REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic

Tko prijeti Dinamu? Plavi žele izbjeći prvaka Turske, a najbolje zvuči - Slovan Bratislava

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 02.06.24. | 08:30

Dinamo će suparnike u playoffu Lige prvaka saznati tek 5. kolovoza. Inače bi do tog datuma već odigrao jedno europsko pretkolo...

Pred hrvatskim prvakom je dugo-toplo ljeto, možda i najduže nakon 2005. kada Plavi nisu igrali europska natjecanja ni domaći Superkup te su se pripremali samo za početak HNL-a.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ovog ljeta Dinamo će, za razliku od 2005., igrati kvalifikacije euro-natjecanja, ali tek jedno pretkolo koje počinje 20. ili 21. kolovoza kada su na rasporedu prve utakmice playoffa za ulazak u Ligu prvaka. Dakle, Dinamo ove sezone ima samo jednu stepenicu prema elitnom natjecanju, a čak i u slučaju poraza, Plavi će igrati Europsku ligu čija se ligaška faza od iduće sezone igra na jesen 2024. i u veljači 2025.

Prema tome, ne samo da Plavima euro-sezona počinje nikad kasnije, već Plavi nikad ranije nisu osigurali prezimljavanje u Europi!

Kao što se već pisalo, Dinamo je trijumfom Real Madrida osigurao minimalno 13 milijuna eura za igranje Europske lige, a svi Dinamovi navijači nadaju se prolasku u novo izdanje Lige prvaka koja bi Plavima garantirala minimalnu zaradu između 20 do 30 milijuna eura, čime bi se pokrila gotovo polovica postojećeg budžeta kluba.

Iako Purgere od Lige prvaka dijeli samo jedno pretkolo, u kojem je Dinamo nositelj, put do Lige prvaka je i dalje trnovit. U playoffu se za sada nalaze četiri kluba, od kojih su nositelji Dinamo i Crvena zvezda, a nenositelji Young Boysi i Galatasaray. Prema tome, već sada znamo da će Dinamu prijetiti prvak Švicarske i prvak Turske, s time da se Galata nameće kao najteži protivnik, budući da je istanbulska momčad osvojila naslov prvaka Turske sa 102 osvojena boda, od mogućih 114.

Doduše, kada, recimo, favorizirani PAOK, Maccabi Tel Aviv i Ferencvaros ne bi izborili playoff Lige prvaka, Galatasaray bi postao nositelj, no, teško je za očekivati da će sva tri (ili dva, ali do playoffa ne smije stići ni Karabag) favorita pokleknuti u nekom od dva ranije pretkola. Prema dostupnim tečajevima od momčadi koje se nalaze u drugoj kvalifikacijskoj rundi, najveće nakon Galatasaraya imaju Slovan Bratislava, Bodo/Glimt, Ludogorec, Midtjylland, Sparta Prag, Malmö, APOEL...

Kada bi pobjeđivali koeficijenti, nositelji u playoffu Lige prvaka bili bi (od najvećeg prema najnižem): Dinamo, Crvena zvezda, PAOK, Maccabi Tel Aviv i Ferencvaros.

Nenositelji bi bili: Young Boysi, Karabag, Galatasaray, Slovan Bratislava i Bodo/Glimt.

Sve u svemu, Dinamo imao otvoreni put prema plasmanu u Ligu prvaka, a kada bi Plavi još k tome izbjegli Galatasaray u playoffu, mogli bi bez imalo ustručavanja reći kako će biti favoriti u toj jedinoj kvalifikacijskoj rundi ove sezone koja se igra od 20. do 28. kolovoza.

Dinamo će svoje protivnike saznati na ždrijebu u Nyonu 5. kolovoza, dan prije nego što počne treća runda kvalifikacija (od 6. do 13. kolovoza), ona u kojoj je, recimo, Dinamo prošle sezone izvukao prvaka grčke AEK. (N.R.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvakaReal Madrid

Ostale Vijesti