Pool via REUTERS/Lars Baron
Pool via REUTERS/Lars Baron

Kao kula od karata: Claesson kasnim pogotkom srušio snove hrabrim Poljacima

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 23.06.21. | 19:29

Poljska skoro preokrenula veliki zaostatak...

Skupina E našim je navijačima odjednom postala važna u jedankoj mjeri kao i ona pod slovom “D” gdje se do sinoć natjecala Hrvatska. O prolasku Vatrenih u osminu finala već sve znate, pa tako vjerojatno imate i informaciju kako ćemo kao drugoplasirani, u osmini završnice igrati protiv drugoplasiranog iz skupine E, gdje je do početka utakmica u 18 sati, sve bilo otvoreno. Švedska, koju smo danas poslijepodne pratili u srazu sa Poljacima je jedina koja je imala osiguran prolaz, a svi ostali su svoje šanse u knockout fazi morali zaraditi pobjedom. Rasplet je očekivan. Pobjeda Švedske i Španjolske, što Vatrenima donosi Furiju idućeg ponedjeljka u Kopenhagenu.

Nije ni krenulo, a već su Poljaci vadili loptu iz vlasitite mreže Marco Forsberg je postigao drugi najbrži gol u povijesti prvenstva! Nevjerojatnu pogrešku su učinili Poljaci. Točnije tragičar je bio Jožwiak. Kapetan Švedske je iskoristio nesigurnost, ušao u šesnaesterac i opalio u daljnji desni kut za 1-0. Pogodak pogledajte ovdje. Gol je pao nakon nevjerojatne, 81 sekunde igre na terenu.

Nakon ove šok terapije utakmica se malo smirila, Poljska je pokušala nešto napraviti na kontru preko Lewandowskog, no problema u defenzivnom redu Šveđana jednostavno nije bilo. Disiplinirano su čistili sve lopte iz svoje “opasne zone” i s lakoćom iznosili loptu van prema brzom Isaku koji je, barem u ovoj fazi natjecanja, bio jedan od najboljih pojedinaca “iz sjene”. Danas od njega nismo vidjeli previše.

A onda veliki peh za Poljsku u 16.minuti. Nevjerojatne scene u petercu Švedske! Lewandowski nakon ubačaja iz kuta sjajno puca no lopta odsjeda na gredi, odbija se nazad u opasnost među igrače koji se naguravaju, a najbolje se u gužvi opet snalazi najbolji strijelac Bayerna. Opet udarac glavom i opet greda. Nevjerojatan promašaj koji nas podsjeća na finale Lige prvaka 2005. Godine kada je iz identične situacije Shevčenko propustio matirati Liverpool i izbjeći penale.

Iako nije došlo do pogotka, Poljska se malo “sredila” i do 25. minute kada je sudac Michael Oliver poslao igrače na “minute odmora” postala ravnopravna na terenu

Švedska je unatoč izbalansiranim snagama na terenu mirno branila svoj rezultat koji im nosi prvo mjesto. Poljaci su pokazivali naznake kako bi mogli zaprijetiti ukoliko se otvori prostor na sredini terena, no realizacije potrebnih dodavanja koji trebaju stvoriti “višak”, jednostavno nije bilo. Do 33. minute, osim dvostruke grede Lewandowskog, nismo vidjeli niti jedmi konkretnu priliku “crvenih”.

Stanje je na semaforu ostalo isto. Bližio se kraj prvog poluvremena, a Poljska nije uspijevala ozbiljnije zaprijetiti Olsonu. Prekidi bi brzinski bili anulirani, a svi pokušaji koji su dolazili iz igre, uglavnom bi završili u nogama švedskih stopera koji su sjajno radili svoj posao. Najopasniji je naravno bio Lewandowski, no nijedna lopta nije stizala do odredišta.

Posljednjih pet minuta prvog dijela prošlo je u znaku mini pritiska Poljske. Uglavnom su sve lopte koje su dolazile s bokova bile preslabe ili prejake. Uz veliku želju, Poljska u prvom poluvremenu jednostavno “nije imala svoj dan”. Najbolja priliku taman pred odlazak na odmor stigla je u 46.minuti. Sjajno je tukao Zielinski iz redova Napolija, no njegov dalekometni šut brani Olson.

Drugo poluvrijeme nam je donijelo nova uzbuđenja. Već je u pedesetoj minuti probao Quiason ali njegov udarac sjajno brani golman Poljske Szczesny. Zanimljivo, Alexander Isak koji je briljirao u drugom kolu, danas nije bio posebno vidljiv na terenu. Glik ga je sjajno čuvao.

Kuluševski je u drugom poluvremenu počeo opasno prijetiti preko desne strane, a drugi pogodak je pao iz jedne kontre gdje su Poljaci nakon dvostruke pogreške propustili ispratiti trk Kuluševskog po desnoj strani terena. Povratna lopta u šesnaesterac dočekana je od kapetana Forsberga koji precizno gađa u desni kut za 2-0. Pogodak pogledajte ovdje.

Samo dvije minute kasnije, nakon točno sat vremena igre, stiže i odgovor Poljaka. Loptu je primio Lewandowski na rubu šesnaesterca, podigao glavu i nanišanio. Neobranjivo za Olsona koji se bacio za dojam, no obraniti nije mogao. Najbolji strijelac svih vremena za Poljsku reprezentaciju još jedanput pokazuje da je svjetska klasa. Pogodak pogledajte ovdje.

Koliko je nogomet nepredvidljiv, najbolje pokazuje situacija iz 65. minute. Jakub Swierczok je poslao loptu u mrežu, ali je bio u ofsajdu. Situaciju je provjerio VAR i potvrdio odluku glavnog suca Michaela Olivera. Pet minuta prije ove situacije, bili smo uvjereni da Poljska nema snage za povratak u utakmicu, no, kada u momčadi imate Lewandowskog, sve je moguće.

Kako je utakmica odmicala kraju, tako je Poljska bila sve opasnija. Obrambeni blok žutih dresova kao da je malo popustio u koncentraciji, a zbog situacije na tablici, Poljska je morala krenuti svim snagama naprijed. Bilo je tu opasnih ubačaja, no do posljednjih deset minuta, žuti su disali mirno. No, važno je zvati se Lewandowski. Pritisak je u 83.minuti ostao sam nakon jednog ubačaja i poravnao na 2-2, stvorivši šansu za prolaz dalje. Pogodak koji je utakmicu odveo u neizvjesnost, pogledajte ovdje. I upravo zato je sve moguće kada u ekipi imate čovjeka koji je prošle sezone u Bundesligi postigao nestvarnih 40 pogodaka.

Do kraja utakmice je ostalo desetak minuta, što je više nego dovoljno za još jedan pogodak, pogotovo kada imate ovakav motiv i utakmicu koja se okreće u vašu korist. Osjetila se nervoza u realizaciji, Poljska je napadala sa svih strana, uglavnom s boka, no lopta nije išla u mrežu. Probali su i Šveđani na početku produžetka preko Larssona, no lopta je otišla preko gola. A onda, kazna. Švedska je preko Kuluševskog i njegovog sjajnog pasa svorila šansu koja je riješila sve dileme. Loptu je odlično prihvatio Claesson, pogodio bliži kut i tako srušio snove Poljacima. Konačan rezultat na 3-2. Pogodak pogledajte ovdje.

Ovaj rezultat, u kombinaciji s visokom 5-0 pobjedom Španjolske nad Slovačkom, donosi Vatrenima Španjolsku u osmini finala. Utakmica se igra u ponedjeljak u 18 sati na stadion u Parken.

 


Tagovi

Španjolskašvedska nogometna reprezentacijaSlovačkaPoljskaEmil ForsbergRobert LewandowskiEURO

Ostale Vijesti