Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Golijada sa sretnim završetkom, Hrvatska pobijedila Grčku, ali bitka za Euro tek slijedi

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 15.10.24. | 19:35

Utakmica je počela u 18 sati.

Mladi Vatreni upisali su veliku pobjedu u posljednjem kolu te s 3-2 slavili protiv Grčke u izravnom obračunu za drugo mjesto u skupini G. Hrvatska je imala komotno vodstvo od 2-0, potom ga prosuli za jednu minutu, ali na kraju su ipak stigli do zaslužene pobjede pogotkom Luke Vuškovića i prolaska u dodatne kvalifikacije. Zamalo smo se na Euro plasirali i kao jedna od tri najbolje drugoplasirane reprezentacije, ali smo na koncu na toj ljestvici završili kao prvi ispod crte.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U odnosu na utakmicu protiv Andore, izbornik Ivica Olić odlučio se za jednu promjenu u početnih 11. Umjesto Ante Crnca, kojem je ne tako davno Ivan Kušek-Apaš bio 'drugi dom', na poziciji desnog veznog startao je Lukas Kačavenda. S druge strane, grčki izbornik odlučio se za nekoliko promjena u odnosu na ono što se očekivalo, ali ako mladi Vatreni budu na potrebnoj razini, potpuno je nebitno kako su gosti planirali 'iznenaditi' Hrvatsku.

Od prvog zvižduka danskog arbitra Putrosa Vatreni su se nametnuli u posjedu, dok Grci zasad uglavnom prijete preko kontranapada. Inače, Hrvatskoj u nekim kombinacijama odgovara i remi, dok Grci, ako misle ići na Euro U21, u Koprivnici moraju slaviti. Nadamo se da u tome neće uspjeti.

Nažalost, nakon svega nekoliko minuta Marko Soldo uhvatio se za nogu, odnosno za zadnju ložu. Olić nije bio primoran mijenjati, ali sama činjenica da ga već u ovako ranoj fazi utakmice nešto 'pecka' nije idealno.

U 7. minuti Grci su zapucali veliku priliku. S desne strane je ubacio Kostoulas, Vušković je loše odbio, ali je Nikola Čavlina sjajno reagirao na udarac Mouzakitis. Kapetan mladih Vatrenih sjajno je pokrio prvu vratnicu, obranio pokušaj grčkog napadača, a u korneru koji je uslijedio se dobrom intervencijom istaknuo Luka Vušković koji je jedan dobar ubačaj gostiju očistio svega nekoliko metara od gola...

Hrvatska je imala problema u ranoj fazi utakmice s posjedom, odnosno Grci su se sjajno kretali u međulinijama te su pronalazili način kako da se zavuku iza leđa Belcara i Solde. Na svu sreću, izuzev prilike u 7. minuti više nisu ništa opasnije pred golom Čavline napravili, ali svakako se mora konstatirati kako su Grci nešto bolje otvorili utakmicu.

Iz prve prave prilike, Hrvatska je u 15. minuti došla do pogotka za vodstvo. Ivanović se na centru krasno zagradio i proigrao Belju, koji na drugoj strani pronalazi Lukasa Kačavendu. On je izbio sam pred grčkog vratara i izvrsno pogodio za 1-0.

Nedugo zatim, Dominik Prpić je krasno povukao kontru, ali je grčka obrana u posljednji tren spriječila njegov udarac. Drugi puta na utakmici, Hrvatska je mrežu zatresla u 25. minuti. Leon Belcar je nakon ubacivanja iz slobodnog udarca proigrao Diona Belju koji je zabio iz blizine, no signalizirano je zaleđe. Usporena snimka na televiziji pokazala je sudačku pogrešku, jer se Beljo nije nalazio u zaleđu, ali na ovoj utakmici suci nemaju pomoć VAR-a, tako da se Grčka spasila.

Veliku dominaciju u prethodnih 20-ak minuta, Olićeva družina naplatila je u 34. minuti. Gabriel Vidović je proigrao Franju Ivanovića, on se provukao pored čuvara, proigrao Diona Drenu Belju koji je bez imalo razmišljanja opalio s 13-14 metara i krasno pogodio za velikih 2-0.

U završnici prvog dijela ozlijedio se Dominik Prpić, radilo se o problemu s nogom, ali je pozitivna stvar što je sam odšetao s terena. Umjesto njega ušao je Matija Barzić i to je njegov debitantski nastup za Hrvatsku.

Četvrti sudac pokazao je četiri minute sudačke nadoknade, ali onda je uslijedio potpuni kolaps. Hrvatska je u 3. i 4. minuti nadoknade primila dva pogotka i umjesto komotnog vodstva, na veliki odmor se otišlo s neriješenim ishodom. Prvo je Charalampos Kostoulas zabio iz blizine nakon što je s desne strane ubacio Christos Kourfalidis, koji je u sljedećem napadu upisao još jednu asistenciju, a strijelac je udarcem s ruba 16-erca bio Theofanis Bakoulas.

U drugo poluvrijeme ušlo se s jednom zamjenom i to kod domaćeg sastava, Ivan Cvijanović je zamijenio Šimuna Hrgovića. I već nakon dvije minute igre, umalo su nas Grci još jednom šokirali. Kao da je hrvatska obrana i dalje bila pod dojmom sudačke nadoknade, Barzić je vratio prekratku loptu prema vlastitom vrataru, Koutsias je presjekao loptu, ali njegov udarac sjajno brani Čavlina.

U 52. minuti, Hrvatska se konačno trgnula. Ivanović je primio loptu na lijevoj strani, sjurio se prema golu, oslobodio čuvara, ali njegov udarac s 15-ak metara iskosa otišao je nebu pod oblake. Novi pokušaj Hrvatske bio je gotovo pa identičan. S otprilike istog mjesta, ponovno je tukao Ivanović i to poslije lijepog driblinga, ovaj puta je i daleko preciznije naciljao, ali lopta je prohujala pored lijeve vratnice.

Četiri minute kasnije, ponovno je pucao Ivanović i opet gotovo pa s istog mjesta kao u prethodna dva navrata. Ovaj puta prebacio se na lijevu nogu, snažno pucao pod gredu, ali je Balomenos krajnjim naporom izbio u korner. Iz njega je Hrvatska kombinirala, a lopta je došla do Luke Vuškovića, koji je fantastično primio loptu prsima i namjestio se na volej, ali njegova bomba otišla je malo iznad grede.

Drugu ozbiljniju šansu u nastavku, Grčka je ponovno dočekala nakon poklona hrvatske obrane. Koutsias je ovog puta bio oči u oči s Čavlinom, ciljao je suprotni kut, ali izvedba je bila loša i Čavlina nije morao ponovno spašavati.

Do potpuno zasluženog pogotka i povratka u vodstvo, Hrvatska je stigla u 76. minuti. Bila je to vrlo jednostavna akcija, Lovro Zvonarek iz kornera je ubacio na prvu vratnicu, gdje je Luka Vušković nebeski skočio i glavom poentirao te ujedno i nastavio nevjerojatnu golgetersku formu iz belgijskog prvenstva.

U21 Hrvatska - U21 Grčka 3-2

Strijelci: 1-0 Kačavenda (15., Beljo), 2-0 Beljo (34., Ivanović), 2-1 Kostoulas (45+3., Kourfalidis), 2-2 Bakoulas (45+4., Kourfalidis), 3-2 Vušković (76., Zvonarek)

Stadion: Ivan Kušek-Apaš (Koprivnica), gledatelja: 1500

Glavni sudac: Sandi Putros (Danska)

Žuti kartoni: Belcar, Soldo (Hrvatska), Kostis, Bakoulas (Grčka)

Crveni kartoni: /

Hrvatska U21 (4-4-2): Čavlina - Valinčić, Vušković, Prpić (od 45. Barzić), Hrgović (od 46. Cvijanović) - Kačavenda (od 64. Crnac), Belcar, Soldo, Vidović (od 64. Zvonarek) - Ivanović (78. Pavić), Beljo

Grčka U21 (4-3-3): Balomenos - Koutsogoulas, Konstatopoulos, Kostis, Apostopoulos - Bakoulas, Kourfalidis, Mouzakitis - C.Kostoulas, Koutsias, Niarchos



Tagovi

Hrvatska U21Kvalifikacije za U21 Euro 2025.kvalifikacije za U21 Euro

Ostale Vijesti