Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Lani je bio anonimac, sad je glavna priča Dinamovih priprema. Fabregas i dalje ne odustaje od Sučića!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 14.07.24. | 15:30

Ponuda talijanskog Coma dosegnula je svotu od 7,6 milijuna plus milijun eura bonusa. A zbog potencijalnog transfera u Austriju je stigao i Sučićev menadžer

Prošle godine je na pripreme u Brdo kod Kranja došao na 'mala vrata'. Igor Bišćan poveo ga je u kvoti igrača, koji će dobiti šansu na pripremama, a onda, vjerojatno, potražiti neku novu sredinu. Na posudbi ili za stalno. Za Petra Sučića tada nisu ni u Dinamu znali svi, bio im je nepoznanica, u onom kaosu, koji je tih mjeseci vladao u Maksimiru, malotko je obraćao pažnju na mladog igrača u Zrinjskom i U21 reprezentativca BiH. Već je tada u Brdu, na prvim treninzima, pokazivao iznimne fizičke kapacitete, trčao svaki put više od 13 kilometara, ali i dalje nitko nije mislio da će ostati u Dinamu. Jer, izboriti se minutažu u tadašnjoj konkurenciji (Baturina, Mišić, Ivanušec, Ljubičić, Bulat...) izgledalo je za 'nekakvog' Petra Sučića poput nemoguće misije.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

No, ne samo da je ostao u kadru prve momčadi, već je malo-pomalo dobivao prilike, sve više minuta, rastao u izvedbama, igrački dodatno napredovao. Igrao je u početku za 2.000 eura mjesečno, kasnije došao do 5.000, potom navodno i do 10.000 erua mjesečno, stigao je do pretpoziva Zlatka Dalića. I, onda, u austrijski Bad Radkersburg, otprilike godinu dana nakon što je izašao iz nogometne anonimnosti, kao najveća priča Dinamovih priprema. Jedini igrač s bogatom, konkretnom ponudom, talijanski Como još prije nekoliko tjedana zvao je u Maksimir da ga želi, prvo pet, pa šest, potom i sedam milijuna eura. Uz još milijun eura bonusa i 10 ili 15 posto idućeg transfera. U prvi tren činilo se da će Dinamo pristati i prodati svog veznjaka, jer, takvu ponudu za njega nitko nije očekivao, međutim, onda su u Maksimiru odlučili spustiti rampu. Kao da ih je ta ponuda iznenadila, kao da nisu bili spremni da će imati dvojbu oko Sučića. Možda ih je malo poljuljao i 'sud javnosti', jer, dobar dio navijača putem raznih kanala ne podržava prodaju igrača, koji bi u sezoni pred Dinamom trebao biti jedan od glavnih igrača. I tako je priča o Sučićevu transferu došla u 'stand by' fazu, iako, daleko od toga da je i završila.

Da se nešto i dalje kuha shvatili smo kad smo na (neodigranoj) utakmici u Lendavi, a potom i uz teren na trening u Bad Radkersburgu, vidjeli Sučićeva menadžera. S obzirom da se u Austriji izmjenjuju Dinamovi čelnici, članovi Uprave, predsjednik Velimir Zajec, članovi Izvršnog odbora, tu je uglavnom i sportski direktor Marko Marić, zapravo i nema boljeg mjesta za razgovor oko potencijalnog transfera.

"Eto, Como dovodi i Varanea, taj klub radi stvarno ozbiljno", prokomentirao je netko od prisutnih.

"Lako im dovesti Varanea, kad im je ostalo osam milijuna od Sučića", našalio se upravo Marko Marić.

I tako, usput, svaki razgovor, koji počne u Dinamovom kampu u Austriji, na kraju završi na Petru Sučiću. Prema najnovijoj informaciji Como je ponudio 7,6 milijuna plus milijun bonusa i postotak transfera, a čak su se i igračevi agenti, navodno, spremni odreći svoje provizije u tom poslu. I, kao što smo već pisali, ne razmišljaju svi u Dinamu isto o ovoj temi. Ima među onima koji odlučuju onih, a tvrde da Sučića za taj iznos, koji se lani činio 'znanstvenom fantastikom', treba prodati, ima onih, koji su svjesni da bi igrač, ako ne ode u klub, gdje bi zarađivao i do pet-šest puta više (plaća bi mu rasla iz godine u godinu i već za godinu dana mogla prijeći milijun eura), mogao postati nezadovoljan i problem u svlačionici. Iako, Sučić nije takav tip, nije od onih, koji će se uvrijediti, inatiti, namjerno raditi kaos. Štoviše, čini nam se da na svakom treningu još malo dodaje gas... I to je dio njegova nogometnog uzleta, karakter je tu posebno bitna stavka. Opet, nije lako mladom dečku nositi se s činjenicom da je mogao jednim potpisom riješiti mnoge životne probleme, barem one financijske. Nikad ne znaš što ti slijedi, hoćeš li se ozlijediti, hoće li te zadesiti neka druga nogometna nesreća, ne daj Bože.

Nova Dinamova vlast, od Uprave do Izvršnog odbora, prvi se put susreće s ovakvim 'vrućim krumpirom' i odluka nije laka. Ako je Sučić sad došao do osam milijuna, hoće li možda za godinu dana, pogotovo ako uđe u reprezentaciju, vrijediti još koji milijun više? Za to, naravno, nema nikakvog jamstva i grafikona, koji bi to potvrdio. Ali, nekima u klubu to je argument za Sučićev ostanak. Tko će ga zamijeniti sad kad se izvrsno uklapa u viziju jedne nove, osvježene Dinamove momčadi i dominira energijom i trkom, a k tome i - zna? Što, u konačnici, ako nakon njegove prodaje sleti i kvalitetna ponuda za Martina Baturinu, na koju se neće moći reći 'ne', koliko bi tek bio hendikep ostati bez obojice!? Već je otišao Bulat, rupa u veznom redu bila bi sve veća. S druge strane, nitko u Maksimiru ne krije da bi novac klubu dobrodošao, da blagajna i račun nisu prepuni i da bi Sučićev transfer bio lijepi 'poguranac'. Za igrača u kojega je uloženo oko 200.000 eura dobiti osam, devet milijuna? Bingo! Mogli bi dovesti i njegovu zamjenu, platiti kvalitetnog igrača i još bi ostalo. Jer, što ako, kad već spominjemo Baturinu, ostane Sučić, a ne dođe ponuda za Martina? Bila bi ta situacija nogometno odlična za trenera Jakirovića, ali financijski...

U svakom slučaju, priča oko Sučićeva transfera u Como se nastavlja. Cesc Fabregas, sportski direktor talijanskog kluba, očito, ne odustaje, što je dodatan kompliment za Dinamova veznjaka. Kad te želi čovjek s takvim nogometnim pedigreom... Jer da je Como digao ruke, već bio neko vrijeme Sučić bio 'ad acta'. A ovako, stalno stiže malo pojačana ponuda. Također, da je i Dinamo decidiran, da ga prodaja Sučića definitivno ne zanima, ne bi na sve poruke iz Coma odgovarao, ne bi tako otvoreno razgovarao s njegovim menadžerom i čekao novi 'e mail' iz Italije. Saga se nastavlja, a iz cijele bi priče Sučić mogao izaći kao dobitnik. Ode li u Como za taj iznos, lijepo će zaraditi i razvijati se u Serie A. Ostane li, pak, u Dinamu, morat će mu klubu pojačati ugovor, staviti ga u gornji plateži razred (naravno, još uvijek debelo ispod uvjeta u Comu). Jer, tada će postati jedan od stožernih igrača Modrih, projekt Dinama!



Tagovi

GNK DinamoPetar SučićComoCesc FabregasLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti