Slavko Midžor/Pixsell
Slavko Midžor/Pixsell

Jakirovićevih pet upitnika pred Baku: Dvojbe i(li) slatke brige?

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 25.08.24. | 08:00

Pobjeda protiv Gorice (2-1) uoči najvažnije utakmice sezone ponudila je Dinamovu treneru još neke nove opcije i rješenja. Ali, samim time i dvojbe

Eksperiment je uspio, Sergej Jakirović dobio je potvrdu da ima dvije momčadi, kojima može kormilariti kroz zahtjevan raspored i dva fronta. Dinamova 'druga' momčad, odnosno, momčad bez nekoliko najboljih igrača, svladala je Goricu (2-1) i nastavila pobjednički niz. Pet od pet, uz gol-razliku 15-2. Dakako, kad je na terenu momčad, koja još nije igrala toliko zajedno, rodi se poneki problem ili neko razdoblje utakmice, kad protivnik ima svoje prilike i drži izjednačenje u zraku, kao što je to činila Gorica, no kad se sve zbroji, ipak je to bila više-manje rutinska pobjeda Modrih. Jer, mogli su i oni zabiti još koji pogodak.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, bila je to priprema (za ostale odmor) za uzvratni dvoboj play-offa Lige prvaka protiv Qarabaga u Bakuu. Dinamo brani 3-0, visokih i značajnih, ali još uvijek 'skliskih' 3-0 iz prve utakmice i važno je kako će se Modri postaviti u Azerbajdžanu od prve minute. Jakirović često zna reći da ne gleda samo prvih 11, nego prvih 15-16 igrača, jer ima mogućnost pet izmjena i nekad nije bitno tko počinje, već tko završava utakmicu. Uostalom, upravo je klupa donijela puno toga u tom prvom susretu. Ali, u Bakuu će biti važno tko je u prvih 11 i kako će se Dinamo postaviti u samom startu. Jer, očekuje se početni pritisak Qarabaga, juriš prema Nevistiću i taj će pritisak Modri trebati sasjeći. Imaju lanjska iskustva iz Praga i Soluna, što se dogodi i kako utakmica ode u krivom smjeru ako suparnik zabije rani gol, onda i drugi... Brzo se uđe u dramu i paniku i baš takav scenarij treba izbjeći, bilo bi najbolje još jednim pogotkom ohladiti domaće ambicije. I zato Jakirović pred Baku ima (barem) pet upitnika, malo dvojbi, malo slatkih briga, vjerujemo da će pronaći do srijede idealna rješenja i odgovore na svaku od njih.

KAKO POSLOŽITI OBRANU?

Trojica stopera u zadnjoj liniji i dva napadača ili klasični Dinamov sustav (4-3-3, 4-2-3-1)? Činjenica jest da Modri dobro izgledaju s trojicom, da su opasni i konkretni prema naprijed, da je taj sustav donio i pozitivne promjene u prvoj utakmici. Međutim, ima tu kadrovskih problema. Neće igrati Ristovski pa bi uz neupitne Theophilea i Mmaeea još jednog stopera trebao igrati netko od dvojca Bernauer-Torrente. Francuz je vrlo nesiguran, protiv Gorice je 'složio' nekoliko šansi suparniku, kako mu onda vjerovati protiv Qarabaga!? Istina, njegove su duge lopte precizne i idealne za kontru, ali od stopera se prije svega očekuje sigurnost pred svojim golom. Znao je Max odigrati korektno u Europi prošle sezone, međutim, trenutno uopće ne izgleda pouzdano. Torrente je mnogo sigurniji, međutim, on još nema iskustva u takvim utakmicama. Logičnijim se čini, uz manje 'kemijanja' zaigrati sa četvoricom (Pierre-Gabriel, Theophile, Mmaee, Ogiwara). Je li moguća opcija i sustav 4-4-2, vidjeli smo ga u određenim dijelovima utakmica na pripremama?

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

FAKTOR KULENOVIĆ?

