REUTERS/Karina Hessland/Carmen Jaspersen/PIXSELL/Sanjin Strukic/ Goran Stanzl
REUTERS/Karina Hessland/Carmen Jaspersen/PIXSELL/Sanjin Strukic/ Goran Stanzl

Die Kroaten: Deset imena, sedam klubova i dvojica u borbi za povratak na vrh

Vrijeme Čitanja: 8min | pet. 23.08.24. | 08:00

Nogometno tržište u najmanju je ruku - čudnovato - i može pripremniti razna iznenađenja, ali ono što nikada neće iznenaditi je uloga koju Hrvati imaju u Bundesligi - dominantna. Novu sezonu Bundeslige otvaraju Borussia Mönchengladbach i Bayer Leverkusen, tako da u tom duelu nećemo gledati niti jednog Hrvata, ali već u subotu od 15.30 možemo očekivati eventualni debi Jakova Medića u dresu Bochuma na gostovanju kod Leipziga.

Posebna povezanost Hrvatske i Njemačke odavno je poznata cijelom svijetu, a osim na bauštelama, ispoljavala se naočigled i u njemačkom nogometu. Ivica Olić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Ivan Perišić… Krenemo li nabrajati sve Hrvate koji su ostavili traga u Bundesligi, teško bismo ih uspjeli sve spomenuti, a da nekoga ne zaboravimo. Dapače, samo u sezoni pred nama ima ih deset (!), raspodijeljenih u sedam klubova.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dok će Leverkusen braniti naslov prvaka, u njemu više neće biti hrvatskog imena jer se Josip Stanišić, prošlosezonska Xabijeva uzdanica, vratio u matični Bayern. Ondje će nastaviti razvijati svoju karijeru, ali tek kada se desni branič hrvatske reprezentacije oporavi od nesretne ozljede desnog koljena koja ga je s terena maknula na više tjedana. Propustit će i predstojeće reprezentativne akcije, ali kasnije će moći novom treneru Vincentu Kompanyju pomoći u borbi za povratak pehara u vitrine Bavaraca. Do tada će, za početak, Kompany morati pronaći Stanišiću zamjenu (protiv Wolfsburga u nedjelju u 15.30 sati, Sportklub). Sacha Boey i Adam Anzou jedini su preostali desni bekovi koji su ostali u sastavu Kompanyja, a Joshua Kimmich i Leroy Sané također su mogući su izbori, no mogao bi novi stručnjak na klupi Bavaraca izvući nekog novog džokera iz rukava.

Kompany i društvo glavu razbijaju oko još jednog Hrvata. U redovima rekordnih prvaka je i Gabriel Vidović, donedavni dinamovac. Krilni igrač se vratio s posudbe u Maksimiru i ima još godinu dana ugovora s Nijemcima koji ne znaju što bi s njim. Naime, oduševio je na pripremama (zabio je dva gola), baš kao što je to radio i u Dinamu koji ga je htio zadržati, ali su Bavarci tažili duplo veći iznos od onoga koji je Dinamo nudio, a koliko je poznato, Modri su nudili oko 1,7 milijuna eura. Vidović je u Dinamu upisao 40 nastupa, devet pogodaka i četiri asistencije, a za Hrvatsku U21 ima 16 nastupa i dva pogotka. Dakle, njemački klub očito želi ugodnu zaradu na Hrvatu, a to neće postići ne naprave li uskoro neki potez s njegovim ugovorom, inače će idućeg ljeta biti ‘slobodna ptičica’.

Još jedan Hrvat koji se naglo nametnuo potezima u predsezonskim izdanjima je Igor Matanović. Rođen je u Hamburgu, igra na poziciji središnjeg napadača, a visok je 194 centimetra. U Eintracht je stigao 2021. iz St Paulija, u kojem je ostao još sezonu i pol na posudbi, a potom je bio na posudbi i u Karlsruheru, a sada se vratio u Eintrachtovu prvu momčad i najavio - znam da im mogu pomoći u napadu - a potom to krenuo i ispunjavati. Zabio je šest golova u predsezoni, a nedugo nakon što je u ponedjeljak osvanuo na popisu Zlatka Dalića za rujanske utakmice vatrenih u Ligi nacija, Igor Matanović zabio je svoj službeni prvijenac za Eintracht Frankfurt u prvom kolu Njemačkog kupa. Konačni rezultat utakmice bio je 4-1 za Eintracht, a Matanović se nametnuo kao glavna napadačka snaga frankfurtskih Eaglesa. 

No, na Waldstadionu više nema drugog hrvatskog imena - Kristijana Jakića. On je još zimus prešao u Augsburg u nadi da će se nametnuti izborniku Daliću i dobiti poziv na Euro. To nije doživio, ali je sada završio na popisu za rujanske reprezentativne akcije u Ligi nacija i neki ga zazivaju kao Brozovićevog nasljednika, korektora veznog reda. Hrvatski veznjak u siječnju je došao na posudbu u Augsburg i u proljetnom dijelu upisao 14 nastupa uz dva pogotka i asistenciju. Njemački prvoligaš mu je sada odlučio dati četverogodišnji ugovor, a njemački insajder Florian Plettenberg pisao je da je otkupna klauzula Jakićeva ugovora iznosila 5 i pol milijuna eura, a Augsburg ju je odlučio aktivirati te sada Vatreni ima priliku pokazati u Augsburgu koliko vrijedi. 

Podršku će mu sigurno pružiti i Nediljko Labrović. Donedavni kapetan Rijeke prešao je u novi klub za 3 milijuna eura. Debitirao je na vratima Augsburga u prvom kolu Kupa u kojemu je bundesligaš slavio 4-1. Sigurno mu nije bio ugodan osjećaj primiti gol u četvrtoj minuti od regionalnog ligaša, ali budući da je Augsburg prošao dalje, sigurno će ga lako i zaboraviti. Inače, oba Augsburgova Hrvata bila su u središtu pažnje kad im je zabranjen let za Južnu Afriku, gdje je klub išao na pripreme, nakon birokratskih zavrzlama u zračnoj luci. Srećom, sve se riješilo i mnogi navijači jedva čekaju gledati hrvatski dvojac 'An der Alten Försterei'.

Još jedna pridošlica u Bundesligu je i Jakov Medić. Bochum je rješenje za obrambene probleme pronašao je u hrvatskogm defenzivcu. Svojim je dolaskom postao 13. Hrvat koji je igrao za Bochum, a šesti defenzivac nakon Ivana Zugčića (109 nastupa), Zorana Mamića (78 nastupa), Samira Toplaka (69 nastupa), Alena Petrovića (devet nastupa) i Damira Milinovića (22 nastupa). Njemački je klub usluge stasitog braniča od 1,93 metra osigurao u obliku posudbe na jednu sezonu, nakon čega postoji mogućnost otkupa. Prema "De Telegraafu" radi se o tri milijuna eura, a Bochum će u cijelosti pokriti i Medićevu plaću od 1,5 milijuna eura. Novi branič Bochuma već ima odrađenih 26 utakmica regionalne lige i postignuta dva gola u dresu Nürnberga, uslijedila je 51 utakmica i pet golova za Wehen Wiesbaden i 65 za St. Pauli (uz osam golova). U ljeto 2023. Medić je iz Hamburga preselio u Amsterdam, ali je do upisao samo devet nastupa za, a jedini pogodak zabio je na debiju u Eredivisie protiv Heracles Almela (4-1) u kolovozu 2023. Sada čeka na svoj bundesligaški debi.

Hrvatski reprezentativac Lovro Majer prije godinu dana došao je iz Stade Rennesa za 25 milijuna eura u Wolfsburg, tada još pod trenerskom palicom Nike Kovača. Iako je bio drugi strijelac Vukova s pet golova i sedam asistencija, očekivanja koja od njega ima budndesligaška javnost puno su veća. Doduše, niti on ne bježi od toga, kao niti od činjenice da Wolfsburg može i mora bolje od 12. mjesta na tablici. U prošloj sezoni Majer je imao drugo najintenzivnije trčanje u ligi iza Heidenheimova Tima Kleindiensta (sada je u Gladbachu, op.a.). Na pripremama je pokazao odličnu formu, a u iznenađujuće tijesnoj pobjedi Wolfsburga u DFB-Pokalu kod Koblenza odigrao je svih 90 minuta. Veznjak je potpisao do 2028., a trenutno nema naznaka da bi se mogao oprostiti nakon samo jedne sezone.

