Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Plavi kut: Najvažnije je izbjeći 'Smojinu zamku'. Mišić ne može, igra Ademi!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 13.09.24. | 08:00

Ako u Derbiju ikad postoje favoriti, onda je to Dinamo ovog petka protiv Hajduka. No, podcjenjivanja u ne smije biti! Dinamov trener je, čini se, prelomio oko (ne)igranja Mišića i tko ulazi na njegovo mjesto

Kad je splitski novinar i književnik Miljenko Smoje te 1986. u najavi Derbija napisao "J...š pobijediti ovakav Dinamo" nije mogao misliti da će se ta njegova rečenica idućih desetljeća tako često koristiti u najavama dvoboja Hajduka i Dinama. Nije mogao misliti niti da će Dinamo, u tom trenutku autsajder i momčad, na koju nitko nije računao ni u kakvim kalkulacijama, protutnjati Poljudom, baciti na koljena moćni Hajduk i slaviti jednu od najvećih pobjeda u povijesti (4-0). Sletjeli su nakon toga na Poljud i vanzemaljci, kad im se nitko nije nadao, međutim, ta je Smojina najava ostala zapečaćena kao majka svih podcjenjivanja i nakon nje rivali uglavnom koriste onu: "U Derbiju je sve moguće, to je ipak Derbi".

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Tom je taktikom krenuo i Sergej Jakirović, Dinamov trener, uoči Derbija (petak, 20 sati), u koji Dinamo ulazi kao veliki favorit. Modri su, trenutno, sve suprotno od Bijelih, dok dolje ratuje svatko sa svakim, a atmosfera je daleko od nogometne te se priča o svemu osim o samom izgledima na travnjaku, u Maksimiru vlada idila. Cvjeta u Maksimiru tisuću cvjetova, Dinamo živi svoje lude i bezbrižne 70-e, a navijači na rubu između ugode i euforije, prizivaju ne samo pobjedu, već dominaciju i ne jedan ili dva, već tri ili četiri pogotka u mreži Hajduka. Jer, kad će ako neće sad? Traži se način da se nabavi karta i organizira smještaj u Münchenu, izglancani su objektivi mobitela za 'selfieje' s velebne Allianz Arene, u glavama je već Liga prvaka.

"HNL je naša glavna bitka i to stalno naglašavamo", više je puta spomenuo Sergej Jakirović, a uoči samog Derbija podvukao:

"Bez obzira tko je u kakvom stanju, zna se što nosi ova utakmica. Hajduk ima naš potpuni respekt i fokusirani smo samo na taj dvoboj. Znate da ja ne preskačem utakmice, a ako netko od igrača preskače, imat će problema u budućnosti", upozorava Jakirović, svjestan i sam da je ljudska priroda ipak specifična i da podsvijest nekad može nadvladati 'ratio'. Jer, koliko god bili usredotočeni, čak i motivirani na Derbi, koliko god bili svjesni da ih poraz miče s vrha ljestvice, nije se lako oduprijeti pričama o Bayernu, pozivima za ulaznice za München i razmišljanja o glamouru Lige prvaka. Derbija će biti još najmanje tri do kraja sezone, a na Allianz Areni protiv Bayerna igra se, možda, jednom u životu. I zato Jakirovićev osnovni zadatak jest izbjeći 'Smojinu zamku', razmišljanje kako nije neki odveć zahtjevan zadatak pobijediti ovakav, 'raspadnuti' Hajduk. Ima ova Dinamova momnčad u nogama puno sličnih izazova, ima puno iskustva, ali i samopouzdanja.

"Derbiji se ne igraju, oni se pobjeđuju", uzviknuo je, pak, Stefan Ristovski i dočarao tu svijest, koja vlada u Dinamovoj svlačionici. Svijest o vlastitoj snazi, ali i specifičnosti Derbija, na koju nikad ne treba zaboraviti. Gledajući iz Maksimira prema Poljudu, čini se da je momčad na terenu, bez obzira na neuvjerljive partije na početku sezone, trenutno najbolji dio Hajduka. Momčad, koja ima Livaju, Rakitića, Melnjaka, Pukštasa..., sigurno u 90 minuta može napraviti nered, jedan genijalan potez može presuditi dvoboj. Kad smo već kod Livaje, sprema li mu Jakirović novog čuvara, hoće li Samy Mmaee dobiti ulogu 'policajca'?

Jakirovićev je glavni i jedini problem neigranje Josipa Mišića. Teoretski, postojala je mala šansa da Miške zaigra u Derbiju, međutim, neće ga biti na terenu. Ne želi Dinamov trener riskirati, kao lani s Brunom Petkovićem na Poljudu, Mišić jest važan i zato bi ga bilo loše izgubiti na dulje razdoblje. Mjesto na sredini terena zauzet će, vrlo izgledno, kapetan Arijan Ademi, uz Sučića i Baturinu, naravno. Marko Rog bit će adut s klupe, kao što je već bio mnogo puta ove sezone. Nepoznanica je još hoće li Jakirović igrati s trojicom u zadnjoj liniji pa i s dva napadača, ili će se vratiti starom sustavu s četvoricom i s Petkovićem kao jedinom 'devetkom'. To su dvije opcije, koje su u uvijek aktualne i o kojima se promišlja u Maksimiru. Nekako se čini logičnim da najbolji strijelac HNL-a Sandro Kulenović u ovakvoj utakmici starta u prvih 11, međutim, ova druga varijanta ipak je vrlo 'živa'. To su taktičke nijanse, u petak navečer bit će važan pristup, inspiracija, trenutak... Bude li Dinamov u svim tim kategorijama u plusu, pobjedi će biti bliži!

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-2-3-1):

Nevistić - Ristovski, Theophile, Mmaee, Pierre-Gabriel - Sučić, Ademi - Špikić, Baturina, Pjaca - Petković. Trener: Sergej Jakirović.

Derbi u Maksimiru počinje u 20 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Igor Pajač (Sv.Ivan Zelina), pomoćnici su Bojan Zobenica i Ivan Mihalj (Velika Gorica). VAR sudac je Ivan Bebek (Rijeka), a AVAR Tihomir Pejin (Donji Miholjac).



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti