Igor Kralj, Matija Habljak, Luka Stanzl/Pixsell
Igor Kralj, Matija Habljak, Luka Stanzl/Pixsell

Mogu li zajedno štednja i pojačanja?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 06.06.24. | 09:00

Dinamo se ekipirao na svim upravljačkim razinama, sad u fokusu ostaje samo nogomet. I prijelazni rok, u kojem Dinamo ne misli previše potrošiti

Gledajući s današnje udaljenosti, nema nikakve dvojbe da je najvažniji gol u novijoj Dinamovoj povijesti bio onaj Domagoja Vide Ludogorecu. Za prolaz u 97.minuti! Jer, da ga nije zabio, da je Dinamo ispao iz Europe već na prvoj stepenici, tko zna u kojem bi smjeru išla maksimirska priča, barem ovaj njezin nogometni dio. Dinamo ne bi drugi put zaredom ušao u Ligu prvaka i napravio financijsku zalihu kao temelj dominacije u HNL-u, niti se počeo navikavati na europske jeseni, koje su godinama kasnije doveli do standarda europskog proljeća. Možda bi, da Vida nije zabio Ludogorecu te 2012., Dinamo bolno udario o tlo i pitanje je bi li tako brzo ustao. Još je veće pitanje bi li, slijedom svega toga, danas Dinamo imao europski koeficijent 50 i uživao privilegij da kreće od play-offa Lige prvaka i ima već zajamčenu Europsku ligu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zašto ističemo taj Vidin gol? Čisto kao dokaz koliko toga u nogometu može ovisiti o jednom trenutku na terenu, jednoj lopti, jednom potezu. Pogotku ili promašaju. A sve to upravo sad, na startu ljetnog prijelaznog roka, u kojem Dinamo ima priliku kakvu dosad nikad nije imao. Dva mjeseca vremena za slaganje momčadi, sa zajamčenim europskim 'proljećem', s 15-ak sigurnih milijuna u blagajni. Nije loše za početak. I, u srijedu se Dinamo konačno ekipirao na svim razinama, imamo sad i predsjednika Uprave (Zvonimir Manenica), dobili smo novog člana Uprave (Hrvoje Puhalo), već ranije su osnovani odbori, 'pokriveni' su stadion, marketing, nacrtana klupska križaljka. Ima tu ljudi s vrlo zvučnim i uspješnim životopisima, uglednih poduzetnika, energičnih marketing-stručnjaka, profesora, odvjetnika... Međutim, nogomet je jedna sasvim drukčija priča, Dinamo u tom podskupu još specifičniji. I sve njihove karijere i poslovni uspjesi ne moraju, na kraju, značiti ništa. Ako jedna ili dvije lopte odu ukrivo, ako se zaredaju dva, tri poraza, Dinamo će patiti. Jer, na koncu, ipak je najvažnije kako će sve to izgledati na terenu! Sve ostalo su - popratni sadržaji.

Stoga se fokus sad s klupskih kancelarija i crtanja hijerarhije u potpunosti okreće prijelaznom roku i trojici ljudi, pred kojima je veliki posao i alibija više nema. Velimir Zajec, Marko Marić i Sergej Jakirović moraju složiti 'novu' momčad, presložiti svlačionicu i, premda u nogometu jamstva ne postoje, svesti na minimum mogućnost da sezona i daljnja budućnost ovise o jednom golu ili promašaju, pobjedi ili porazu. Ali, sudeći po onome što planiraju u Maksimiru, neće to biti nimalo jednostavan prijelazni rok. Štoviše, mogao bi biti dosta kompliciran! Ne samo zato što Zajec, Marić i Jakirović nemaju uvijek iste poglede prema određenim igračima, aktualnima i onima, koje bi htjeli dovesti pa se nekad prvo moraju dogovoriti sami između sebe. Nego i zato što je određena jasna strategija ovog ljetnog mercata; momčad se mora ojačati, ali novcima se nećemo razbacivati! Dinamo želi dovesti šest igrača, gotovo u svakoj liniji po dvojicu, a istovremeno želi uštedjeti novac i dodatno se financijski stabilizirati. Mogu li se pomiriti te dvije, pomalo kontradiktorne ideje?

Načelno, mogu. Bilo je primjera klubova, koji su kupovali jeftino i besplatno, a onda prodavali skupo i bili rezultatski uspješni. No, za takav prijelazni rok puno se toga mora poklopiti, pronaći takve igrače nije jednostavno. Ne događa se često primjer, recimo, Pierre-Gabriela, igrača iz liga Petice, koji dolazi besplatno i pokaže se idealnim pogotkom. To su iznimke, a ne pravila. Napisali smo nedavno da je Dinamo u situaciji u kakvoj će teško opet biti, početi sezonu u kolovozu, imati garantiranu europsku skupinu i milijune, to je poput zicera za 2-0 u 90.minuti. I, ne smije promašiti! Idu li štednja i jačanje momčadi zajedno? Ne bi, jasno, ništa jamčillo niti ulaganje pustih milijuna u igrače. Nema toga na svijetu, a da ga Dinamo može dovesti čak i da potroši sve zalihe, koji može u startu garantirati Ligu prvaka, prolazak skupine ili što već. Ali, kao što smo zaključili, treba napraviti sve da mogućnost neuspjeha bude što manja. A naravno, veća je vjerojatnost da ćeš 'pogoditi' igrača i dobiti pojačanje - ako ga platiš!

Stoga se put, na koji su se, očito, odlučili u Maksimiru, čini težim i neizvjesnijim. A trojac Zajec-Marić-Jakirović morat će, poput mađioničara, pronaći jeftino, a kvalitetno. Nije poznato koliku svotu Modri žele i smiju potrošiti ovog ljeta, no, ona će ovisiti i o mogućim odlascima, prije svih, Baturine i Petkovića. U Maksimiru ne žele prodavati Baturinu pod svaku cijenu, cilj ga je zadržati i na njemu graditi (ako ostane i Petković, tim bolje) momčad za nadolazeću sezonu. No, to nije dovoljno, morat će se Dinamo, za ozbiljniji europski iskorak, a to je , kažu, cilj, dodatno pojačati. Kako pomiriti tu veliku priliku, koju ima Dinamo, financijsku stabilnost i potrebu za pojačanjima? Baš je to najveće pitanje ovog prijelaznog roka!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoMarko MarićVelimir ZajecSergej Jakirović

Ostale Vijesti