Germanijak
Germanijak

Luka po šesti, Real po 15. naslov prvaka Europe: Cijeli svijet navija za autsajdera, ali lava nije briga što ovce misle

Vrijeme Čitanja: 9min | sub. 01.06.24. | 08:00

Real Marid igra i ‘za Dinamo’, Marco i Toni se opraštaju, a pravdu u hramu nogometa dijelit će slovenski arbirat. Tekstualni prijenos utakmice možete pratiti na Germanijaku, dok je prijenos osiguran na HTV-u 2 i Arenasportu 1

“Svaki put kad se nađeš na strani većine, vrijeme je da zastaneš i o svemu dobro promisliš”, poznata je izjava Marka Twaina, legendarnog američkog pisca, koja bi se mogla primijeniti na većinu medijskih natpisa koji uoči finala Lige prvaka (21 sat, Wembley, HTV 2, Arenasport 1) žesto drže ljestve 'domaćinima' iz Dortmunda. Dakle, na jednoj strani bit će moćni Real Madrid, najveći nogometni klub na svijetu, dok će na drugoj polovici terena u žuto-crnim dresovima stajati nogometaši BVB-a. Na prvu, sudar je to miša i mačke, Davida i Golijata, ali iako se svi oni koji ne simpatiziraju bijelu kraljevsku boju žele slavlje Terzićeve momčadi, dojam je da već dugo godina u finalu nije viđen ovakav ‘mismatch’. I da se za BVB ne mora navijati samo zato što je u ovom ogledu 'mali'. Štoviše, u Hrvatskoj bi svi u ovom finalu trebali navijati za Los Blancose, ali o tom potom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

PUT DO FINALA - BVB

Na putu do finala BVB je prvo morala proći skupinu smrti. U prvoj utakmici PSG ih je rutinski svladao s 2-0 na Parku prinčeva, potom su na Westfalenu odigrali 0-0 s Rossonerima, da bi u trećem kolu došli do svoje prve pobjede kad su u jednon prilično izjednačenoj utakmici, s tim da je domaćin čak bio i nešto bolji, uspjeli svladati Newcastle u gostima. Nmecha je bio strijelac, a bio je to njegov prvi pogodak u žuto-crnom dresu otkako je u ljeto 2023. Prešao u redove BVB-a iz Wolfsburga za 30 milijuna eura.

Ta utakmica bila je svojvrsna prekretnica jer je Terzićeva momčad potom upisala domaću 2-0 pobjedu protiv Svraka, a onda su još u petom kolu svladali Milan na San Siru. U posljednjem kolu, koje je bilo itkeako uzbudljivo, odigrali su 1-1 s PSG-om, a to im je bilo dovoljno da s 11 završe na prvom mjestu skupine F iako se odmah nakon ždrijeba vjerovalo kako su njihove šanse za prolazak u nokaut fazu natjecanja samo teoretske. U nokaut fazi redom su pobjeđivali PSV, Atletico i PSG, stoga svi oni koji smatraju da šanse da odu do kraja ne postoje, neka bolje još jednom o svemu promisle.

PUT DO FINALA – REAL MADRID

S druge strane, Real, očekivano, nije imao nikakvih problema u skupini. Budući da im je ples kuglica u Nyonu osigurao okršaje protiv Napolija, Brage i Union Berlina, Kraljevska momčad na kraju je skupinu C okončala s maksimalnim brojem bodova. Najteže su do pobjede došli protiv Union Berlina u gostima, a njemačku momčad tada je s klupe vodio Nenad Bjelica. Domaćin je poveo, gosti su potom okrenuli, da bi u 85. Kral bio precizan za 2-2. No, onda se minute prije isteka 90 minuta pojavio Dani Ceballos koji je na dodavanje Bellinghama postavio konačnih 3-2 za goste iz Madrida.

Luka Modrić u tom je ogledu promašio kazneni udarac, a od mogućih 12 ovosezonskih nastupa u najelitnijem klupskom nogometnom natjecnaju na svijetu, Luka je ove sezone nastupio u 10 utakmica. U nokaut fazi nijednom nije startao od prve minute, ali njegov ulazak u drugom dijelu, kad bi se utakmice polako krenule lomiti, uvijek su bili zlata vrijedni za Carla Ancelottija. Do ovog ogleda na Wembleyju, Luka je skupio 127 nastupa u Ligi prvaka, od kojih je njih 119 u dresu Real Madrida. Postigao je ukupno devet pogodaka, upisao i 17 asistencija, a svi navijači Real Madrida sanjaju da baš njihov Maestro s brojem 10 na leđima do svojeg 10. pogotka u Ligi prvaka dođe ove subote na Wembleyju.

U nokaut fazi Ancelottijeva družina je prvo nešto teže od očekivanog prošla RB Leipzig, potom su u četvrtfinalu svladali Bayern, da bi u polufinalu odigrali 'finale prije finala' i svladali Man City. Ako ove sezone dođu do svojeg 15 naslova prvaka Europe, a Don Carlo do svojeg sedmog (dva je osvojio kao igrač).

LUKINO ŠESTO FINALE

Kad Amerikanci krenu sa svojim debatama tko je košarkaški GOAT, vrijeme je da okrenete program. LeBron ima najviše poena, najviše ovoga, najviše onoga – to je narativ jedne strane. MJ? Šest finala i koliko ono pobjeda? Šest. Aha, u redu. To je narativ druge strane. I tako u krug. Godinama, da ne kažemo već jedno cijelo desetljeća. A tako će biti sve dok se ne pojavi neki novi LBJ ili novi MJ. A neće.

Luki je, zanimljivo, ovo šesto finale Lige prvaka. Nijedno dosad nije izgubio, njegov Real s njim je uvijek išao do kraja. Znate kad je Real Madrid izgubio svoje posljednje finale Lige prvaka? 1981. godine! Da, prije 43 godine…

BORUSSIA JE ŠOKIRALA STARU DAMU, MOŽE LI I KRALJEVE IZ MADRIDA?

BVB, naravno, nije toliko uspješan. Oni su Ligu prvaka osvojili jednom, ali tu 1997. Nosit će u srcu zauvijek. I tada su bili autsajderi, Staru damu predovdili su Peruzzi, Deschamps, Vieri, Bokšić, Del Piero i Zidane, dok je daleko najveća zvijezda Nijemaca bio Matthias Sammer, čovjek na kojeg se danas gleda vjerojantno kao najveću legendu kluba.

I 2013. su dogurali do finala, ali Gündo, Lewa, Marco i Jürgen taj 25. svibanj odavno su izbrisali iz svojih sjećanja. Jednostavno, i dalje je to prebolno.

Mario Mandžukić doveo je Bavarce u vodstvo u 60. minuti, BVB se vratila u igru pogotkom Gündogana osam minuta kasnije (11m), da bi onda u 89.minuti Arjen Robben zabio najvažniji pogodak svoje karijere. BVB je u tom ogledu bila za nijansu bolja momčad, ali dojam je potpuno nebitan, u finalima se pamte samo pobjede. A BVB je do iste nije došao…

Zanimljivo, ta utakmica igrala se – na Wembleyju! I da je to ujedno posljednji put kad je njemački klub boravio na tom kultnom stadionu… Real, s druge strane, nijedan od svojih 14 naslova nije podigao na Wembleyju. A ni izgubio.

UTAKMICA OPROŠTAJA

Inače, Ancelotti je u London poveo sve igrače, čak i one ozljeđene poput Tchouamenija i Alabe koji neće zaigrati, dok su iz BVB-a objavili kako svi prvotimci konkuriraju za utakmicu.

Ovo finale bit će u znaku oproštaja. Tonija Kroosa na jednoj, a Marcusa Reusa na drugoj strani. Toni je nedavno šokirao kad je službeno objavio odlazak u igračku mirovinu nakon Eura u Njemačkoj, dok je Marco nešto ranije nakon dogovora s čelnicima kluba odlučio kako će ovog ljeta potražiti drugu sredinu. Inače, godinu dana stariji Marco je jučer, 31. svibnja, proslavio svoj 35 rođendan, a nakon što je odbio mogućnost odlaska u MLS, mnogi vjeruju da bi se za kraj karijere mogao vratiti u Borussiju M’Gladbach.

Što se tiče Tonija, njemu će ovo finale biti 465. utakmica u dresu Reala i posljednja u klupskoj karijeri. Konobar (Tonijev nadimak od najranijih dana, op.a.) će na Wembleyju zavrtjeti rundu za okupljene, potom se okrenuti Euru, nakon čega će svoje omiljene Adidas 11Pro kopačke zauvijek objesiti o klin.

REAL IGRA – ZA DINAMO!

Osim zbog Luke, u ovom finalu navijači Dinama posebno će navijati za Real Madrid jer bi svojim slavljem Kraljevi osigurali Plavima doigravanje za Ligu prvaka, što u prijevodu znači da Real Dinamu osigurava minimalno Europsku ligu! Da ne ulazimo previše u financije, procjena je da bi Realova pobjeda Dinamu garantirala između 13 i 15 milijuna eura pa je tako prilično jasno zašto će se iz Maksimirske 128 ove subote sigurno moći čuti glasno navijanje za Los Blancose. Sve je, uostalom, detaljno na svojem X profilu razradio profesor Globan...

Naravno, to ide u prilog cijelom HR nogometu, ne samo Dinamu, ali znamo da postoje i oni koji nisu zagovornici NK Koeficijenta. A trebali bi biti.


SUCI I PRIMANJA

Glavni sudac finalnog okršaja na Wembleyju bit će Slovenac Slavko Vinčić, kao linijski suci pomagat će mu Tomaž Klančnik i Andraž Kovačič, dok će u VAR-u biti Nejc Kajtazović i Rade Obrenović. Za Vinčića će ovo biti drugi europski finale kojim će ravnati, prije dvije godine je bio sudac finala Europske lige u kojem je Eintracht iz Frankfurta boljim izvođenjem 11-eraca svladao Rangers iz Glasgowa. Zanimljivo, Vinčić će za ovih 90 minuta zaraditi 10.000 eura, pomoćnici u finalu dobit će svaki po 3000 eura, 4000 je premija za VAR suca, 2000 za AVAR suca, a 1500 za četvrtog suca.

Usporedbe radi, u HNL-u je naknada za glavnog suca 500 eura po utakmici, dok pomoćni suci dobivaju po 280 eura. Četvrti sudac prima 120 eura, VAR sudac 280 eura, a AVAR 140 eura. Delegat i kontrolor zarađuju po 200 eura.

OČEKIVANI SASTAVI

Pred sam kraj sezone na gol Reala vratio se Thibaut Courtois, belgijska hobotnica koji je praktički cijelu sezonu propustio zbog teške ozljede ligamenta koljena. Povratničku utakmicu odigrao je protiv Cadiza, potom je branio i protiv Granade, Alavesa i Betisa, dok bi sada protiv BVB-a trebao upisati ovosezonski debi u Ligi prvaka. Inače, Courtois u prethodno spomenutim utakmicama nije primio nijedan pogodak, stoga nitko ne sumnja da mu je forma 'loša'. Kepa i Lunin (zbog viroze doputovao u London dan kasnije od momčadi) nisu loši vratari, štoviše, ali Courtois je ipak dimenzija više. Čak i da nije na 100 posto, Ancelotti ne bi razmišljao ni seknunde koga će staviti u prvu postavu.

Kod 'domaćina', pored čudesnog Hummelsa, u obrani bi trebao startati Nico Schlotterbeck. Lijeva noga, sjajne fizikalije i - nespremna konkurencija! Fotografije koje su nedavno procurile u javnost, na kojima je jasno vidljivo kako Niklas Süle u ovom trenutku ima barem 15 kilograma viška, u najmanju su ruku sramotne. Oduvijek je 28-godišnjak iz Frankfurta bio 'malo jači', ali sada je prešao sve granice. Reus bi pak trebao startati na klupi, baš kao i naš Maestro Luka Modrić. Terzić samo mora odlučiti hoće li na krilu započeti s Adeyemijem ili Malenom, s tim da u ovom trenutku izgleda kako će Nizozemac svoju priliku čekati s klupe. No, možda nas nekadašnji pomoćnik Slaven Bilića sve iznenadi...

Borussia Dortmund (4-2-3-1): Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Can, Sabitzer - Adeyemi, Brandt, Sancho - Füllkrug

Real Madrid (4-3-1-2): Courtois - Carvajal, Nacho, Rudiger, Mendy - Valverde, Camavinga, Kroos - Bellingham - Rodrygo, Vini Jr.



Tagovi

Real MadridBorussia DortmundLiga prvaka

Ostale Vijesti