REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Konobar je pozvao posljednju rundu na svoj račun

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 01.06.24. | 08:01

Od njegovih najranijih početaka znalo se da je drugačiji. Teren je bila njegova sala, a filigranski precizna dodavanja specijalitet svake kuće u kojoj je posluživao. Istina je da su glavni kuhari uvijek najplaćeniji, ali šef sale je taj koji ima najveću odgovornost. Toni će ove subote posljednji put odjenuti bijeli sako i pokazati kako njegov servis nitko ne može pratiti. Konobar. Majstor. Genijalac u jednostavnosti.

Samo 12 godina imao je Toni Kroos kad je okupljeno društvo u trening kampu Greifswaldera složno zaključilo – on je taj. U rodnom gradu te istoimenom klubu napravio je svoje prve nogometne korake, no nije mu puno trebalo da svima dokaže kako mu tamo ipak nije mjesto. Na poziv oca, u tom trenutku trenera u mlađim uzrastima Hanse, preselio je u 100-tinjak kilometara zapadniji Rostock, da bi onda pod njegovim vodstvom dodatno napredovao i još jednom prerastao okruženje u kojem se nalazi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bayern je oduvijek bio svijet za sebe. Nogometno gledano, ali i na sve druge načine. Posloženi su do najsitnijeg detalja, o svemu vode brigu, a iako se iz godine u godinu bore za sve moguće trofeje, na omladinsku školu gledaju kao na svoj najvrjedniji eksponat. S tim da, za razliku od drugih, oni one najbolje ne moraju prodavati, oni one najbolje usavršavaju kako bi jednog dana u njihovim bojama mogli zasjati punim sjajem.

Osim na usavršavanju nogometnih vrlina, veliku pažnju u Bayernu usmjeruju na to da mladiće iz akademije nauče disciplini. Jer, na njoj sve počiva. Možeš biti najbolji na svijetu, ali ako se ne znaš ponašati, ako ne poštuješ instituciju kluba i svoje suigrače, u Bayernu se nećeš dugo zadržati. Toni? Da je htio, mogao je ostati sve do današnjeg dana, ali u jednom trenutku dogodilo se isto što mu se dogodilo prvo u Greifswalderu, potom i Hansi – prerastao ih je.

Nakon velike sage koja se prilično oduljila, Real Madrid uspio je 2014. dovesti Tonija u svoje redove za svega 25 milijuna eura. Sitniš! Već tada je bio sjajan igrač, ali za razliku od mnogih, on po dolasku u najveći klub svijeta nije prestao učiti, nije prestao napredovati, nije prestao raditi. Zvijezda prijelaznog roka i nova desetka Los Blancosa tog je istog ljeta postao James Rodriguez. Umjetnik, dribler, šuter. Igrač poteza, igrač koji je svojim čarolijama na terenu podsjećao na velemajstore iz prošlog stoljeća. Par mjeseci prije dolaska u Kraljevski klub, zablistao je SP-u u Brazilu. Sjećamo se kako je povaljao Japance kao čunjeve, zatim i onog veličanstvenog voleja protiv Urugvaja. Sjećamo se i suza protiv Brazila, utješnih zagrljaja suparnika. U tom trenutku, James je bio u centru pažnje, sve su kamere bile uperene samo u njega. Toni? Ne može se reći da je njegov dolazak bio tih, ali ni izbliza nije odjeknuo kao njegov odlazak. I to najbolje pojašnjava njegove kvalitete.

Konobar. To je Tonijev nadimak od djetinjstva. Na pričamo o našem Toniju Kukoču, već o njemačkom čarobnjaku iz Greifswaldera. Tako su ga prozvali oni lokalni kibici koji su pratili njegove korake još kad je bio klinac. Jednostavno, njegovo dodavanje je još tada bilo nešto drugačije. Bio je genijalac jednostavnosti, igrač koji je one ‘obične’ stvari radio bolje od drugih. Njegova je igra pitka, razumljiva, a istim oduševljenjem pratili su je laici i najveći nogometni stručnjaci. 

I nema smisla sada pričati o trofejima, nastupima, golovima i asistencijama. Njegova je igra puno više od svih tih jedinica i nula. Otići će kao velikan, mjesto za okruglim stolom nogometnih bogova odavno ga čeka, a od klupskih boja pozdravit će se na najvećoj svjetskoj pozornici. Wembley, finale Lige prvaka... Bajka.

Najbolji konobar u svijetu nogometa ove će subote pripremiti svoje Adidas 11Pro radne cipele, istrčati na travnjak nogometnog hrama pa na taktove himne Lige prvaka krenuti sa servisom. Hladno predjelo, juha, glavno jelo, desert... Publika diljem svijeta bit će istovremeno poslužena. Odradit će i tu utakmicu, sve podrediti osvajanju šestog ‘uhatog trofeja’, nakon čega će otkopčati svoj kraljevski bijeli sako od kašmira, pozvati zadnju rundu na svoj račun, zahvaliti se svima na uspješnoj suradnji pa se zaputiti prema svlačionici.

No, prije ulaska u nju, izut će te svoje već opjevane radne cipele kojima je toliko dugo vjeran, uzeti četku u ruke pa krenuti s čišćenjem, glancanjem, poliranjem. Greifswalder ili Wembley, njemu je sasvim svejedno, I zato je velikan, zato ga cijeli svijet voli. Prema nogometnoj igri oduvijek je imao poštovanja, a ona mu je uzvratila na isti način.




Tagovi

Toni KroosReal MadridLiga prvakaBorussia DortmundKraj karijereWembley

Ostale Vijesti