REUTERS/Paul Childs/Wolfgang Rattay/Leonhard Simon
REUTERS/Paul Childs/Wolfgang Rattay/Leonhard Simon

„On je mlađi“

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 11:30

Sportska nacija su ti Španjolci, nema što. A i vjeruju svojim klincima. Unatoč datumu na dokumentima i nježnim godinama. Kod njih se mladost ne skrutinizira, kod Španjolaca „on je mlađi“ ima pozitivan prizvuk

Vreli ljetni dan i poslijepodnevno izležavanje uz otvorene prozore, Španjolci su morali naglo prekinuti. Preseliti u kafiće i smjestiti se pred televizore kako bi započeli svoj sportski praznik. Na tradicionalno istrošenom centralnom terenu All England Cluba nešto iza 15 sati istrčali su Novak Đoković i Carlos Alcaraz.

Na jednom kraju terena 'stajalo' je 24 Grand Slam naslova, 37 godina iskustva i jedan od najboljih ikada. Na drugoj strani, golobradi, ali već trofejni mladić u potrazi za četvrtim velikim trofejom.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Repriza lanjskog finala nije dala naslutiti što će se dogoditi niti dva i pol sata kasnije. A onda se odvila neviđena, potpuno neočekivana dominacija, 21-godišnjeg Španjolca koji je otpuhnuo s terena srpskog tenisača pa onda poručio: „Ja sam svoj posao obavio, sada je na redu nogometna reprezentacija“.

Španjolci nisu ni pošteno mogli proslaviti veliki uspjeh Alcaraza, a već su Luisu de la Fuenteu 'slagali' taktiku za osvajanje europskog naslova. Nemamo samo mi četiri milijuna izbornika.

Na berlinskom tlu trebalo je svladati Engleze. Trebalo je proći napaćenu otočku selekciju koja se i dalje kupa u mantri „it's coming home“, a koja je, činilo se, konačno shvatila kako se dokopati trofeja nakon nekoliko godina u kojima su bili blizu.

Pouzdala se Engleska u svoju obrambenu čvrstoću, čvrsti blok i zagušivanje igre. I u prvom dijelu berlinskog finala ideja izbornika Garetha Southgatea odrađena je s vrhunskim ocjenama. Foden je umarao Rodrija, po uzoru na Kovačića i njegovu igru 'flastera' na najvažnijem veznjaku La Roje. Slično je bilo i po ostalim pozicijama – Englezi su svoju defenzivnu taktiku doveli do savršenstva.

A onda je tik pred start drugog dijela stigla informacija kako je Rodri ostao na klupi, ozlijeđen. U tom času su se zasigurno Englezi ohrabrili, misleći kako će sada imati nešto lakši zadatak. Međutim, onda se, kao i nekoliko sati ranije na zelenom travnjaku Wimbledona, ukazala španjolska mladost. Lamine Yamal je projurio po desnom krilu, uposlio Nicu Williamsa u prostoru druge stative, a ovaj je ljevicom zabio pored Pickforda. Nije to bilo konačno rješenje utakmice, Englezi su se vratili preko Colea Palmera, da bi onda prije kraja utakmice Oyarzabal prepoznao galop Cucurelle i klizećim startom gurnuo loptu u mrežu, a Španjolsku u pobjedu.

Carlos Alcaraz nije bio prvi favorit turnira u Wimbledonu. Bio je jedan od, ali stručnjaci su ipak više vjerovali Talijanu Janniku Sinneru. Na koncu se popeo na vrh u velikom stilu, slomivši najboljeg ikad. S 21 godinom pokazao je nevjerojatno hladnu glavu i vruće srce. Četvrti mu je to Grand Slam naslov, iz četiri finala.

Nije ni Španjolska bila prvi favorit Eura, struka je uoči natjecanja više vjerovala Francuzima i Englezima. Ali Španjolci su se do trona uspeli svladavši Hrvatsku, Italiju, Njemačku i Englesku. Bile su tu još Albanija i Gruzija. Probajte naći teži put do naslova...

U finalu je trebalo slomiti i te Engleze. Račun su otvorila dvojica najmlađih: Lamine Yamal koji je prije koji dan proslavio 17 godina asistirao je tek četiri godine starijem Nicu Williamsu za 1-0 u finalu Eura.

Španjolska je pobijedila jer je još jednom bila najbolja. I najhrabrija na turniru na kojem je prevladao kukavičluk. Za tako nešto trebalo se pouzdati u mladost. Izuzetu straha i kompleksa.

Sportska nacija su ti Španjolci, nema što. A i vjeruju svojim klincima. Unatoč datumu na dokumentima i nježnim godinama. Kod njih se mladost ne skrutinizira, kod Španjolaca „on je mlađi“ ima pozitivan prizvuk.

Možemo itekako učiti od njih.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaEuro 2024WimbledonCarlos AlcarazLamine YamalNico Williams

Ostale Vijesti