REUTERS/Wolfgang Rattay/Ian Walton//Kai Pfaffenbach
REUTERS/Wolfgang Rattay/Ian Walton//Kai Pfaffenbach

Otvaranje 62. sezone Bundeslige: Je li Bayer i dalje Neverlusen ili će Kompany vratiti Bavarce na vrh?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 23.08.24. | 08:00

Stigli smo do početka nove sezone jedne od najbojlih liga na svijetu

Bayer Leverkusen je momčad na kojoj je cijeli fokus Bundeslige odmah od prve sekunde nove sezone. Nakon što su s trona skinuli Bayern München, uzeli DFB-Pokal te bili neporaženi u rekordnih 40 domaćih utakmica prošle sezone (34 pobjede i šest remija, dok su postigli 113 golova i primili samo 29), prije nego što su produžili niz u dramatičnom Superkupu na otvaranju nove, svi se pitaju - je li to bio samo sjajni trenutak ili momčad Xabija Alonsa može nastaviti svoju nevjerojatnu statistiku i u novoj sezoni?

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dobra vijest za aktualne prvake jest da su zadržali usluge zvijezda kao što su Alejandro Grimaldo i Florian Wirtz, ali sigurno ima onih koji će ih pokušati srušiti s trona, a obranu svog naslova Apotekari će započeti već danas kada se s Mönchengladbachom susretnu u derbiju Rajne.

Na prvi pogled, Gladbach ne izgleda kao momčad sposobna napraviti ono što je Bochum uspio protiv Alonsove momčadi prije više od 12 mjeseci. Foalsi su prošlu sezonu završili na 14. mjestu, samo bod od mjesta u play-offu za ispadanje i bez pobjede su u prethodnih devet susreta s Bayerom. Ne bi bilo prvi put da je Borussia zadala prvi udarac aktualnom prvaku. U sezoni 2010./11. je Gladbach započeo sezonu pobjedom od 1-0 u Münchenu, a jedanaest godina kasnije započeli su remijem 1-1 s rekordnim prvacima u Borussia-Parku. Upravo ondje, u svome domu s čak 60.250 navijača koji su željni Bundeslige, Die Fohlen imaju snage postići rezultat koji bi šokirao Rajnu, ali i cijelu Njemačku. I sigurno neće biti jedini koji bi se tome veselili.

Tu je i ranjena zvjer - Bayern. Prva sezona bez trofeja od 2011./12. je iza njih i s novim trenerom tražit će priliku za povratak a vrh. Thomas Tuchel je napustio klub, a bivši branič Hamburga, Manchester Cityja i Belgije Vincent Kompany je postao njegov nasljednik na Allianz Areni. Rekordni prvaci također su angažirali japanskog braniča Hirokija Ita i portugalskog napadača Joãoa Palhinha, dok su vratili i mlade perspektivne igrače poput Josipa Stanišića, osvajača naslova s ​​Leverkusenom, iako će propustiti početak sezone zbog ozljede. Naravno, nemojmo zaboraviti Harryja Kanea, koji je završio svoju debitantsku sezonu sa samo pet golova do izjednačenja rekorda Roberta Lewandowskog (41 gola) u jednoj sezoni.

Ako je Bayernu ovako teško pala jedna sezona bez naslova, kako li je tek Borussiji Dortmund... Poput Bayerna, od Dortmunda se očekuje da pokaže znatno više. Unatoč tome što je bio bolji od svojih velikih rivala u s juga države u Europi, stigavši ​​do finala Lige prvaka, BVB je uspio završiti tek na petom mjestu Bundeslige. To je bilo dovoljno da potakne klub da okrene novi list. Legenda kluba Nuri Şahin zamijenio je Edina Terzića na mjestu glavnog trenera, Marco Reus i Mats Hummels krenuli su dalje, a došli su Serhou Guirassy, ​​Pascal Groß i Maximilian Beier. Žuto-crni vjeruju da Şahin može vratiti dobra vremena pod žute kranove, nakon što je osvojio naslov kao igrač na Signal Iduna Parku pod vodstvom Jürgena Kloppa u sezoni 2010/11.

Osim borbe za naslov s 'gladnim bogatašima', tu je i ona romantičnija strana lige. Povratnička. St. Pauli je ispao kada je Şahin pomogao Kloppovom Dortmundu da osvoji svoj prvi od dva uzastopna naslova Bundeslige. Nakon 13 godina u Bundesligi 2, dečki u smeđem su se vratili. Kultni klub vraća se na veliku scenu kao jedini prvoligaški predstavnik Hamburga, drugog najvećeg grada u zemlji, nakon što je osvojio Bundesligu 2 ispred sjevernog rivala Holstein Kiela, drugog povratnika među njemačku elitu. Fabian Hürzeler je nakon promocije u viši rang otputovao u Englesku kako bi preuzeo uzde u Brighton & Hove Albionu, a naslijedio ga je Alexander Blessin. Paulijev alternativni etos, onaj politički, sigurno će dodatno zabaviti njemačku javnost. Razne protudesničarske kampanje kluba, smeđi domaći dresovi, crne zastave s lubanjama i prekriženim kostima... Sve to čeka nas na Millerntor-Stadionu. St. Pauli je uvijek bio poseban i s razlogom postao kultan.

Njemačka prva liga često je u drugom planu kada se govori o Ligama petice, a zapravo nadmašuje svoje kontinentalne kolege broju golova na utakmicama, vrtoglavo visokoj prosječnoj posjećenosti, a istovremeno je dom svjetskih talenata u usponu i etabliranih zvijezda. Stavljali ju u središte pozornosti u svijetu ili ne, Bundesliga je zapravo svijet za sebe. Odnos Njemačke prema sportu, navijača prema klubovima, nogomet velikih i malih igrača u kojemu svaki klub može iznenaditi iz kola u kolo. Bundesliga, posebno u ovom svom nadolazećem 62. izdanju zapravo nudi nogomet kakav treba biti.



Tagovi

Bayer LeverkusenBayernBundesliga

Ostale Vijesti