Reuters/Peter Cziborra
Reuters/Peter Cziborra

Dinamo lovi najmanje osam bodova, ali već sa 14 bi mogao među najveće

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 17.09.24. | 13:28

Sa 10 bodova 99 posto se prolazi u nokaut fazu, a sa 16 se 98% prolazi među najboljih osam

Analitičari i matematičari širom Europe proučavaju novi format Lige prvaka i natjecateljski model ukraden Čileancu Leandru Shari, koji je zbog toga tužio Uefu tražeći da mu se prizna autorstvo tog sustava, no kako će se ovog utorka od 18.45 zakotrljati prve lopte, prije nego hrvatski prvak starta u Münchenu u 21 sat, zanimljivo je zapamtiti s koliko bodova bi trebao biti jamčen plasman u nokaut-fazu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Podsjećamo, po novom sustavu nema skupina, svaka momčad igra osam utakmica, a vodi se ukupna tablica 36 klubova od kojih će prvih osam izravno u 1/8 finala, a oni od 9. do 24. mjesta razigravati u tzv. eliminacijskoj međufazi. E pada bi Dinamo ili bilo koji drugi klub dohvatio najmanje to 24. mjesto, prema izračunu/simulaciji Optina analitičara Nilsa Mackaya trebat će najmanje osam bodova (dvije pobjede i dva remija, pobjeda i pet remija ili svih osam remija!). Naime, s osam osvojenih bodova je 16% vjerojatno da će momčad biti barem 24.

Nadalje, s devet bodova (tri pobjede ili dvije pobjede i tri remija) vjerojatnost prolaskaraste na čak 69%, dok sa 10 bodva iznosi 99%. Sjećamo se Sir Alexa Fergusona iz rujna 1999. kad je nakon 0-0 u 1. kolu s tadašnjom Croatijom iznenađenim engeskim novinarima kazao “pa što, osvojili smo prvi od potrebnih 10 bodova za prolazak skupine”. Tada je, naime, bila velika vjerojatnost da se sa 10 bodova može zauzeti najmanje drugo mjesto u skupini sa četiri kluba.

Sad su novi parametri, ali zapamtili smo tu ‘desetku’, ponovno će je mnogi klubovi ganjati, pogotovo oni Dinamova ranga. Velikani i favorite imat će malo veće planove, primjerice, sa 14 bodova je 28% vjerojatan plasman među prvih osam koji pouziraju prvo kolo nokaut faze, a sa 15 bodova čak 73%, s jednim više 98%. Sa 18 bodova sto posto se prolazi, to je šest pobjeda ili pet pobjeda i tri remija.

Jako je mala vjerojatost da se prođe sa sedam odnosno 13 bodova, pa je nitko od ‘malih’ ne uzima u obzir kod kalkuliranja gdje se i protiv koga može do bodova.

Podsjetimo s kim će igrati Dinamo nakon Bayerna ove večeri: Monaco doma 2. listopada, RB Salzburg u gostima 23. listopada, Slovan u Bratislavi 5. studenog, Borussia Dortmund u Zagrebu 27. studenog, Celtic u Maksimiru 10. prosinca, a u 2025. Arsenal u Londonu 22. siječnja, a Milan za kraj 29. siječnja. (nl)



Tagovi

GNK DinamoLiga prvakaBayernMonacoRed Bull SalzburgSlovan BratislavaBorussia DortmundCelticArsenalMilan

Ostale Vijesti