Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Jakirovićevi derbiji: Samo jedan poraz u 16 dvoboja, ali svi su bili dramatični do kraja

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 12.09.24. | 08:00

Dinamov trener u godinu dana na klupi odigrao je 16 utakmica protiv Hajduka, Rijeke i Osijeka. Najuvjerljiviji je bio u finalu Kupa

Hajduk u rasulu, trener Gattuso na odlasku, momčad ionako nije u nekom velikom nizu... S druge strane, Dinamo je uvjerljiv, miran, samouvjeren. Ali, i oko kluba više se već priča o Bayernu i Ligi prvaka, nego o Hajduku i Derbiju. Ta kombinacija, taj koktel postavki, koje prate uvertiru u maksimirski Derbi u petak, uvijek može biti pogubna za favorita. Ili onoga, koji misli da je favorit. Zato u Dinamu moraju biti posebno oprezni, fokusirani, ući u dovoboj s Hajdukom kao da je finale Lige prvaka, bez podcjenjivanja. Ne bi bilo prvi put u nogometu da je završilo suprotno svim očekivanjima i prognozama.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Ako ćemo gledati statistiku, onda je jasno da ćemo opet svjedočiti dramatičnoj utakmici do samog kraja! Naime, u godinu i nešto dana, koliko je na klupi Dinama, Sergej Jakirović vodio je Modre u 16 derbija protiv Hajduka, Rijeke i Osijeka. Brojke su mu fantastične, izgubio je samo jednu od tih utakmica, od Hajduka na Poljudu (0-1), 10 puta je pobijedio i pet puta remizirao. Dinamo je, dakle, pod njegovim vodstvom ipak vladar tih utakmica, uostalom, prošlo prvenstvo prelomili su upravo - derbiji. Modri su remizirali u Osijeku (1-1), a onda pobijedili na Poljudu (1-0) i Rujevici (2-1), a Splićane i Riječane Dinamo je još jednom na njihovom terenu svladao i u polufinalu, odnosno finalu Kupa. Ali, ono što također upada oči samim pogledom na rezultate jest da je svaka od tih utakmica bila izuzetno neizvjesna, uzbudljiva i nepredvidljiva do samog kraja. Odnosno, samo jednom u tih 16 dvoboja Dinamo je uspio pobijediti s više od gola razlike, bilo je to u uzvratu finala Kupa na Rujevici protiv Rijeke (3-1). Jedini derbi u kojemu se Dinamovi navijači nisu tresli do sudačke nadoknade...

Dakle, sjećamo se onog Osijeka i preokreta iz 0-2 u 2-3 uz dva kaznena udarca Petkovića. Ili gola Kulenovića na Pampasu za 1-1 u smiraj dvoboja, kao i gola Ristovskog u nadoknadi ove sezone za pobjedu 2-1 na istom stadionu. Triput je Osijek imao prednost, triput je Jakirovićeva momčad osvajala bodove. Na Rujevici je, pak, jednom izgubila pobjedu (2-2) u zadnjim minutama, drugi put uzela puni plijen onim golom Hoxhe također na samom kraju (2-1) u derbiju koji je direktno odlučivao o naslovu. Rijeka je, podsjetimo, i u Maksimiru srušena u nadoknadi, golom Brodića s bijele točke (1-0). Hajduk je, dakle, proljetos na Poljudu dvaput bio nadigran i pobijeđen, oba puta po 1-0, u HNL-u i Kupu. Bile su to dvije vrlo zrele Dinamove partije, pogotovo u Kupu. No, iako su Modri bili dominantni, iako se na arbitražu stranih sudaca nisu mogli požaliti ni najzagriženiji Hajdukovi navijači, Bijeli su ipak u obje utakmice zamalo pokvarili zaslužena Dinamova slavlja. U prvenstvu je Kalinićev udarac sjajno obranio Nevistić, dok je u Kupu Sigur u nadoknadi pogodio gredu.

Sve nam to, zapravo, govori kakvu bi smo utakmicu mogli u Maksimiru gledati i u petak. Bez obzira na trenutno stanje obje momčad i oba kluba, ne treba očekivati Dinamovo 'razvaljivanje' najvećeg rivala, iako bi to, naravno, Dinamovi navijači jako voljeli. Dosad je u Jakirovićevom mandatu pravilo da Dinamo u derbijima na zabija mnogo, ne poigrava se sa suparnikom i ne pobjeđuje velikom razlikom, ali ipak, u većini slučajeva - pobjeđuje. No, i nedavni dvoboj na Rujevici dobro je upozorenje. I Rijeka je došla na Dinamo u teškom trenutku, nakon debakla u Europi, prodala je pritom i napadača Ivanovića, a dobar dio momčadi bio je bolestan. No, Riječani su odigrali hrabru utakmicu, uspjeli na kraju doći i do boda (1-1), mogli su i do sva tri. Zbog svega toga logično je da u Maksimiru pozivaju na oprez i na to da je 'zec još u šumi'. Lako za Bayern, na redu je Hajduk, još jedan zahtjevan Derbi!



Tagovi

Sergej JakirovićDerbiHajdukHNK RijekaOsijekHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti