Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Najava sezone – Rijeka: Mišković zaslužio naklon do poda, Jakirović dobio sve što mu je srce poželjelo

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 20.07.23. | 10:00

Momčad s Kvarnera odradila je fenomenalan prijelazni rok, na svakoj poziciji imaju nekoliko izvrsnih opcija, a tek nakon što su stigli igrači koji već u prvim utakmicama izgledaju kao pojačanja će se krenuti s prodajom. Koja je, jasno, neophodna.

Unazad 12 mjeseci navijači Rijeke proživjeli su pravi 'rollercoaster emocija'. Nakon finala Kupa na Poljudu u zraku se osjetila neizvjesnost, zatim su u prvom dijelu sezone prevladavali strah i ljutnja, dok je u drugom dijelu situacija bila dijametralno suprotna te se uglavnom na Rujevici mogla osjetiti sreća uz veliku dozu optimizma za ono što dolazi. Jakirović je, kako bi rekao pokojni Miroslav Ćiro Blažević, još zimus galvanizirao momčad. Rijeka je pod njegovim vodstvom ponovno počela pobjeđivati, a dojam je da ono najbolje tek slijedi. Ljudi iz kluba su, i to u iznimno teškoj situaciji, u potpunosti stali iza trenera, a mogućnost da praktički sam slaže igrački kadar je prije njega mogao samo Matjaž Kek. Trenerova je, na neki način, prva i zadnja. Dobro, ne baš zadnja, jer tu je predsjednik koji je vinuo klub u visine i koji si više nikada neće dopustiti da se opeče na vlastitoj koži kao što je to bio slučaj s prethodnim sportskim direktorom kojem je 'slijepo vjerovao'. I to sad još neko vrijeme mora otplaćivati.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jakirović je preuzeo Rijeku u zahtjevnom trenutku. Ali, nije kukao, jednostavno nije takav tip, već je zasukao rukave i prionuo poslu. Koga nije htio, ti su maknuti sa strane, a tamo gdje je tražio pojačanja, ista su mu dovedena. Mnogi bi pomislili da je to nešto sasvim normalno, ali u nogometu nije baš sve tako jednostavno. Ono što je Metkovcu pošlo za rukom je da opet od Rijeke napravi klub kakav je ne tako davno bio. Ne može se reći da je počeo od nule, štoviše, stigao je na mjesto gdje su temelji duboki i čvrsti, ali da je morao praktički sam napraviti potpuni redizajn, to apsolutno stoji. Praktički svaku odluku koju je dosad donio, ona se pokazala ispravnom. Znao je cilj, potom je odabrao put i kao predvodnik krda odveo je momčad tamo gdje je malo tko vjerovao da može.

Sada je odradio ljetne pripreme, gotovo sva pojačanja dobio je puno prije prve službene utakmice u novoj sezoni (pišemo gotovo, jer, tko zna, možda ih bude još) te se sada očekuje da samo nastaviti tamo gdje je stao prije kojih dva mjeseca.

ŠTO SE PROMIJENILO OD KRAJA PROŠLE SEZONE?

Rijeka je ažurirala svoj softver te je sada na snazi verzija 2.0. Marin se vratio u Dinamo, Ampem je zgotovio transfer u Tursku (Eyüpspor), ali puno važnije ja da klupski proračun više ne opterećuju nepotrebni i 'genijalni' Palikučini dodaci kao što su Marco Djuričin, Pablo Alvarez, Anton Krešić i Mario Vrančić. Mladi Andro Babić otišao je na posudbu u Posušje, talentirani klinci Niko Gajzler, Noel Bodetić, Mislav Zadro i Dominik Simčić će se 'kaliti' i Orijentu, dok je Filip Braut potpisao za novog slovenskog prvoligaša Rogošku.

Kod Frigana je sve jasno. Priča oko Celte je, baš kao ona sa Sunderlandom, pokušaj pumpanje cijene. Kratko i jasno – to se nikada ne bi dogodilo. Doduše, oko Sunderlanda je bilo 'nečega', ali sve je to zapravo jedno veliko ništa. Nadalje, Frigan je očito netko koga Mišković nije htio pustiti uz nikakav popust. Germanijak doznaje da je transfer gotov, on će u Belgiju te se sada samo čeka službena potvrda kluba. Dakle, on i Ampem će donijeti pokoji euro u 'kasicu prasicu', s tim da je odšteta za Princea manja nego što je mogla biti da je zimus otišao u Kinu. Navodno je Ganac već potpisao ugovor, ali je posao, nekako, propao. Nisu, izgleda, svi bili 'namireni'. A tu ne mislimo na klub ili igrača.

