Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Pjaca gubi mjesto u prvih 11 u Bakuu? Jakirović još traži idealnu momčad za ostvaranje plana

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 27.08.24. | 08:57

Svima je u Maksimiru jasno da će dvoboj u Bakuu za ulazak u Ligu prvaka usmjeriti sam početak utakmice. Ako Dinamo ne primi brzi gol, bit će još bliže cilju

Ne smiju se ponoviti Prag i Solun! To je mantra koju ponavljaju u Maksimiru, vjerujući da će u Bakuu pokazati da su skupe lekcije iz prošle sezone imale smisla, da su Modri prošli tu školu. I da velikih 3-0 neće prosuti u grotlu Qarabagova pritiska, koji se, različitog intenziteta, očekuje od samo starta utakmice.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Želim da i u gostima igramo kao i u Maksimiru, našu igru, da budemo jednako hrabri i odlučni. To nam je nedostajalo prošle sezone. Oni imaju odličan napad, obrana im je možda slabija strana i to ćemo pokušati iskoristiti.", rekao je Sergej Jakirović uoči odlaska u Baku, priznavši da su Prag i Solun još uvijek i stalno negdje u podsvijesti. A tamo je scenarij za horor, zapravo, bio sličan. Dinamo je došao iz Zagreba s dva gola prednosti, protiv Sparte je imao 3-1, protiv PAOK-a 2-0. Odmah u prvim minutama domaćini su krenuli s pritiskom, Dinamova je obrana plivala, svaki ubačaj u kazneni prostor bio je 'vatra' i samo je bila pitanje kad će Modri kapitulirati. U Pragu su pogodak primili već u drugoj minuti, potom je Sparta u 24. već imala 2-0. Uz još nekoliko velikih šansi i tragičnih reakcija obrane. Onda se takav početak odrazi i na ostatak momčad, daje krilu domaćinu i počinje Dinamo približavati ponoru. U Solunu je PAOK također od prve minute krenuo žestoko, tamo se isto Dinamova obrana teško nosila s tim ubačajima, hukom s tribina, fanatičnim ritmom grčkog prvaka. Tamo je 'nula' na semaforu trajala nešto duže, no, kad je PAOK zabio u 27.minuti, do odmora je već povećao prednost na 3-0. I u Pragu i u Solunu Dinamo se u jednom trenutku pogotkom vratio u utakmicu i imao barem produžetke u rukama, međutim, u oba je slučaja primio još ponešto u završnici i završio na koljenima. Slični golovi, slična panika i strah, kad je protivnik krenuo, početničke reakcije kod prekida i centaršuta u šesnaesterac... Tako je Dinamo padao u Pragu i Solunu, to je ono što ne smije ponoviti u Bakuu.

Oglas

Qarabag - Dinamo

Kompletne tečajeve UŽIVO za drugu utakmicu play-offa za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka između Qarabaga i Dinama, pronađite OVDJE.

ODIGRAJ ODMAH!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Zato, napisali smo već, iako je važno i kako će izgledati u 50. ili 70.minuti, iako je uvijek važno i što će donijeti igrači s klupe, u ovoj je utakmici vrlo važno i kako će Dinamo zaigrati na početku dvoboja. Jer, ako se u prvim minutama uvuku strah i panika, onda je samo pitanje kad će Qarabag i koliko zabiti. Sergej Jakirović još traži idealnih početnih 11 za takav uvod, zna da će trebati dosta trčati, loviti Qarabagoce napadače po terenu, a jako oružje mogla bi Dinamu biti kontra. Kad ostane dosta prostora... Što će po tom pitanju Jakirović promijeniti u odnosu na zagrebačku utakmicu? Hoće li započeti utakmicu u formaciji 3-5-2, s Petkovićem i Kulenovićem ili će ostati vjeran onoj svojoj udarnoj 4-3-3 (4-2-3-1 i ostale varijacije) kompoziciji? Ne bismo se, primjerice, čudili da u Bakuu Dinamo počne utakmicu bez Marka Pjace, koji je dosad imao, praktički, zajamčeno mjesto u momčadi. Protiv Gorice ga je Jakirović mijenjao na poluvremenu, vidi se da Pjaca još nije u punom ritmom i pravoj formi, bez obzira na to što je u prvoj utakmici pogotkom načeo Qarabag. To je pitanje klase, a klasa je vječna. No, i u Zagrebu je patila Dinamova defenzivna igra, nije Pjaca jedini, niti Hoxha, a ni dio veznog reda nisu se tu na početku najbolje snašli i Qarabag je radio dosta problema. U nastavku je to ipak izgledalo bolje, pogotovo nakon promjene sustava. Zato, nije isključeno da će taj sustav biti početni u Bakuu. Moguće je, također, i da Jakirović zaigra sa četvoricom, ali od prve minute gurne rastrčanog, opasnog i brzog Cordobu na krilu, koji bi mogao stvoriti puno problema Azerima. On i Hoxha su i protiv Gorice pokazali koliko njihova brzina može biti pogubna za protivnika, možda je baš to ključ uspjeha u Bakuu.

Plan je, dakle, naizgled jednostavan. Izdržati početni pritisak, biti stabilan u obrani, ne paničariti i gubiti glavu te čekati priliku za 'ubod' koja će se sigurno ukazati.

"Morat ćemo se bacati na glavu.", slikovito je najavio Jakirović. I traži takve igrače za udarnih 11. Ima još vremena za razmišljanje, ali čini nam se da je bliži ideji da u Bakuu počne većina onih, koji su završili zagrebačku utakmicu!



Tagovi

GNK DinamoMarko PjacaQarabagLiga prvaka

Ostale Vijesti