Ako Dinamo zaigra s jednim napadačem, onda je jasno da će to biti Bruno Petković, Kapetan i igrač za velike utakmice toliko puta dosad. No, tu dolazimo do pitanja, je li logično na klupi držati Sandra Kulenovića, koji je u golgeterskoj formi iz snova, zabio je sedam golova u prvih pet utakmica sezone. Gotovo sve što pukne prema golu - ulazi! Kule je tip, koji je neviđen blagoslov za svlačionicu, momčadski čovjek, vidi se i po proslavama pogodaka, kako prilazi suigračima, zahvaljuje im na dodavanjima, doživljava svaki gol kao zajedničko djelo. I ne buni se ako ne nije u prvih 11. Je li bolje takvog igrača imati na klupi pa 'pustiti s lanca' kao džokera, koji će dovršiti ili preokrenuti utakmicu, ili slijediti njegov golgeterski niz i ubaciti ga od starta da odmah pokuša riješiti pitanje prolaska? Napadače, kad su 'vrući' kako kaže Jakirović, treba pustiti da 'trpaju'. E, ovo je baš dvojba.

JE LI MARKO ROG ČOVJEK ZA PRVIH 11?

Kod njega nikad nije bila upitna kvaliteta, već samo hoće li se i kada vratiti u formu nakon svih tih ozljeda. A ovo što pokazuje svake minute na terenu ove godine, jasna je potvrda je Rog sve bliže onom 'starom' Marku. Sad već igra u kontinuitetu, doduše, ne uvijek u velikoj minutaži, upale i popratne ozljede kao posljedice duge stanke sve su rjeđe, a njegova forma u uzlaznoj putanji. U završnici utakmice s Qarabagom pokazao je klasu i iskustvo, prekida suparničke akcije, gradi napade, dolazi u završnicu. Protiv Gorice je to podigao na još višu razinu i dulji period, asistencija za Kulenovića bila je 's play-stationa', ali ne i jedino što je napravio. Nedostaje još samo pogodak, ali 'geleri' padaju sve bliže, možda se otvori baš u Bakuu. Daje dodatnu stabilnost u veznoj liniji i dodatna rješenja u napadu. Čovjek za prvih 11 ili još jedan sjajan džoker s klupe? I jedno i drugo ima pluseve.

PJACA JE KLASA, ALI JOŠ NIJE NA 100 POSTO?

Marko Pjaca zabio je pogodak Qarabagu za 1-0, otvorio pobjedničku priču u prvoj utakmici. To je taj potez, koji se od njega očekuje, vrijednost više na terenu. Međutim, isto je tako očito da Marko još nije na svojih 100 posto, nedostaje često taj zadnji korak, ne prolazi onako kako je to znao činiti. Što je i logično s obzirom na sve što je prošao. Nedostaje ponekad i svježine, pogotovo u defenzivnom dijelu, tu je patio u prvom dijelu dvoboja s Qarabagom. A protiv Gorice je ostao i napadački dužan, osim ubačaja za Kačavendu malo smo vidjeli. Opet, kad se sjetimo tih njegovih poteza, koji odlučuju utakmice, koji mogu biti prevaga, nije lako odlučiti započeti susret bez njega... Dugo nije igrao u ritmu svaka tri-četiri dana.

CORDOBA I HOXHA KAO IZNENAĐENJE?

Ako će utakmica u Bakuu ići očekivanim tijekom, a Qarabag sve snage baciti u napad, bit će prostora za Dinamove kontre. Baš takav gol Modri su zabili Gorici, koja je jurnula po izjednačenje. Dva brza igrača Hoxha i Cordoba izigrali su obranu gostiju i pripremili egezekuciju Kulenoviću. Hoxha u prvoj utakmici kao starter nije odigrao veliku partiju, ali on i Cordoba mogli bi u uzvratu biti 'tajno' oružje kao odgovor na Qarabagovu brzinu i prodornost. Taj Cordoba je doista neugodan, ubada poput stršljena, brz je, stalno negdje prisutan, prava napast za suparničku obranu. Još da popravi realizaciju... Ali, kao i kod Roga, negdje će se otvoriti. Možda u Bakuu?







Tagovi

GNK DinamoQarabagSergej JakirovićLiga prvaka

Ostale Vijesti