Germanijak.hr
Germanijak.hr

Počela ludnica u Münchenu, tisuće Dinamovih navijača bodrit će Modre!

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 17.09.24. | 14:15

Dinamovi navijači već su oko podneva polako zauzimali lokale oko Marienplatza, bez vike i strke, a očekuje se da bi ih na Allianz Areni moglo biti i više od pet tisuća

Osam dana padala je kiša u Münchenu, gotovo bez prestanka. A onda je u utorak prijepodne konačno provirili i Sunce. Hoće li obasjati i Modre na Allianz Areni? Naravno, mnogo je više onih, koji će reći da ne očekuju puno, da je Bayern apsolutni favorit i da bi sve osim pobjede njemačkog diva bila senzacija. No, očekuje se, ipak, dobra Dinamova utakmica, da se Modri prikažu u pravom svjetlu, ne onakvom kao protiv Hajduka (0-1) u Derbiju prije četiri dana.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Oni, za koje sigurno znamo da su u München došli po pobjedu, jesu Dinamovih navijači. Očekuje se glasna podrška na Allianz Areni, vjerujemo, bez nekih incidenata, a sudeći po pričama, koje slušamo po Münchenu moglo bi ih biti i mnogo više od onih 3300, koliko je ulaznica Dinamo dobio na raspolaganje od Bayerna. U utorak u podne počeli su se navijali pomalo skupljati oko Marienplatza i zauzimati 'strateška' mjesta u lokalima i pivnicama, ali, malo je to drugačija priča od one, kakvu viđamo kad igra reprezentacija. Nema razvijenih šalova i zastava, nema ih puno u dresovima i asortimanu s klupskim grbom, nema pjesme i navijanja po gradskim ulicama. Ali, iskusnom promatraču nije ih teško zamijetiti, uostalom, odaje ih govor. Čuli smo već razne anegdote s putovanja, München je ovih dana dalji nego inače, putuje se sedam i pol, osam sati, što zbog lošeg vremena, radova na cestama u Austriji ili novouvedene granične kontrole u Njemačkoj. Ispričali su nam neki od njih da su proveli na benzinskoj pumpi više od sat zbog tih kontrola i pretresa, nakon što je policija u kod jednog navijača našala, zamislite - najljepnice s oznakama BBB-a.

Dakle, Dinamovih će navijača biti više nego što je zamišljeno, bit će razasuti i po drugim tribinama. Naravno, mahom su to Hrvati i dinamovci iz dijaspore, iz Njemačke, koji su uspjeli kupiti ulaznice, ali, pomogli su i Nijemci. Naime, dosta je vlasnika Bayernovih godišnjih ulaznica, pogotovo onih izvan Münchena, otkazalo dolazak na utakmicu pa su i te ulaznice naknadno stavljene u prodaju. Onda su i Nijemci, za svoje prijatelje ili rodbinu iz Hrvatske kupovali te ulaznice. Dan prije utakmice bilo ih je, navodno, još petstotinjak, na službenim Bayernovim kanalima moglo ih se kupiti još i na dan utakmice, uvjet je jedino da je kupac član kluba! Ali, sve se može riješiti pa tako i to, nemali je broj onih, koji su uspjeli 'riješiti karte' svojim vezama i poznanstvima u Njemačkoj i Münchenu. Tako da bi Dinamo na Allianz Areni mogao imati podršku više od pet tisuća svojih navijača, neki kažu da bi se brojka mogla približiti i 10 tisuća.

Inače, šetajući Münchenom, družili smo se i s Primožom Glihom. Proslavljeni slovenski napadač i bivši igrač Dinama uvijek je spreman za razgovor o nogometu, Dinamu, Hrvatskoj... I Sloveniji dakako. Došao je u München privatno, trenutno je bez posla, nakon što je početkom godine napustio klupu kosovske reprezentacije. Nije nam trebalo dugo da upravo Glihu proglasimo najvećim optimistom u Münchenu, a možda i šire.

"Nešto mi govori da će Dinamo iznenaditi Bayern. Rezultatski!", bez ustezanja poručio je Gliha. Možda ga ne bismo uzeli toliko za ozbiljnog prognozera da se nismo sjetili susreta u Prištini prije godinu dana. Tada je, još uvijek kao kosovski izbornik, večer prije utakmice s Ballkanijem, hladno rekao:

"Vidjet ćete sutra, Ballkani će pobijediti. Dinamo i ne zna što mu se sprema!"

Tako je i bilo, Modri su Prištinu napustili na koljenima, Ballkani je slavio 2-0 u Konferencijskoj ligi, mogao je i uvjerljivije. No, Gliha je tada bio dobar prognozer, zašto ne bi bio i sad?

"Kako je nogomet nevjerojatan. Eto, prije godinu dana sjedili smo u Prištini, nakon što ga je Ballkani nadigrao i pobijedio, a sad u Münchenu čekamo Dinamo u Ligi prvaka protiv Bayerna. Zamislite da smo tada uopće razmišljali kako će iduće sezone Dinamo igrati Ligu prvaka! I što je još fascinantnije za naše podneblje, s istim trenerom na klupi."

Što ga toliko tjera na optimizam uoči ove utakmice?

"Jednostavno, mislim da je Dinamo dobra momčad, imaju ovi igrači puno iskustva, odigrali su puno takvih utakmica. Neće se oni uplašiti. Ma, zaboravite Hajduk i Derbi, ja znam da su oni u podsvijesti razmišljali o Bayernu, nije to lako izbaciti iz glave. Uostalom, nakon tog poraza bit će još motiviraniji, još željniji velike partije. A i taj Dinamo ima četiri hrvatska reprezentativca, nije to slučajno i bezveze, igraju u Hrvatskoj, jer imaju kvalitetu. Ne bi me doista iznenadilo da Dinamo nešto napravi na Allianz Areni, da ne izgubi", stvarno je optimističan Gliha.

Inače, Dinamovo vodstvo u Münchenu je okupilo lokalne Hrvate, poduzetnike, s kojima se želi povezati na razne načine. Saznali smo i da u Münchenu postoji klub Dinamo, a postoje i Hajduk i Croatia, doista je živa nogometna scena hrvatskog iseljeništva u najvećem bavarskom gradu. Žele u Maksimiru u ovoj kampanji Lige prvaka još više pribiližiti klub našim ljudima u državama gdje će igrati pa već planiraju slična druženja i u Salzburgu i Bratislavi... No, München je ipak nešto posebno i u nogometnom smislu i po broju navijača, koji su ga pohodili!

A poslijepodne je ipak krenula ludnica, iz minhenskih pivnica počela se oriti pjesma. 'Dinamo, Dinamo', 'Hoćemo pobjedu', 'Dajte Bayern da se igramo'... odzvanjalo je od zgrada u okolici Marienplatza, München je sve više obojan u plavo!




Tagovi

GNK DinamoLiga prvakaBayern

Ostale Vijesti