Matija Habljak/PIxsell
Matija Habljak/PIxsell

Ipak će ostati? 'Ovo' s Kačavendom pretvara se u cirkus!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 28.07.24. | 08:30

Vrijeme je da u Dinamu konačno netko prelomi i odluči o ostanku mladog igrača, koji iz utakmice u utakmicu dokazuje da ima mjesta u Maksimiru?

Od prvog dana, ne ove, nego prošle sezone činilo se nebuloznim. Lukas Kačavenda, jedan od najboljih mladih hrvatskih igrača, došao je u Dinamo iako su svi znali da je ozlijeđen. I, nakon što je dogovorena posudba iz Lokomotive (da, posudba), u Maksimiru su odlučili da će Kačavenda propustiti čitavu sezonu da bi se oporavio od posljedica teških ozljeda koljena. Odlučili su pritom i da će se oni brinuti o njegovom oporavku, rehabilitacija pod njihovim krovom, pod paskom njihovih liječnika i fizija. Ukratko, Dinamo je na posudbu doveo igrača, za kojega se znalo da neće igrati, Dinamo je uložio u njegov oporavak da bi on na kraju sezone opet bio igrač Lokomotive. Bizarno, da ne kažemo - suludo!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A onda je ovog ljeta uslijedio još bizarniji nastavak te priče. Dinamo, dakle, nije produžio posudbu, nije kupio Kačavendu, ali je on otišao na pripreme Dinama. Lokomotiva je pritom izdala posebnu potvrdu, kojom je dopustila Kačavendi da trenira s Dinamom i igra pripremne utakmice, a Dinamo do kraja prijelaznog roka može odlučiti hoće li ga angažirati. Nisu sigurni, nakon svih tih njegovih ozljeda može li se odmah, kroz Dinamo vratiti nogometu. I, dobro, možemo donekle shvatiti Dinamov oprez, ali, sve ima svoje granice. A ovo što se događa s Kačavendom svakim danom sve više se pretvara u cirkus. Znači, prošao je cijele pripreme s Dinamom, odigrao sve pripremne utakmice za Modre, a onda u međuvremenu produžio ugovor s Lokomotivom za još dvije godine! I, samo pet dana prije početka prvenstva nalazi se Kačavenda u nevjerojatnoj situaciji. Igrač je Lokomotive, sa značajnom ulogom i minutažom u Dinamu, za koji ne smije igrati službene, natjecateljske utakmice. Ili, zamislimo ovako, Kačavenda može u subotu trenirati s Dinamom, u nedjelju igrati za Lokomotivu na Rujevici i onda se u ponedjeljak opet pojaviti na treningu u Maksimiru. I tako do kraja kolovoza i isteka roka za konačnu Dinamovu odluku! Rekli bi zlobnici da se takav ugovor između dvaju klubova ne pamti niti u doba najveće ljubavi Dinama i Lokomotive. Takav 'deal' niti tada nikome nije pao napamet. Da jest, ne sumnjamo da bi čitava Hrvatska skočila na noge. Na sve četiri! Mora se to riješiti prije petka i početka HNL-a, valjda i hoće.

"Uskoro ćemo odlučiti o Kačavendi. Ja ću sigurno reći svoje mišljenje, a mislim da bi Kačavenda trebao ostati s nama. Pa ćemo dalje vidjeti", jasno je rekao Sergej Jakirović nakon utakmice protiv Šahtara (2-2) i poslao, na neki način, poruku (neodlučnom) klupskom vodstvu. Koje često rasteže s odlukama i kad treba i kad ne treba. I, prema informacijama od nedjelje, ipak se nešto pokrenulo i ipak su u Dinamu bliže odluci da Kačavenda ostane u Maksimiru te će o tome idućih dana pričati s ljudima iz Lokomotive. Ne vidimo uopće gdje je problem s Kačavendom i zašto je tako teško odlučiti. Dakle, kod njega nije pitanje kvalitete, već su se u Maksimiru pitali koliko će se brzo i kvalitetno i na koji način vratiti nogometu. Hoće li ga mučiti popratne ozljede, hoće li imati dovoljno utakmica za dostizanje forme? A na ta im je pitanja odgovorio im je tijekom ovih priprema sam Kačavenda. Odigrao je sve utakmice, u svakoj je skrenuo pažnju na sebe, donio energiju, zaradio pozitivne kritike. I, što je najvažnije, ne osjeća nikakve fizičke posljedice, upale mišića, rupture i slične pojave, koje su čak i normalne nakon dugog oporavka. K tome, može igrati u sredini, a pokriva i poziciju desnog krila, koja je trenutno deficitarna, dok se čeka dolazak igrača na to mjesto, minutaža za Kačavendu nije milostinja, nego potreba.

I zato doista nema smisla više otezati i davati ovom slučaju dodatnu primjesu bizarnosti. Dinamo ima tri opcije: kupiti Kačavendu od Lokomotive i ostaviti ga u Maksimiru ili ga posuditi 'lokosima', produžiti posudbu pa ga otkupiti na kraju sezone (ili na zimu) ili, jednostavno, odustati od Kačavende i tražiti novog igrača. Vrijeme je da netko o tome odluči, da preuzme rizik i riješi ovu raritetnu zavrzlamu. Doista više nema smisla i razloga čekati i od svega raditi još veći cirkus!



Tagovi

GNK DinamoLukas KačavendaSergej JakirovićNK LokomotivaLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti