Davor Javorovic/Pixsell
Davor Javorovic/Pixsell

Marko Soldo je razlog zašto nitko u Osijeku ne plače za Nejom

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 20.10.24. | 10:10

Mladi reprezentativac Hrvatske trenutno je najbolji igrač Osijeka. Njegova energija, nogometna inteligencija i snalaženje na pozicijama koje mu nisu prirodne - apsolutno dojmi. Osijek je za male novce doveo pravog igrača i budućeg reprezentativca.

“Htjeli smo Soldu zadržati, ali ruke su nam bile vezane”, požalio se prije nekoliko dana Nenad Črnko. Imao je i razloga jer nogomet koji u posljednje vrijeme igra ovaj mladi reprezentativac najbolje je što se može vidjeti u Osijeku. A pričamo o momčadi koja je dobila pet od šest...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Marko Soldo i na Šubićevcu je pokazao da je s lakoćom uskočio u Nejašmićeve cipele a što sigurno nije bilo lako. Neja je bio motor Osijeka i igrač oko kojeg se sve vrtjelo. Koji je puno radio za momčad i njegovim odlaskom slutio se debakl. Ili barem teško vrijeme. Međutim, malo tko se danas sjeti Nejašmića nakon što ga je Soldo tako lako i brzo zamijenio.

On je postao pokretač svega. Energija mu je cijelo vrijeme u crvenom a svojim pristupom tjera suigrače da na korak više. Na dodatni voljni moment, agresiju i jači pristup. I oni najstariji kroničari Osijeka ne mogu se sjetiti igrača koji je tako mlad došao u Osijek i odmah postavio tako visoko letvicu kao što je to učinio Marko Soldo.

Rođen u Ljubuškom, kao mladić je stigao u Dinamo. Posudba u Šibeniku i Gorici utjecala je na lakši ulazak u seniorski nogomet. Posebno se to odnosi u Turopolju gdje je lani odigrao gotovo četrdeset utakmica. I postao mladi reprezentativac te igrač koji je bio tražen na tržištu...

“Puno igram što je mladom igraču najbitnije. Razvijam se kao igrač i kao osoba. Razlika je juniorski od seniorskog. Ogromna je razlika! Osjećam povjerenje trenera i suigrača, na meni je da to iskoristim i uzmem najbolje od onog što se nudi”, pričao nam je tada i otkrio kako se nada povratku u Maksimir. Pogotovo u kontekstu činjenice da je usred posudbe potpisao novi ugovor koji ga je vezao uz Dinamo do 2028. Međutim, u Dinamu su imali druge planove. I onda je stigla ponuda Osijeka.


"Kada je došao poziv iz Osijeka, shvatio sam da je to ovoga trenutka najbolja moguća opcija koju sam imao. Osjećaj po dolasku je fantastičan, za mene je ovo svakako jedno novo iskustvo i pravi izazov, neupitno i puno veća razina nego dosad”, pričao je Soldo koji je napravio značajan iskorak. Danas je nezamjenjiv kotačić u stroju Federica Coppitellija, ali i Ivice Olića u mladoj reprezentaciji u kojoj ima nešto drugačiju ulogu, odnosno poziciju. Naime, kod Olića je Soldo klasična “šestica” a to je mjesto na terenu na kojem se najbolje osjeća. No, u Osijeku igrao nešto bliže suparničkim vratima. I često ga se može vidjeti u presingu na zadnju liniju ali i na krilnoj poziciji.

Najsvježiji primjer je ovaj sa Šubićevca kada je svojom upornošću došao do osvajanja lopte i ubačaja prema Jakupoviću. U principu, Soldo je moderan veznjak kojeg ima po cijelom terenu i koji se očito dobro snalazi na pozicijama koje mu nisu prirodne. A to će dovoljno reći o karakternoj crti koju nosi u sebi i moći prilagodbe. Isto tako, fizički je izuzetno moćan te svestran. Pa još se priča o dvije vratnice Varteksu u Kupu u razmaku od par sekundi s različitim nogama...

U zaključku, Marko Soldo sjajno se snašao u Osijeku. Početne kočnice i suzdržanost je popustila i sada ide “100 na sat”. Je l' “šestica” ili “osmica”, manje je bitno ako Soldo ovako nastavi igrati... Osijek ga je doveo za male novce i očito pogodio. Doveli su pravog, karakternog i kvalitenog igrača, svakako i potencijalnog reprezentativca ako ovako nastavi!



Tagovi

Marko SoldoNK OsijekHrvatska nogometna reprezentacijaHNLNK ŠibenikIvica OlićDarko Nejašmić

Ostale Vijesti