Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamo ima zicer za 2-0 u 90.!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 02.06.24. | 13:25

Maksimirski klub Realovim je osvajanjem dobio veliku priliku da u idućim sezonama bude još moćniji. Priliku, koju u Dinamu ne smiju promašiti

Da je netko prije mjesec i pol, dva, a kamo li tri ili četiri, napisao scenarij po kojemu će Dinamo osvojiti prvenstvo i Kup, a u novu europsku sezonu kretati od play-offa Lige prvaka, proglasili bi ga luđakom. No, na to se više i ne treba vraćati, opisana je i opjevana za Dinamova sezona na već milijuna načina, milijunima riječi i zaključaka, Real je svojim osvajanjem Lige prvaka udario zadnji pečat toj nevjerojatnom Dinamovom proljeću. I udahnuo Modrima dodatnu dozu kisika, dao mu veliku priliku da u idućoj sezoni, a i u sezonama nakon nje, Dinamo bude još moćniji i još dominantniji na domaćem i uspješniji na europskom, nogometnom frontu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Što je to sve Dinamo dobio tom Realovom krunom? Činjenica da će europsku sezonu započeti tek 20.kolovoza, u play-offu Lige prvaka, već je dovoljna nagrada. Dvije utakmice do elitne skupine europskog nogometa, do sigurnih osam utakmica, od kojih se zadnje igraju u siječnju 2025. otvaraju Dinamu nikad lakši put do tog društva. A s obzirom na novi format Lige prvaka, u kojemu čak 24 od 36 momčadi ide u drugi krug (barem u doigravanje), otvara se šansa da hrvatski prvak i preživi u Ligi prvaka. Jer, igrat će Dinamo u skupini i protiv momčadi svojeg ranga, ne samo protiv onih najjačih, najbogatijih. Takav rasplet donio bi zaradu veću do 30 milijuna eura, učinio Modre još nedostižnijima domaćoj konkurenciji. Ali, čak i da ne prođe u Ligu prvaka, Dinamo ima osiguranu skupinu Europske lige, još veće izglede da se na proljeće dulje zadrži na u kontinentalnom natjecanju. Zarada ne toliko izdađna, ali opet, osiguranih 15-ak milijuna eura, uz veliku šansu da prijeđe i 20 milijuna. Do koje će 'destinacije' dovesti ta cesta, vidjet ćemo tijekom jesen ili na proljeće.

Međutim, ono što je Dinamo time odmah dobio jest - vrijeme. I mir. Znamo koliko su konfuzna i kaotična bila Dinamova ljeta, posebno lanjsko i kakvo bi bilo ovo, ljeto Europskog prvenstva, da Dinamo mora krenuti od drugog europskog pretkola. Pripreme bi počele već 16. ili 17.lipnja, dok je Euro tek u začetku, trener Sergej Jakirović slagao bi momčad bez dvojice najboljih igrača, Brune Petkovića i Martina Baturine, čiji je ostanak u Maksimiru ionako neizvjestan. Teško je, dok traje Euro, dovoditi i pojačanja, igrači 'kapaju' u hodu, formu treba tempirati za pretkola, da ona bude na vrhuncu već krajem kolovoza. I onda je držati čitavu jesen na istoj razini? Ne znaš koliki ti je budžet za igrače, ne znaš tko će otići, tko otići, nadaš se lakšim protivnicima u pretkolu. Improviziraš, uzdaš se i u sreću i ždrijeb...Takav smo film gledali u Maksimiru gotovo svake godine.

A sad Dinamo ima 'zicer', za 2-0 u 90. minuti! Tako bismo mogli definirati ovu situaciju. U Maksimiru znaju koliki je minimalan novac, koji će zaraditi od Europe, pripreme će početi tek 1.srpnja, dakle, igrači će imati kvalitetan odmor, play-offu Lige prvaka prethodit će samo tri utakmice HNL-a, što je ujedno i sjajna priprema za taj izazov. Ukratko, Dinamo ima nekoliko načina, nekoliko mogućnosti kako iskoristiti ovaj Realov 'poklon'. Odnosno, vlastiti uspjeh, kojim je kroz godine bildao svoj koeficijent i dohvatio ovakav status. Prvo, Modri mogu ozbiljno napasti Ligu prvaka! Recimo, veći dio zarađenog novca uložiti u pojačanja, popuniti deficitarne pozicije ozbiljnim imenima, zadržati Petkovića (ako nikako, onda povećanjem ugovora), odgoditi prodaju Baturine barem do zime... I pokušati složiti momčad, koja bi i u Ligi prvaka bila konkurentna i koja bi mogla dodatno napuniti blagajnu, dodatno 'napucati' koeficijent...

Naravno, u nogometu ne postoji jamstvo pa tako ni u ovom slučaju nema garancije da bi pojačanja od pet, šest milijuna eura sigurno donijeli takav epilog. Stoga, postoji i drugačiji put. Zadržati okosnicu momčadi, dakle i Petkovića i Baturinu, dovesti nove igrače za manji novac, tražiti nekog novog 'Pierre-Gabriela' i s takvom momčadi pokušati ući u Ligu prvaka, ali, zapravo, zadovoljiti se Europskom ligom. I u njoj pokušati napraviti još neki povijesni rezultat. Kroz HNL, pak, sve više uvoditi mlade igrače, što i jest cilj i njima povećavati vrijednost, koja će tijekom sezone opet izgraditi 'manufakturu'. Time bi, zapravo, ova financijska injekcija od 15-30 milijuna eura bila dobra podloga za dugoročniji plan i višegodišnju dominaciju.

Treće je rješenje da u Maksimiru ovu priliku prihvate kao idealan trenutak za smjenu generacija i početak slaganja sasvim nove momčadi. Da, recimo, transferom Petkovića i Baturine dodatno osnaže blagajnu, ne potroše previše milijuna na pojačanja, a onda lišeni financijskog stresa, promjene krvnu sliku svlačionice. Naravno, bez starijih igrača ništa, ne bi se Modri odmah mogli riješiti svih svojih senatora i stupova momčadi, naprotiv, uz njih bi, u ovakvom rješenju, ulazilo sve više novih, mladih, potentnih lica u ozbiljnoj minutaži, čak i u Europi. Poput Stojkovića, Vrbančića, Živkovića, Mikića, Pavića... uz samo dva ili tri nova igrača 'sa strane', koji bi donijeli balans. Dakako, trebalo bi paziti da ta momčad bude dovoljno snažna i kvalitetna da se u HNL-u ne dovede u neizvjesnost, a opet, da u Europi bude barem dovoljno konkurentna. A onda bi od ljeta 2025, naprimjer, Dinamo opet imao sjajan temelj i za nove transfere i za novo jačanje momčadi uz tu novu, osvježenu okosnicu i punu blagajnu.

Prema informacijama koje u zadnje vrijeme neslužbeno emitiraju iz Dinama, trebao bi ovaj prijelazni rok biti, zapravo, kombinacija svega toga. Dinamo planira pet, šest novih igrača, pojačanja, vjeruju Modri da će momčad biti bolja nego dosad, sposobna uspješno igrati na sva tri fronta. Istovremeno, ne žele se rasipati novcem i potrošiti sve dosad zarađeno da bi pod svaku cijenu ušli u Ligu prvaka, a ideja je, također, sve više uvoditi vlastite mlade igrače. Jer, od vlastite Škole se, ipak, u konačnici živi. U svakom slučaju, koji god put Dinamo izabrao, on ima logičnu potvrdu, kao što i napadač, kod 'zicera' u 90.minuti ima više rješenja. Hoće li odmah pucati, dodati, driblati golmana ili pokušati iznuditi kazneni udarac? No, isto tako, ponekad i promaši, a protivnik u nadoknadi okrene utakmicu i uzme sva tri boda!

Zato, u Maksimiru, štogod odluče, ne smije promašiti, jer prilici, koju su dobili, nisu se ni sami nadali. Sad je sve na njima, a suvisli zaključak samo je jedan; Dinamo u novoj sezoni mora biti bolji i kvalitetniji nego u prošloj! I posijati sjeme da ta uspješnost traje i traje...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićMarko MarićVelimir ZajecReal MadridLiga prvakaEuropska liga

Ostale Vijesti