Jacek Szydlowski/Forum
Jacek Szydlowski/Forum

Nema panike! Vatrenima je ionako drama do zadnje sekunde prirodno okruženje

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 16.10.24. | 08:00

Zašto bi bilo jednostavno kada može biti komplicirano? Rijetko kada je Hrvatska rješavala pitanje prolaska na lak način, neće niti ovaj put biti drugačije.

Operacija nije uspjela, ali barem je pacijent preživio! Hrvatska nije iskoristila prvu meč loptu da se domogne četvrtfinala Lige nacija. Pomalo šokantnih 3-3 u Varšavi sugerira da nam treba barem bod u preostale dvije utakmice do kraja što i ne bi trebao biti neki problem...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, šteta je što nismo rutinski priveli utakmicu svome kraju kod 3-1 jer bi time kupili dvije utakmice lišene bilo kakvog rezultatskog imperativa a koje bi dobro došle Zlatku Daliću u tom procesu transformacije Vatrenih.

“Dobili smo četiri igrača”, ponavljao je Dalić nakon utakmice. Zamolili smo ga da nam otkrije koja imena je smjestio u rubriku “dobitak”.

“Oba Sučića, Baturinu i Matanovića”, rekao je izbornik koji nije sijao nezadovoljstvo kao nakon pobjede protiv Škota. A imao je sigurno više razloga...

“Šteta što nismo to završili, ali u dobroj smo situaciji”, naglasio je Dalić i nestao u podnožju stadiona gdje ga je čekao autobus koji je reprezentativce vozio na aerodrom.

Nismo imali vremena za otvoriti neke teme, kao što je propusna i poprilično nesigurna obrana kojoj očito treba neko vrijeme da se navikne na sustav s trojicom u liniji. Nismo niti o Perišiću kojeg je možda trebao izvaditi iz igre; ako zbog ničeg drugog (a bilo je razloga) onda zbog dvije utakmice u tri dana u kojoj je imao punu minutažu. O napadačima, možda i o zakašnjeloj reakciji s izmjenama.

Bit će vremena za analize, prvenstveno “in house” a potom i javno. Sada je najbitnije da je Hrvatska još uvijek na dobrom putu, da smo debelo u igri za prolaz i da smo zapravo u svom prirodnom okruženju jer Vatrenima rijetko da je sve išlo podmazano.

No, do početka kvalifikacija za Mundijal jasno da se treba posložiti taj zadnji red. Uostalom, za mjesec dana kada slijede sudari sa Škotskom u Glasgowu odnosno Portugalom u Splitu - Dalić bi mogao imati nekoliko povratnika. Od Kovačića, Juranovića pa do Majera i Pongračića.

Nažalost, bez Livakovića iako još uvijek ne znamo zašto je zapravo dobio crveni karton. Za razliku od domaćina koji su odmah bili i sud i porota. Dok smo se spuštali liftom s tribine, pričali smo s kolegom iz Hrvatske i obojica zaključili da je Španjolac ipak malo pretjerao. U najmanju ruku stavili smo dozu sumnje na njegovu odluku da isključi Livakovića.

A s obzirom na sličnosti hrvatskog i poljskog jezika, izazvali smo svojim zaključkom poprilično burnu reakciju domaćina koji su slučajno vozili se liftom s nama. Prema njima, ne postoji niti najmanja dvojba da je Livaković zaslužio crveni zbog napada na miljenika nacije. A takav su stav ponosno proklamirali kroz svoje tekstove i izvještaje uz popriličnu dozu uvreda na račun Dominika Livakovića. Čak su nam i fizički išli pokazivati kako je zapravo Livi startao nad Lewandowskim s namjerom da ga pošalje u prijevremenu mirovinu... Nekako nas čudi da je Livaković uopće stigao jutros do Zagreba. Kako su ga pustili iz Varšave nakon takvog groznog čina koji zapravo nije niti bio za karton, a pitanje je je l' uopće bio prekršaj!



Tagovi

VatreniHrvatska nogometna reprezentacijaHNSLiga nacija

Ostale Vijesti