Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Pjacin drugi debi za Modre! Oprašta li se Petković od Dinama?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 13.07.24. | 08:00

Momčad Sergeja Jakirovića u 17.30 sati igra drugu pripremnu utakmicu, suparnik je turski Besiktas

Turski Besiktas dugo je gorio kao rijetka svjetla točka u novijoj Dinamovoj povijesti. Modri su u sezoni 1988./89. izbacili turskog velikana u prvom kolu Kupu UEFA-e dvama golovima Radmila Mihajlovića i s ukupnih 2-1 došli na noge tada moćnom Stuttgartu. Bio je to prvi prolazak jednog protivnika u Europi nakon četiri uzastopna ispadanja u prvim kolima u prethodnih 11 godina, ali i dugo je bio i zadnja ozbiljan europski skalp, sve do 1997. i čuvene 'petarde' Partizanu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Budi stoga turski velikan određene emocije u duši Dinamovih navijača, 36 godina kasnije Modri imaju privilegij, zahvaljujući svojim europski uspjesima, koji su odavno nadmašili izbacivanje Besiktasa, sredinom srpnja igrati tek drugu pripremnu utakmicu. Sezona počinje kasnije nego ikad, ona europska u play-offu Lige prvaka, a dok je Dinamo danas 38.klub na UEFA-inoj listi, Besiktas je tek 114. Naravno, bez obzira na to, istanbulski 'crno-bijeli' ozbiljan su test za Dinamo i vrlo dobar pokazatelj prolaznog vremena. Momčad, koju je nedavno preuzela nizozemska ikona Giovanni van Bronckhorst, ozbiljno se pojačava. Legenda Lazija Ciro Immobile u petak je stigao u Istanbul i odradio liječnički pregled, teško da će već danas biti u momčadi, ali zato su tu igrači, koji su u Besiktas došli prije njega. Gabriel Paulista stigao je iz Atletica, za 11 milijuna eura iz Brage su Turci doveli Al-Musratija, a besplatno je sletio Rafa Silva, Portugalac koji je jednom davno bio i blizu dolaska u Maksimir, a Modri ga pamte po lošemu i iz onih dvoboja s Benficom u osmini finala Europske lige 2019. Igrač Besiktasa je i Ajdin Hasić, nesuđena Dinamova zvijezda, koja je na bizaran način svojedobno otišla iz Maksimira u Istanbul, potpisavši raskid staroga, ali odbivši potpisati novi ugovor. No, Hasićeva karijera nije išla dobrim smjerom, imao je tešku ozljedu koljena, prošlu sezonu proveo je na posudbi u Sarajevu, sad se vratio u Besiktas, međutim, pitanje je u kakvim je uopće planovima u tom klubu. Lako je biti general poslije bitke, no, ne možemo ne zaključiti da bi mu karijera sigurno išla boljim putem da je tada ostao u Dinamu, gdje je bio projekt kluba. Igrač Besiktasa je još uvijek i Ante Rebić, međutim, već odavno na izlaznim vratima, u stalnom natezanju s klubom.

Utakmica se igra u slovenskog Lendavi (17.30 sati, MaxSport 1) pred praznim tribinama, što je bio zahtjev, zapravo, uvjet organizatora dvoboja, koji je procijenio da bi otvaranje stadiona za navijače bilo odveć rizično, Dinamovi i Besiktasevi fanovi na istom mjestu, na malom stadionu, bolje ne... A što se Dinama tiče, Sergej Jakirović danas će u vatru ubaciti svoje najjače snage. Reprezentativci s Eura propustili su rapsodiju (6-2) protiv bugarskog CSKA-a 1948, no, danas bi i oni trebali imati dobru minutažu. Debitirat će tako drugi put u Dinamu Marko Pjaca, koji na treninzima izgleda izvrsno, pogađa iz svih kuteva, izdržava teške treninge bez problema. Kao i Arbër Hoxha, koji igra na istoj poziciji pa bi današnji dvoboj mogao biti početak borbe za mjesto startera između njih dvojice. Igrat će, naravno, Martin Baturina, a trebao bi igrati i Bruno Petković. Naime, u ponedjeljak u ponoć istječe rok do kojega bilokoji klub može dovesti Petkovića za odštetu od 2,5 milijuna eura. Bilo je slučajeva da su treneri na pripremama čuvali igrače pred transferom od ovakvih utakmica, da se ne bi dogodila neka ozljeda, neki peh u smiraj odlaska iz kluba. Dakle, hoće li Petkovićev nastup značiti da definitivno ostaje u Dinamu? Ne mora biti, neki je dan Petar Sučić odigrao poluvrijeme protiv Bugara, iako je transfer u Como još uvijek moguć. Tko zna, možda Petković baš danas odigra odličnu utakmicu pa privuče neke neodlučne kupce. S obzirom da smo došli pred istek roka trajanja te njegove klauzule možda ga danas vidimo i zadnji put u Dinamovu dresu. Do ponedjeljka u ponoć sve je moguće, a i nakon toga, ali onda će o odšteti i potencijalnim ponudama odlučivati Dinamo. Nije ni sad manjkalo upita i konkretnih ponuda, bilo je klubova, koji su htjeli platiti taj iznos, ali uvijek su ih odbijali Petkovićevi uvjeti. Dinamov napadač visoko je podigao ljestvicu financijskih želja, na koje, zasad, nitko nije pristao.

Bit će zanimljivo vidjeti što će Jakirović smisliti na desnoj strani napada, gdje još čeka pojačanja, koliko će minuta dati juniorima, koji su bili odlični protiv CSKA-a 1948. Spomenimo da na raspolaganju nema Maura Perkovića, kojemu je dao slobodnu subotu zbog odlaska na bratovo vjenčanje, a upitan je nastup vratara Ivana Nevistića, koji ima problema s leđima. Nije ništa ozbiljno, ali zadnjih dana nije trenirao pa bi mogao propustiti i ovu utakmicu.



Tagovi

GNK DinamoBruno PetkovićMarko PjacaBesiktaspripremne utakmiceLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti