GNK Dinamo
GNK Dinamo

Kačavenda: “Vidim se u Dinamu!“ Marić: “Treba mu 15-20 utakmica, uskoro ćemo odlučiti“

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 12.07.24. | 11:30

Igrač Lokomotive nakon godinu dana pauze vratio se nogometu u Dinamu. Na pripremama ide odlično i čeka odluku gdje će nastaviti karijeru

Plan je uoči početka sezone bio otprilike ovakav: Lukas Kačavenda, igrač Lokomotive, odradit će te pripreme s Dinamom. Lokomotiva mu je za to dala posebnu potvrdu, a onda će Dinamo odlučiti što će s njim. Hoće li ga otkupiti pa vratiti na posudbu u Lokomotivu, ili će on i dalje ostati igrač kluba s Kajzerice. Međutim, od prvog dana priprema Lukas Kačavenda oduševljava sve u Dinamu. Nakon što 10 mjeseci, praktički, nije udario loptu, oporavljajući se od teške ozljede koljena, nakon što gotovo godinu dana nije odigrao utakmicu, uopće ne izgleda kao igrač, koji je prošao takvu traumu. Na trenizima ide 100 posto, u utakmici protiv CSKA-a 1948, što mu je bio i debi za Modre, odigrao je jako dobrih, energičnih, 45 minuta.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Ne dam ja Kača tek tako", kazao je usput Sergej Jakirović, priznavši time da je zadovoljan kako dečko radi i kako izgleda na terenu. I, u Dinamu su počeli ozbiljno razmišljati o tome da ga ipak ostave u Maksimiru, da odmah konkurira za momčad.

"Svjesni smo od prvog dana potencijala koji Lukas ima, ali smo htjeli vidjeti u kojem će smjeru ići njegov period prilagodbe nakon ozljede. Sad je tu s nama na pripremama i kroz nekoliko tjedana ćemo odlučiti. U kolovozu ćemo sjesti s ljudima iz Lokomotive i pronaći najbolju opciju da ga vratimo na najvišu moguću razinu za vrhunski nogomet. On je igrač koji prošao dva puta neugodnu ozljedu, ali je veliki potencijal i moramo mu pomoći da se vrati. Treba mu 15 do 20 utakmica ove jeseni i zime i moramo procijeniti hoće li taj period biti u Lokomotivi ili odmah u Dinamu", kazao je Dinamov sportski direktor Marko Marić.

A što kaže sam Kačavenda? Djeluje uistinu zadovoljno, na treninzima, dakle, odrađuje i najteže vježbe. Kako se osjeća?

"Hvala na pitanju, dobro sam. Koljeno je super, treninzi su teški, ali tako treba biti u ovom periodu", priča Kačavenda i priznaje da ni sam nije očekivao tako dobre vijesti.

"Čak sam iznenađujuće zadovoljan. Mislio sam da ću biti u puno lošijoj formi, što se tiče trčanja i svega ostaloga. Da, jako sam zadovoljan."

Dakle, igrač je Lokomotive, na 'probi' u Dinamu. Kako on vidi svoju situaciju?

"I dalje sam igrač Lokomotive, ali sretan sam ovdje. Debitirao sam nakon 10 i nešto mjeseci, najsretniji bih bio da ostanem ovdje, ali što se klubovi dogovore, tako će biti."

Vidi li se onda možda i u prvih 11 Dinama?

"Ako će biti puno odlazaka, neki će i doći,i vidim se u prvih 11 Dinama. Ako bude zdravlja. Nogometaš sam, bilo bi glupo reći da se ne vidim u prvih 11 Dinama."

Kako je proživljavao tu zadnju godinu, taj težak period oporavka?

"Bilo je dosta teško, ali odustajanje nikad nije bilo opcija. Imao sam svojeg kondicijskog trenera Stipu Marinu, od 0 do 24 je bio na raspolaganju, zahvalan sam mu na svemu. Stalno mi je pričao da ću btii spremniji nego ikad, da će koljeno biti dobro. Sve što je obećao, ispunilo se."

Dinamovu tešku i uspješnu sezonu pratio je s tribina, kakav je to osjećaj?

"Iskreno, puno puta kad sam gledao utakmicu s tribine, želio sam uskočiti, odigrati koju minutu. Nisam imao priliku igrati prošle sezone za Dinamo, nadam se da ću ove sezone upisati više nastupa."

Dojam je da ne osjeća strah od duela, od rada pod maksimalnim opterećenjem, da ne razmišlja o nekoj novoj ozljedi.

"Ne bojim se ničega, iako znam da ne smijem napraviti nijedan krivi korak, svaka bi me ozljeda dodatno unazadila. Ali, rekao sam da ću uzeti 10 mjeseci, godinu dana, da sve sjedne na mjesto i sad je dobro. Nema negativnih misli, možda prije treninga malo razmišljam o tome, ali kad dođeš na teren, onda ne smiješ o tome razmišljati, jer si tek onda u problemu."

Protiv Bugara je odigrao na lijevom krilu, može i desno, pogotovo sad kad je tamo deficit igrača. Gdje se on najbolje osjeća?

"Mogu odigrati dosta pozicija, ali najbolje se osjećam u vezi, mogu i desno i lijevo krilo, igrao sam u Lokomotivi i špicu i zadnjeg veznog. Nisam dobio puno šansi u vezi, ali sve utakmice koje sam odigrao na toj poziciji, bilo je dobro. To mi je prirodna pozicija."

Ozlijedio se ponovno njegov kompanjon iz Lokomotive, Luka Stojković, Zajedno su prolazili kroz reahbilitaciju prošle sezone.

"Žao mi ga je, to je bio nesretan slučaj, bio je u odličnoj situaciji. Ali, srećom koljeno je u redu, to je samo tri tjedna pauze, ako ne bude spreman za prvo kolo, bit će za sljedeće. Neće puno izgubiti, možda ovih 10-ak dana, vratit će se on još jači."

Još malo o utakmici s bugarskim klubom, svojem debiju za Dinamo.

"Zadovoljan sam kako sam odigrao. Ne može se očekivati neki spektakl, mislim da sam odigrao za solidnu ocjenu."

Zagrebački je dečko, kao i svakome, Dinamu mu je bio san.

"Dinamo je uvijek bio moja želja. Bio sam na tribini još 2006., na Eduardovu oproštaju, još je i Modrić igrao. Išao sam na sve tribine, bio sam na Sjeveru nekoliko puta, ali najčešće sam išao na Zapad i Istok."

Doživio je s momčadi i dočeka na Trgu na kraju sezone.

"To je nezaboravno iskustvo, nitko nije očekivao toliko ljudi, na ulicama i onda na Trgu. Imam i medalju, iako nisam igrao, čuvamje na posebnom mjestu. Ali skupljam ih još, želim ih još puno osvojiti."

Tko su mu najdraži Dinamovi igrači iz prošlosti?

"Modrić, Mandžukić, Olmo, Soudani... Znam i sve navijačke pjesme. Gušt je doći nakon utakmice ispod Sjevera, bio bi i veći gušt da sam igrao i pobijedio. Ali, nadam se da će i to doći."

Čime bi onda bio zadovoljan u predstojećoj sezoni?

"Bio bih zadovoljan da odigram cijelu sezonu, da budem zdrav. Najvažnije da klub u kojem ću igrati napravi nešto dobro. Ako to bude Dinamo onda naslov i Liga prvaka, ako to bude Lokomotiva, onda Top 3 u HNL-u"

Za kraj, kako vidi rasplet na Euru, za koga će navijati?

"Nadam se da će Španjolci biti prvaci. Nemam neko dobro mišljenje o Englezima, tako da se nadam da će Dani Olmo to osvojiti sa Španjolskom i biti igrač turnira."



Tagovi

GNK DinamoMarko MarićLukas KačavendaLjetni prijelazni rok 2024.pripreme

Ostale Vijesti