REUTERS/Antonio Bronić
REUTERS/Antonio Bronić

Poljski izbornik mijenja vratara i poručuje: “Stvaranje momčadi važnije je od Lige nacija!“

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.10.24. | 13:10

Poljaci ne pričaju previše o Hrvatskoj, muče ih vlastiti problemi, traži se recept za izlazak iz krize

Napadnuti, branite se! Tako je mogao glasiti poziv za press konferenciju poljskog izbornika Michala Probierza dan uoči utakmice s Hrvatskom. Puno je negative u poljskom eteru nakon poraza od Portugala (1-3) u Ligi nacija, izbornika se kritizira zbog loše igre, stalnih promjena u momčadi, Robert Lewandowski požalio se na loše napadačko izdanje, u kojemu 'ne dobiva dovoljno lopti i mora se vraćati u sredinu terena'. Nema tko se od bivših reprezentativaca i poljskih legendi nije pojavio u medijima, navijači traže promjene u prvih 11 za susret s Vatrenima.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Oni najradikalniji komentatori poručuju izborniku da su mu krediti iscurili, da više nema pravo na mir i da mora ubrzo isporučiti rezultat. I da bi, u slučaju poraza od Hrvatske, trebalo razgovarati i o njegovoj budućnosti. Međutim, Probierz je i u ponedjeljak poručio da ima svoj put, svoju viziju i da od nje ne želi odustati.

"Ljudi zaboravljaju jednu stvar. Mijenjamo puno toga, jer stvaramo novu reprezentaciju. Pogledajte koliko ovdje ima mladih igrača, a oni se već ravnopravno nose s najboljim reprezentacijama. Imali smo protiv Portugala loših trenutaka, ali i onih dobrih, kad se vidjelo da možemo igrati na toj razini. Ako ne napravimo promjene, stalno ćemo se vraćati na isto. S ovim igračima treba imati strpljenja. Igramo protiv najboljih u Europi i to nam je dobra lekcija.", rekao je Probierz te se odmah nadovezao na tu priču:

"Također, zaboravljamo, koji smo si cilj postavili prije Lige nacija. Želimo ostati u elitnom razredu, ali prije svega želimo stvoriti momčad za Svjetsko prvenstvo 2026. To nam je sad puno važnije od rezultata u Ligi nacija!"

Osvrnuo se Probierz i na to jasno i glasno nezadovoljstvo Roberta Lewandowskog napadačkim učinkom momčadi.

"Istina je da je Robert imao malo prilika za gol, ali stalno radimo na tome da to poboljšamo, da ga što bolje iskoristimo. Međutim, promjena formacije u onu s četvoricom u zadnjoj liniji trenutno mi nije opcija. Pokušavam igrače koristiti na pozicijama, koje igraju u klubovima, a uz to i nemamo krilnih igrača tako da promjenom formacije ne bismo napravili ništa. Na krilima bi tada igrali bekovi i središnji vezni, a to nije neko rješenje."

Najavio je izbornik da će u utakmici protiv Hrvatske biti promjena, a jednu je i sam potvrdio. Naime, protiv Vatrenih na vratima će biti Marcin Bulka, umjesto Lukasza Skorupskog.

"Mijenjamo kako ne bi došlo do situacije koja se dogodila nakon odlaska Wojcieha Szczęsnyja, da jedan vratar ima 100 utakmica za reprezentaciju, a odjednom se ispostavi da drugi ima jedanaest. Zato će protiv Hrvatske braniti Marcin Bułka.", kazao je izbornik. Bulka je vratar Nice, prema Transfermarktu vrijedi 20 milijuna eura. Bio je u mladim uzrastima Chesleaja i Barce, branio je u PSG-u, a sad ga se spominjalo kao potencijalnog vratara Barcelone. No, katalonski klub vratio je iz mirovine upravo Szczesnyja, jer mu trebalo hitno rješenje, a Bulka će, kao jedan od najboljih vratara Ligue 1, čekati novu priliku za transfer među nogometne velikane. Za reprezentaciju ima samo dva nastupa, jedan od njih protiv Škotske u rujnu u Ligi nacija (Poljska je slavila 3-2 u Glasgowu). (T.N.)



Tagovi

Michal Probierzpoljska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti