Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Klekni, lezi! I vjeruj da je nogomet čudesan sport

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 17.09.24. | 08:30

Dinamo na Allianz Areni (21 sat) otvara natjecanje u Ligi prvaka, s druge strane stoji moćni i motivirani Bayern

I, kad sve stavimo na papir, možda je Bayern najteži suparnik za početak. Nije to ni Real, koji još traži formu i čeka buđenje Mbappea, nije niti Barcelona, koja rješava kadrovske probleme u momčadi. Nije niti Manchester City, koji se tek zahuktava i uvijek bi ovakve utakmice 'ispod gasa', nisu to ni mnogi drugi europski velikani. Bayern je gladan, motiviran, željan iskupljenja za prošlu sezonu bez trofeja, a k tome izuzetno moćan.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Igrat ćemo protiv Dinama kao da je Barcelona", poručio je Bayernov trener Vincent Kompany, dajući tom motivu i gladi za pobjedama dodatnu dimenziju. Bavarci su u sezonu startali furiozno, tri pobjede u prve tri utakmice, s time da je ovih 6-1 protiv Kiela, bila jasna poruka. Bayern ove sezone želi sve, uzeti trofeje na tri fronta, pobjeđivati, mljeti. Iz svake izjave Bayernovih igrača progovara ta glad za pobjedama, Neuer, Müller ili tkogod, svi kao da čekaju iduću utakmicu, samo da dodatno nabildaju taj pobjednički mentalitet i krenu u 'osvetnički marš'. Na tom putu utorak (21 sat) stajat će Dinamo, koji, zapravo, ni sam ne zna je li, i koliko, snažan, koje mu je pravo lice. Poraz u Derbiju (0-1) od Hajduka sigurno je poljuljao Dinamov pobjednički DNK, nije takav rasplet bio u planu, Modri su izgubili nakon punih šest mjeseci. I ovo će za njih biti svojevrsni ispit zrelosti. Iako su pojedinci, koji su okosnica ove momčadi, svoju zrelost pokazali već više puta zadnjih godina. No, Allianz Arena bit će ipak poseban test.

"Bayern je strašna momčad i nema puno slabih strana. Međutim, naše ambicije nisu nestale ulaskom u Ligu prvaka, želimo protiv najjačih skupo prodati kožu i osvajati bodove", iz utrobe velebne Arene poslao je navijačima poruku ohrabrenja Sergej Jakirović. Jer, budimo realni, puno je više onih i u Dinamovom puku, koji nisu preveliki optimisti uoči dvoboja, svjesni da je Bayern u ovom trenutku ipak jedna druga nogometna dimenzija. Prije devet godina, kad je Dinamo igrao na istom stadionu, već u 28.minuti bilo je 4-0, a konačnih 5-0 i dalje je vrlo visoko na ljestivci najtežih Dinamovih, europskih poraza. Slika te 'petarde' i bespomoćnog Dinama i dalje je mnogima u glavi i prva asocijacija na Allianz Arenu, s nadom da se nešto slično neće ponoviti.

"Ajde, dva, tri, OK, to bi bilo možda i realno, ali da baš ne bude pet i više", sukus je navijačkih razmišljanja uoči utakmice, pogotovo nakon tog nepotrebnog poraza od Hajduka. Ukratko, 'poginuti' na Allianz Areni sa što manje štete i onda nastaviti po starom običaju, pobjedničkim putem.

"Želim da budemo hrabri, koncentrirani, da što više otežamo Bayernu posao. A onda, kad imamo loptu, da pokušamo iskoristiti šansu koja će nam se ukazati", 'otkrio' je plan Jakirović, koji će na Allianz Arenu istrčati, vjerojatno, s još defenzivnijom formacijom. Očekujemo Dinamo s trojicom, odnosno petoricom u zadnjoj liniji i opet s jednim napadačem, Petkovićem. Što znači da bi i sredina mogla biti gusta, s još jednim igračem više. Suziti Bayernu prostor koliko se može, zaustaviti Harryja Kanea, prikočiti Musialu. I vrebati priliku prema naprijed. To je, onako,.najjednostavnija formula uspjeha na Allianz Areni. Iako, lakše ju je ovako napisati, nego provesti u djelo na terenu.

Bayern je samo jednom izgubio na Allianz Areni od momčadi izvan Lige petice, 2008. Anderlecht je upisao Pirovu pobjedu, jer svejedno je ispao. I samo taj podatak, da nije svih ostalih, govori koliko je moćan taj klub. Sam dolazak na Allianz Arenu, približavanje tom glamouroznom zdanju, tjera strah u kosti. Dinamovi igrači nisu smjeli na njemu trenirati u ponedjeljak navečer, samo su prošetali terenom, divili se i sami prilici da igraju veliku utakmicu. Dinamo više nije europski pikzibner, godinama su Modri već ozbiljna momčad, koja je znala zaskočiti, pobijediti ili barem jako dobro namučiti velikane. Kod Dinama je samo problem što se nikad ne zna kako će odigrati, hoće li pružiti izdanje kao u Derbiju, ili ono, recimo, iz Seville, kad je 'pao' Betis.

Ono što se od Dinama očekuje u utorak u Münchenu, nije nemoguća misija. Odigrati kvalitetnu partiju, vratiti boju u lice nakon Derbij i pružiti optimizam da se u Ligi prvaka može napraviti nešto više. A ako se to ostvari, ako Dinamo bude hrabar, nepokolebljiv i raspoložen, onda, tko zna... Možda se poklopi i neka slabija Bayernova večer, možda neka lopta pogodi stativu, ili Nevistić ima svoju večer karijere. Ili nešto treće, četvrto. Bit će, sigurno, u nekim trenucima 'klekni, lezi', pucat će Bayern iz svih oružja, spremiti kanonadu i tražiti još, još i još. Ali, preživjeti tu patnju, biti hrabar i 'bezobrazan', značilo bi biti na putu prema senzaciji. I vjerovati, samo vjerovati da je nogomet uistinu čudesan sport, u kojemu takvoj senzaciji ima mjesta. Pa i na Allianz Areni, trenutno možda najtežem terenu u Europi. I za jače od Dinama!

MOGUĆI SASTAV BAYERNA

Neuer - Kimmich, Upamecano, Kim, Guerreiro - Pavlović, Palhinha - Olise, Musiala, Gnabry - Kane. Trener: Vincent Kompany.

MOGUĆI SASTAV DINAMA

Nevistić - Pjaca, Ristovski, Theophile, Mmaee, Piere-Gabriel - Sučić, Mišić, Baturina, Hoxha - Petković. Trener: Sergej Jakirović.

Utakmica Bayerna i Dinama počinje u 21 sat (Arenasport 1). Glavni sudac je Juan Martinez Munuera (Španjolska). Pomoćnici su Diego Barbero i Miguel Martinez, VAR sudac je Ricardo de Burgos, dok je AVAR Tomasz Kwiatkowski (Poljska).



Tagovi

GNK DinamoBayernLiga prvaka

Ostale Vijesti