Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Dinamu je prijetio ozbiljan poraz. Petković je s bijele točke donio remi, Kačavenda promašio pobjedu!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 27.07.24. | 20:55

Dinamo i Šahtar odigrali su 2-2 u generalki pred početak nove sezone

Na kraju miroljubivo (2-2), iako je Dinamu prijetio ozbiljan poraz, Šahtar je imao 0-2 i nekoliko velikih prilika. No, da generalka ne završi porazom pobrinuo se Bruno Petković, zabio dva gola iz jedanaesteraca, možda i malo lagano dosuđenih. U svakom slučaju, Sergej Jakirović dobio je neke potvrde i odgovore, vidio tko trenutno jest, tko nije za glavne uloge. Ako to primijeni na prvu utakmicu nove sezone protiv Istre 1961, ova će utakmica, definitivno, biti korisna!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Puno će još Save proći ispod zagrebačkih mostova dok Šahtarov dolazak u Maksimir neće stvarati knedlu u grlu. A one godine, koje je Dinamu odnijela ta utakmica iz Lige prvaka 2019., ta sudačka nadoknada u koju su Modri ušli s 3-1, potom plakali zbog 3-3 i, pokazalo se, izgubljenog drugog kruga elitnog natjecanja, život nikad neće nadoknaditi. Neki akteri bili su isti, u Dinamovom dresu tadašnji strijelci Bruno Petković i Arijan Ademi te 'tragičar' Kevin Theophile. I danas se pitamo kako bi sve završilo i dokle bi Dinamo dogurao da nije neoprezno, laktom u svom šesnaestercu nokautirao vratara Pjatova.

Zanimljivo, taj isti Pjatov danas je trener vratara u Šahtaru, 10-15 kila viška ne može sakriti. Sjedio je na pomoćnoj klupi, najbliže baš tom šesnaestercu, u kojem je upisao svoju najbolju napadačku akciju u karijeri. Ne znamo jesu li se prije utakmice on i Theophile prisjetili tih dana, jesu li razmijenili koju rečenicu. Iz današnje momčadi Šahtara igrali su tada i Stepanenko i Matvijenko. A ima sad i Šahtar Kevina, napadača, koji je potpisao i najljepši potez utakmice. Nakon dubinskog dodavanja Sudakova, pobjegao je Dinamovoj obrani i prebacio Nevistića te onda još i potvrdio pogodak za 0-2. Pet minuta prije toga eurogol je pogodio Bondarenko. Nevistić je dirao loptu, ali nije ju uspio zaustaviti na putu prema rašljama. Ukrajinski prvak u tih je prvih sat vremena, definitivno, pokazao više. Imali su Ukrajinci konkretnije prilike, tri udarca, od kojih je šansa Sudakova bila zicer, 'skinuo' je odličnim reakcijama Nevistić. Šahtar je držao loptu, bio opasniji, Dinamo se zadovoljio bljeskovima.

Najbolji pojedinac Modrih u tom je periodu bio Arbër Hoxha. Prolazio je kroz obranu Šahtara, proigravao, dolazio u završnicu, podizao publiku na noge. Jednom mu je udarac obranio Riznik, koji je skinuo i odbijanac Petkoviću, pamti se još i duga lopta Mišića za Pjacu, koji je pokušao atraktivno, lobom. Za pljesak Maksimira, ali pokraj gola. Još Petkovićev udarac iz slobodnjaka, koji je opet obranio Riznik i bilo je to, zapravo sve od Dinama. Imaju Modri klasu, vidi se to po svakom potezu Roga, Petkovića, Pjace, ali nedostajalo je igre i ideje. Recimo, vjerujemo da bi Pjaca više dao na lijevoj strani, kao i čltavu karijeru. Ali, tamo je raspoloženmi Hoxha. I imat će Jakirović problem kako pomiriti sve te stvari, Isto tako, odlučio se za Ristovskog na desnom boku, žrtvujući Pierre-Gabriela na lijevoj strani. To je Jakirovićeva osnovna ideja, ali, ima još vremena za promjenu. Jer, Ristovski je daleko od svoje najbolje forme.

Spomenimo da u prvih 11 Dinama nisu bila dva sigurna prvotimca, Baturina i Sučić zbog bolesti, Martin je ušao u nastavku, Sučić nije bio niti na klupi, Poveo je, dakle, Šahtar 0-2, daleko od toga da je bilo nezasluženo, pokazali su Ukrajinci više od Dinama. Ako uzmemo da su u istoj fazi priprema, da su to klubovi s najvišim koeficijentima u svojem europskom 'kružoku', onda je to možda i realan prikaz trenutnog stanja. I, da nije riječ o prijateljskoj utakmici, pitanje je bi li Dinamo izjednačio, pogotovo na taj način.

Dva kaznena udarca, dva gola Petkovića. Kod prvog je lopta pogodila Bondarenka u ruku, ali po aktualnim pravilima bilo je to li-la, štoviše, u zadnje vrijeme više smo vidjeli takvih situacija u kojima su suci samo mahnuli rukom. I onaj drugi, tako-tako. Duel je postojao, Petković vrisnuo, zagrebački sudac Vučković odmah pokazao na bijelu točku. Petković je oba puta bio vro precizan! Tek nakon izjednačenja Dinamo je proigrao, dobar je bio mladi Pavić, koji je vrhunski proigrao Kačavendu. A on u padu pogodio vratnicu. Kakva bi to priča bila da je igrač, koji je neki dan produžio ugovor s Lokomotivom zabio gol za Dinamo za pobjedu protiv Šahtara. Vratimo se na trenutak na Pavića, jedinog od klinaca, koji je dobio šansu u ovoj utakmici. I pokazao još jednom, na ozbiljnoj sceni, da se s njim može računati. Šansu je nakon kornera imao i Torrente, pucao je glavom pokraj gola.

Inače, ozlijedio se Maxime Bernauer. Pet minuta nakon što je ušao u igru, ostao je ležati na travnjaku i morao napustiti igru.

Dinamo – Šahtar 2-2

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 2746. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb).

Dinamo: Nevistić – Ristovski (od 79.Perković), Theophile, Mmaee (od 70.Bernauer, od 78.Torrente), Pierre-Gabriel – Ademi (od 60.Baturina), Mišić - Pjaca, Rog (od 60.Pavić), Hoxha (od 85.Kačavenda) – Petković (od 85.Kulenović). Trener: Sergej Jakirović.

Šahtar: Riznik - Konoplja, Bodnar, Matvijenko, Azarov - Sudakov, Stepanenko (od 46.Pedrinho), Bondarenko - Zubkov, Traore (od 75.Equinaldo), Kevin. Trener: Marino Pušić.

Strijelci: 0-1 – Bondarenko (54., Konoplia), 0-2 – Kevin (59.), 1-2 – Petković (66.-11 m), 2-2 – Petković (83.-11m)

Žuti kartoni: Stepanenko, Bondarenko, Bondar.



Tagovi

GNK DinamoŠahtarSergej Jakirovićpripremne utakmiceLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti