EXPA
EXPA

“Ne pamtim kad je netko rasturio Qarabag! Strašno uigrana momčad“

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 20.08.24. | 11:00

Bivši igrač Dinama, Hajduka i Qarabaga, azerbajdžanski reprezentativac, za Germanijak najavljuje dvoboj play-offa Lige prvaka u Maksimiru

Teško je naći boljeg sugovornika za azerbajdžanski nogomet od Filipa Ozobića. Nekadašnji Dinamov talent, kasnije igrač Slavena Belupa i Hajduka, već je osam godina u toj zemlji. Štoviše, dobio je i putovnicu, igra za Azerbajdžan, a čak je i pet godina bio igrač Qarabaga. Prije toga igrao je za Qabalu, zadnjih godinu dana, pak, igrač je Nefčija. Nekad najpoznatijeg i najmoćnijeg azerbajdžanskog kluba. No, vremena su se promijenila, Qarabag je uzeo prevlast, za ostatak je lige, zapravo, svemirski brod.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Razgovarali smo s Ozobićem dan nakon poraza njegova Nefčija od Sabaha (0-2) na čijoj klupi sjedi Krunoslav Rendulić. On nije bio u momčadi u tom dvoboju, a mi smo ga zadužili za kraću analizu Qarabaga. I onoga što čeka Dinamo u utorak (21 sat) u prvom susretu play-offa Lige prvaka u Maksimiru.

"Svatko u Hrvatskoj mora biti svjestan da je Qarabag odlična momčad. I da neće biti Dinamu lako, po meni, izgledi za prolazak su 50-50", priča Ozobić, odmah u glavu.

Naravno, dobro poznaje Dinamova suparnika, dosta igrača, koji su i danas dio momčadi, tamo su već godinama. I, to je možda i najveći adut Qarabaga.

"Strašno su uigrani, imaju automatizme u igri, dobro se poznaju. Dobar dio igrača tamo je već dugo, nitko im nije otišao u odnosu na one utakmice protiv Leverkusena na proljeće, kad su imali prolaz u svojim rukama. Dvaput su protiv Leverkusena vodili 2-0, to dovoljno govori o kakvoj se momčadi radi. Znam da u Hrvatskoj mnogi s podcjenjivanjem gledaju na azerbajdžanski nogomet, no, Dinamo si podcjenjvanje ne smije dopustiti."

Čuli smo neke komentare ljudi, koji tvrde da su upućeni, da je Qarabag na početku ove sezone i nakon tog dvoboja s Leverkusenom ipak u manjem padu. Da je ta propuštena prilika učinila svoje i malo smanjila energiju momčadi iz Bakua.

"Ne znam odakle ta teza i takav dojam. Nisam primijetio da je Qarabag u nekom padu. Tek je početak sezone, naravno da još momčad nije na najvišoj razini, ali nema govora o nekakvom padu. Kažem, nitko im od ključnih igrača nije otišao, to je ista momčad koja je prije samo pet mjeseci bila na pragu velike senzacije. I ova 'sedmica' u Bugarskoj pokazuje da rastu u formi, da igraju i dalje dobar nogomet. Nema, apsolutno, nikakvog razloga za priče o nekakvoj silaznoj putanji. Naprotiv."

Trener Gurban Gurbanov na klupi je već više od 15 godina. Kakva je njegova nogometna filozofija, hoće li išta mijenjati u pristupu u utakmicama s Dinamom?

"On uvijek traži isto, neće niti sad to promijeniti. Qarabag se želi nadigravati, neće se samo braniti, to nije u krvi ovoj momčadi. A naprijed imaju vrlo kvalitetne i brze igrače, koji svakome mogu napraviti probleme. Dinamo će morati biti vrlo oprezan."

Činjenica da su Azeri vodili protiv Leverkusena u Njemačkoj 2-0 i da su protiv Ludogoreca izborili prolaz u Bugarskoj, sugerira da su posebno opasni u gostima?

"Nije to pravilo, oni su opasni gdjegod igrali. Ali, kao što se žele nadigravati i imati prevlast na terenu, tako znaju i kvalitetno poentirati iz kontri. Imaju igrače, koji odlično rješavau te situacije, a to što su uigrani i jako dugo na okupu samo ih čini još boljima. Dinamo stvarno ima teškog suparnika, čekaju ga dvije ozbiljne utakmice."

Koliko će Qarabagu nedostajati Marko Vešović i Marko Janković te, vjerojatno, i lijevi bek Cafargulijev? Jedno od zapažanja medija u Bakuu kaže da bi to mogao biti problem, jer kad u prvih 11 uđu njihove zamjene, klupa više neće biti tako široka i kvalitetna, Gurbanov će imati manjak rješenja?

"Nedostajat će, sigurno, jer to su standardni igrači Qarabaga, iskusni, kvalitetni. Međutim, nije točno da Gurbanov nema druga rješenja, ima i na klupi igrača, koji su već igrali velike utakmice, dokazali se i na najvećoj sceni. Naravno, Qarabag ima mana kao i svaka momčad, možda nije u svim linijama kvalitetan kao u napadu, međutim, kako god se uzme, vrlo zahtjevan protivnik i odlična momčad. Uostalom, ja ne pamtim da je netko u Europi rasturio Qarabag, da ga baš potpuno nadigrao i razbio. To su stvarno rijetki slučajevi. A to puno govori."

Dosta se govori i o fizičkoj spremi Qarabaga i vrlo teškim treninzima, koje prakticira kondicijski trener, Bugarin Čokarov. Hoće li teške utakmice protiv Ludogoreca ostaviti traga na momčadi?

"Da, Bugarin je poznat po svojim treninzima, ali netko će krivo pomisliti da se radi o staroj istočnoj školi. Ne, kod njega se sve radi s loptom, nema suke trke i beskonačnih vježbi, momčad je uvijek fizički dobro pripremljena. I mislim da Dinamo ne može u tom tražiti šansu. Qarabag je odgodio prvenstvenu utakmicu nakon Ludogoreca i dočekat će spreman ovaj dvoboj. Dinamo? Gledao sam malo, koliko sam stigao, stvarno Modri djeluju dominantno u HNL-u, igraju dobar nogomet. Znamo svi i da je Dinamo iskusan u Europi, da je igrao Ligu prvaka, Europsku ligu... I zna kako se igraju ovakve utakmice. Međutim, još jednom kažem, bit će to jako zahtjevan posao, o prolasku u Ligu prvaka odlučivat će nijanse."



Tagovi

GNK DinamoQarabagLiga prvakaFilip Ozobić

Ostale Vijesti