Desni branič Vatrenih i član njemačkog Union Berlina, Josip Juranović, bio je na operaciji gležnja zbog zadobivene ozljede te ga čeka oporavak u trajanju od nekoliko mjeseci te tek treba vidjeti u kakvom će se stanju vratiti na teren. Rujanske reprezentativne akcije sigurno propušta, a Union nije objavio novosti o njegovom oporavku. Prošle je sezone u dresu Uniona u svim natjecanjima upisao 45 nastupa, zabio dva gola i dodao deset asistencija. 

U redovima Uniona krije se još jedan bivši hajdukovac - Ivan Prtajin. Nakon što je stigao ovoga ljeta u Union, za Ivana su odmah pristigle i ponude za posudbu među kojima i ona drugoligaša Hannovera 96. Čini se da je pozadina mogućeg munjevitog oproštaja za 28-godišnjaka nastojanje Berlina da dovede Ragnara Achea, koji bi trebao biti pušten iz Kaiserslauterna. No, u slučaju Prtajin još nisu donesene nikakve odluke niti dogovori. Sve u svemu, oproštaj od Hrvata, koji je tek ovog ljeta iz Wiesbadena prešao u Alte Försterei, bio bi iznenađenje. 

Šećer na kraju, starosjedioc, poglavica aktualnih hrvatskih trupa u njemačkim prvoligašima je i Vatreni Andrej Kramarić. Nositelj igre Hofenheima, najbolji golgeter u povijesti kluba, zabio je 132 gola uz 56 asistencija u do sada odigranih 284 utakmice, čovjek koji je kraljevsko plavom klubu dao već osam godina svoje karijere, upisao je još jednu sjajnu sezonu u svoju ‘tekicu’. Odigrao je 31 utakmicu u svim natjecanjima i zabio 17 golova uz još šest asistencija.

S Hoffenheimom ima ugovor još dvije godine, a unatoč njegovoj vjernosti njemačkom prvoligašu, često ga se spominje kao mogući izlazni transfer, no njegov menažer Vincenzo Cavaliere sve poriče. To je učinio i ovoga ljeta kada je za Sportitalia rekao:

"Andrej Kramarić je stožerni igrač Hoffenheima, jedan od najistaknutijih napadača hrvatske reprezentacije i najproduktivniji Hrvat među onima koji su igraju u inozemstvu. Zabio je više od 100 golova u Bundesligi, ove sezone često igrajući na poziciji centralnog veznog je zabio 17 golova, kao da su to učinili Calhanoglu ili Mkhitaryan iz Intera."

No, nakon toga je dodao:

"On je ikona Hoffenheima. Dobro mu je i sretan je tu gdje je. Ali znate kako to ide, za bilo kojeg igrača - ako bi stigla ponuda ili veliki projekt - mogli bi se to ozbiljno razmatrati."

Da, nogometno tržište u najmanju je ruku - čudnovato - i može pripremniti razna iznenađenja, ali ono što nikada neće iznenaditi je uloga koju Hrvati imaju u Bundesligi - dominantna. Novu sezonu Bundeslige otvaraju Borussia Mönchengladbach i Bayer Leverkusen, tako da u tom duelu nećemo gledati niti jednog Hrvata, ali već u subotu od 15.30 možemo očekivati eventualni debi Jakova Medića u dresu Bochuma na gostovanju kod Leipziga.



Tagovi

Bayer LeverkusenBayernJosip StanišićGabriel VidovićIgor MatanovićKristijan JakićAndrej KramarićBundesligaUnion BerlinAugsburgBochumHoffenheimJakov MedićLovro MajerJosip JuranovićIvan Prtajin

Ostale Vijesti