ali četiri godine kasnije sa sedam golova. I treći najefikasniji strijelac (također sedam golova) stiže iz Rusije, Konstantin Eremenko protiv Kine.

Najtrofejniji izbornik na Svjetskom prvenstvu je legendarni Španjolac Javier Lozano koji je vodio Španjolsku u 32 utakmice na Mundijalu, pritom je osvojio dva zlata, srebro i broncu.



Tagovi

Futsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024Hrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti