Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Jakirovićevih 20: Dinamo još nije moćan, ali bi to mogao biti. Jedan klinac je otkriće!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 29.07.24. | 08:00

Sergej Jakirović ima u svlačionici širok izbor igrača, ali momčad još ima prostora za napredak. Čak i ako odu neki važni igrači, a neki će valjda doći, Modri mogu biti vrlo kvalitetni

Pravo na pet zamjena tijekom utakmica, donesena u vrijeme pandemije Covida-19, jedna je od najvećih promjena pravila u novijoj povijesti nogometa. I pravi blagoslov za trenere, koji mogu razmišljati drugačije nego prije i kreirati hijerahiju u momčadi s mnogo manje stresa.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Jest, bila je to odlična provjera za Dinamo samo šest dana uoči početka sezone. Šahtar je odlična momčad, koja je u istoj fazi priprema kao i Modri, ideja trenera Marina Pušića bila je slična onoj Sergeja Jakirovića, igrati s najboljom momčadi veći dio utakmice, ubacivati s klupe igrače kao da je prava, natjecateljska partija. Na kraju, dobili smo remi (2-2), ali i vidjeli da je Šahtar trenutno ipak stepenicu iznad Dinama, dojam je da ta utakmica ne bi završila remijem, pogotovo nakon 0-2 u 60. minuti, da je bila borba za bodove. Ali, isto tako, vidjeli smo i potencijal i širok arsenal, koji Jakirović ima u ovoj momčadi. Ako bismo sve što smo vidjeli na pripremama, zaključno s tom subotnjom utakmicom, saželi u jednoj rečenici, ocjena bi bila: Dinamo još nije moćan, ali bi to mogao biti!

"Ja udarnu momčad ne gledam kao 11, već kao 15 igrača", postulat je Dinamova trenera, koji je, nećemo pogriješiti, suzio listu onih na koje će ozbiljno računati na početku sezone na 20-ak imena. Dakle, to su u ovom trenutku: Nevistić, Pierre-Gabriel, Theophile, Mmaee, Torrente, Ogiwara, Ristovski, Bernauer; Baturina, Sučić, Mišić, Ademi, Rog, Vrbančić, Pavić; Kačavenda, Pjaca, Hoxha, Petković, Kulenović. Naravno, tu treba uzeti u obzir da su promjene moguće svakodnevno. Primjerice, sad se ozlijedio Bernauer, uskoro se vraća Stojković, s kojim se ozbiljno računa, ali je pitanje kad će dosegnuti optimalnu formu. Onda, hoće li otići Sučić u Como, ta se priča opet aktivirala, hoće li doći ponuda za Baturinu? A netko će sigurno i doći!? Nismo zaboravili niti Maura Perkovića i Darija Špikića, koji su malo u sjeni i podalje od prvog plana, što zbog bolesti i lakše ozljede, što zbog mogućnosti da naprave transfer ovog ljeta. Dodajmo njima i još nekoliko mladića, Mikića, Jakirovića, Horvata prije svih, koji bi mogli i trebali dobiti određene minute tijekom jeseni... Ima tu doista zanimljivog potencijala i kvalitete, Sergej Jakirović, definitivno, nalazi se u mnogo boljoj situaciji od one koju je zatekao prošle godine, kad je došao u Dinamo. I da, ovaj Dinamo već sad djeluje jače od onog iz prošle sezone, Jakirović ima puno širi izbor igrača. Ako, ponavljamo, nitko od ključnih igrača ne ode iz Maksimira! No, i njima se može pronaći zamjena, samo treab pametno tražiti.

Dok sportski direktor Marko Marić i ostale klupske strukture kroje prijelazni rok, odlučuju o dolascima i odlascima, Sergej Jakirović na terenu od kvalitetnog tijesta treba složiti kvalitetnu momčad. A to nije uvijek lako, nekad slatke brige postanu i problem. I neke stvari treba presjeći, jednostavno, uvijek trebaju igrati najbolji. Recimo, mnogo je kritika nakon utakmice protiv Šahtara išlo na adresu Stefana Ristovskog. Mnogi se slažu da je Rile pao u formi, da nije na svojem maksimumu. Jasno, ne treba sad niti razapinjati Ristovskog, koji je Dinamu puno dao, 'tjerati' ga iz Maksimira. No, treba zaključiti, ako nije u formi, ako nije pravi, zašto bi morao imati zajamčeno mjesto u prvih 11? Nema ga niti Ademi! Nije se lako odreći senatora, zaslužnih i karakternih igrača, ali nema smisla niti tjerati Pierre-Gabriela na lijevi bok, da bi se našla pozicija Ristovskom.

Manje radikalno, ali slično, Jakirović se postavio i u slučaju krilnih pozicija. Arbër Hoxha trenutno djeluje bolje, svježije, poletnije od Marka Pjace. I zato Pjaca igra na desnoj strani, a tamo ne daje koliko bi mogao dati na svojem pravom mjestu. Klasa je očita, ali je očito i da se na desnom krilu ne osjeća kao doma. U redu, trenutno, osim Kačavende, kojemu to isto nije prirodna pozicija, Jakirović i nema rješenje na desnom krilu. Ali, kako će biti kad dođe neko desno krilo? Ako dođe... Trebat će dobro vagati, kako zadovoljiti očekivanja da Pjaca bude starter, a istovremeno ga staviti na pravu poziciju, na kojoj, pak, igra jedan od fizički najmoćnijih i najbržih Dinamovih igrača, što Hoxha sigurno jest?

Tu dolazimo do one priče o 15-16 igrača, koji čine prvu momčad, a ne samo njih 11. Ne da nema ništa loše u tome, već baš to odaje potencijalnu Dinamovu moć, da neka zvučna imena ulaze s klupe, ako trenutno postoje igrači, koji su u boljoj formi. Zamislite, kakvo je bogatstvo, kad trener može u 60. minuti u igru ubaciti, recimo, Ademija ili Mišića, Roga, Pjacu ili Hoxhu, Ristovskog, Kačavendu, Torrentea ili Mmaeea... To doista ne treba biti nikakav uteg na Jakirovićevim ramenima, već prednost. Ne mogu svi igrati u prvih 11, ne mogu svi možda niti biti potpuno zadovoljni statusom, ali moraju uvijek igrati najbolji. A utakmica i minuta bit će dovoljno za sve njih. Tu se vraćamo na prvu rečenicu i pet zamjena kao blagoslov, s ovakvim kadrom, s toliko klase u momčadi to doista i jest. I to treba iskoristiti!

Uza sve to dobio je Jakirović na pripremama i potvrdu da može računati na mlade igrače. Bit će teško i njih uklopiti, dati im adekvatnu minutažu, međutim, sigurno će se naći poneki pravi trenutak za Mikića, Horvata, Jakirovića... unatoč velikoj konkurenciji. No, jedan je klinac bio najveće otkriće ovih priprema. Branko Pavić uskoro će napuniti 18 godina, igra u veznom redu i na početku priprema bio je potpuni 'autsajder'. Boriti se za mjesto pod Suncem kraj Mišića, Sučića, Baturine, Ademija, Vrbančića... doista nije lagan zadatak. Međutim, Pavić je pripreme završio kao najveći dobitak i dobitnik. Protiv Šahtara je ušao, povezao redove, donio neka zanimljiva rješenja, još jednom pokazao i nogometnu inteligenciju. Kad to napravi u dvoboju protiv momčadi Šahtarove kvalitete, onda tu više nema previše upitnika. Naravno, bit će uspona i padova, to je normalno, no Pavić je stvarno zaintrigirao i najavio da bi mogao biti 'novi Sučić', igrač, koji je iz trećeg plana došao u prvi. I dokazao da danas ne igraju niti godine niti imena i stare zasluge, već oni koji su u tom trenutku najbolji! Tako treba biti i u Dinamu, koji, uz još poneko pojačanje, na kojemu ne treba štedjeti, ima sve resurse da bude - moćan. Ne samo u HNL konkurenciji!

Materijala ima, treba samo još posložiti neke kockice. Čak i ako netko, recimo Sučić, napusti Maksimir, Dinamo može biti snažan.



Tagovi

GNK DinamoSergej Jakirovićpripremepripremne utakmiceLjetni prijelazni rok 2024.Branko Pavić

Ostale Vijesti