Potpis novog ugovora s Martinom Zlomislićem jasno sugerira da je kapetan Nediljko Labrović jednom nogom na izlaznim vratima. Više ga klubova prati, ali očito nisu svi toliko poduzetni koliko bi trebali biti ako ga zaista žele dovesti. Povukla se priča o Bundesligi, ali ime kluba se i dalje drži u tajnosti. Gdje će završiti Labrović? Živi bili pa vidjeli, ali svakako je dobro da se spominje odšteta koja bi trebala biti između tri i četiri milijuna eura. Ivušić je otišao na Pafos prije samo pola godine za milijun eura, dok bi Riječani Labrovića mogli prodati za tri ili četiri puta veći iznos. Nije loše, zar ne?

Što se tiče dolazaka, ta je rubrika zaista fenomenalna. Petrovič, Čabraja, Pašalić, Ivanović, Radeljić i Fruk. Ukratko – wow! Jakirović je dobio sve što mu je srce poželjelo! Ako odu Labrović i Frigan, baš kao što bi mogli otići i Selahi i Vukčević, onda bi se rubrika dolasci mogla još malo 'aprgejdati'.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Jakirović se više nego zadovoljan vratio iz Slovenije. Odigralo se nekoliko utakmica, ozbiljnijih ozljeda nije bilo, a uvjeti za rad bili su sjajni.

„Sve oko priprema je bilo savršeno. Uvjeti u Kranjskoj Gori bili su vrhunski, od smještaja, hrane, do organizacije utakmica. Zadovoljni smo prikazanim, iako imamo još posla. Dobro smo nadogradili proljetnu bazu, a novi igrači lijepo su se uklopili“, rekao je trener Rijeke ovog ponedjeljka u emisiji 'Pod stijenama Kantride'.

Prošlog tjedna, na Rujevici, nakon te slovenske avanture, odigrali su Riječani u razmaku od 24 sata i dvije svojevrsne 'generalke'. I u obje utakmice su upisali pobjede. Protiv Slaven Belupa (2-1) se posebno svidio Radeljić, dok su u razbijanju Rogoške (4-0) tri od četiri pogotka zabili 'neki novi klinci' – Fruk, Pašalić i Ivanović. Jedini od stare garde koji je u tom ogledu također bio strijelac je Selahi.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Toni Fruk i Franjo Ivanović. Fruk, doduše, neće biti nikakvo iznenađenje. Taman i da završi sezonu s 15 pogodaka. Jer, on to sigurno može, uvjerili smo se gledajući ga u dresu Gorice. S druge strane, Ivanović ima 'ono nešto'. Dugo su ga vrebali Riječani, u slučaju vjerojatnog odlaska Frigana, on će postati prvi izbor u vrhu napada.

Ako Veiga nastaviti igrati kao dosad, on bi isto mogao postati zanimljiv brojnim klubovima iz Lige petice. Moderan, ofenzivni desni bek. Malo mu je faza obrane 'tanka', ali to se da poboljšati. Isto tako, velike se stvari očekuju od Hodže, kojeg su na nekim utakmicama gledali skauti Real Sociedada, te Adriana Libera, tehnički sjajno potkovanog veznjaka koji je dosad bio svojevrsna 'zamjena' za Jankovića.

Isto tako valja reći kako bi se vjerojatnim odlaskom Selahija u startera trebao pretvoriti Banda, a kod njega smo još i prošle sezone mogli vidjeti kako ima sjajan pregled igre i još bolji prekid. Dakle, puno je tu igrača koji bi mogli iskočiti. S tim da nismo ni spomenuli Djouahru ili Smolčića

CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

Pisali smo isto prošle godine, pišemo isto sada, pisat ćemo isto i sljedeće. Ciljevi su uvijek isti. Izboriti Europu, u prvenstvu biti konkurentan, a u Kupu nastojati otići što je dalje moguće. Zvuči kao floskula, ali Mišković je to toliko puta ponovio da više nema smisla o toj temi pretjerano razglabati.

PROGNOZA PLASMANA?

Na prvu bismo rekli treće mjesto, ali… Zašto bi si Rijeka postavila granicu? Što Hajduk i Dinamo 'po defaultu' moraju biti ispred? Jakirović je sportaš, nikome neće priznati da je bolji od njega dok to ne dokaže na terenu. Čast svima, ali ova Rijeka može svakome 'zapapriti'.

Neka budu na onoj poziciji koju zasluže. Kad su bili prvaci, to im nitko nije predviđao na početku sezone. Čak se nije pričalo ni o borbi za naslov. Jer, sjetit ćete se, prije te povijesne 16./17. sezone je Rijeka ostala Močinića, Tomasova, Samardžića i Leškovića, potom je otišao i Bezjak, a na pojačanja se potrošilo manje od 500 tisuća eura! I to da je (bespotrebno) doveden Crnič i da je tek na zimu za 150 tisuća eura na posudbu došao Dario Župarić. Gorgon, Elez i Andrijašević su došli besplatno, baš kao sada Radeljić, Fruk i Ivanović. Naravno, ne znači to da će Rijeka biti prvak, već samo da si ne treba stavljati nikakve limite.

VJEROJATNI SASTAV ZA PRVO KOLO HNL-A



Tagovi

HNK RijekaRijekaNajava sezone 2023./24.HNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti