REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Koliko će zaraditi sudac Slavko Vinčić za ‘fućkanje’ u finalu Lige prvaka?

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 29.05.24. | 11:12

Ogromna je razlika u premijama sudaca i nogometaša

Koliko vrijedi čast i zadovoljstvo da se režira najvažniju nogometnu utakmicu na planeti na klupskoj razini? Možda i neka sjećanja, ali svakako da vam životopis zasja posebnim svjetlom. Novčana nagrada koju će u ovom slučaju imati slovenski sudac Slavko Vinčić (44), kojeg jer ga je UEFA odredila za dijeljenje pravde na travnjaku Wembleyja između Real Madrida i Borussije Dortmund u subotu 1. lipnja od 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, iznosi 10.000 eura.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Tih 10.000 eura koje će sudac odnijeti kući jako je daleko od onoga što igrači dviju momčadi mogu dobiti za boravak na Wembleyu. Nema moguće usporedbe. U najmanju ruku je zanimljivo da je raspodjela toliko neravnomjerna u tako profesionaliziranom svijetu kao što je današnji nogomet.

Nogometaši Real Madrida imaju zapečaćen bonus od 1,4 milijuna eura za osvajanje ‘triplete’ koju mogu ostvariti ako u posljednjoj utakmici sezone pobijede njemačku momčad. Istina, ne samo zbog ove utakmice nego zbog obračuna cijele sezone i kao posljedica uspjeha postignutih kako u španjolskom Superkupu tako i u La Ligi, ali istina je da je razlika u materijalnoj nagradi drastična, ističe Marca.

Inače, četvrtina i polufinala Lige prvaka honoriraju se sa 7.500 eura za glavog suca, po 6.000 eura za utakmice grupne faze (zato su toliko imali i Siebert, Maresca i Bognar, strani suci proljetos u HNL-u). Cijena finala Europske lige je 7500 eura.

Dodajmo da će Vinčićevi pomoćnici u finalu dobiti po 3000 eura, 4000 je premija za VAR suca, 2000 za AVAR suca, a 1500 za četvrtog suca.

Inače, Marca otkriva kako suci u Španjolskoj imaju fiksnu plaću od 12.500 eura mjesečno (137.000 bruto godišnje). Ovom fiksnom iznosu dodaje se iznos za svaku odigranu utakmicu, koji je postavljen na 4.200 eura za svaku utakmicu (2.100 u slučaju VAR suca).

U HNL-u, pak, naknada za glavnog suca iznosi 500 eura po utakmici, dok pomoćni suci dobivaju po 280 eura. Četvrti sudac prima 120 eura, VAR sudac 280 eura, a AVAR 140 eura. Delegat i kontrolor zarađuju po 200 eura. (G)



Tagovi

Slavko VinčićSuciVAR suciLiga prvakaReal MadridBorussia Dortmund

Ostale Vijesti