Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Roko Šimić postaje Dinamova ozbiljna opcija?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 27.07.24. | 09:00

Sergej Jakirović protiv Šahtara (19 sati) imat će zadnji test uoči sezone. Za to vrijeme u Maksimiru i dalje tragaju za pojačanjima, odlaskom Frana Brodića jasno je da se traži i napadač

Dinamova kombinirana momčad, predvođena 'klincima' i strijelcem Tomasom Bakovićem svladala je u petak sličnu postavu Šahtara, a pravoj 'generalki' za početak sezone svjedočit ćemo večeras (19 sati, MaxSport 1). Iako Šahtar u Maksimiru budu neugodne uspomene na onaj šokantan meč iz Lige prvaka 2019., kad je Dinamo u nekoliko minuta prosuo 3-1 i prolazak u drugi krug najjačeg klupskog natjecanja, ukrajinski prvak svakako je sjajan test za Modre, samo šest dana prije prve utakmice protiv Istre 1961. Sergej Jakirović ima već u glavi krug igrača, kojima je namijenio glavne uloge. neće ova utakmica puno toga drastično promijeniti, ali bit će dobar lakmus stanja u momčadi i pokazati koliko su Modri daleko od idealne forme.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Oni, koji su ranije izašli iz igre u petak, bit će na klupi u subotu. Da mogu ući ako će trebati.", najavio je Jakirović nakon te pobjede. Ima dva ili tri igrača na svim pozicijama i doista može pokriti dvije utakmice u dva dana s različitim igračima, ali na jednoj poziciji nastala je iznenadna rupa. Naime, Fran Brodić otišao je u mađarski Ujpest i Jakirović je ostao samo na dvojici napadača, Bruni Petkoviću i Sandru Kulenoviću. S obzirom da je Kulenović odradio veći dio utakmice u petak, izišao je tek u 79.minuti, jasno je da bi Petković večeras trebao odigrati gotovo cijeli susret. A kako se još uvijek decidirano ne zna da Petković ostaje u Dinamu, iako je to sve izvjesnije, potraga za napadačem, uz desno krilo, postao je jedan od strateških ciljeva maksimirskog sportskog sektora. Definitivno, bit će previše utakmica ove sezone da bi Modri ostali samo na Petkoviću i Kulenoviću. Tu je Brodić bio odličan 'back up', igrač s klupe, koji je dobro koristio svoju minutažu, zabio je u proljetnom dijelu prvenstva sedam pogodaka, rješavao neke važne utakmice u HNL-u. Također, uvijek je otvorena i opcija promjene sustava, kad bi Dinamo igrao s dvojicom napadača, zato je potrebna još jedna oopcija s klupe. Istina, može Jakirović i 'kemijati', u napad staviti Marka Pjacu, dati neke minute i mladom Mislavu Ćutuku, međutim, to su 'vatrogasna' rješenja, jasno je da je prvi zadatak dovesti još jednog napadača.

Dok u Dinamu čekaju što će biti s tim Kolumbijcem Cordobom na desnom krilu, a ta priča polako se pretvara u sapunicu i nema više izvjestan 'happy end', dok je sve više jasno da je trebalo naći neke financijske gabarite i dovesti Marina Šotičeka, a nadaju se, pogotovo Jakirović, Marcu Pašaliću, u prvi plan sve više upada ideja o novom napadaču. Spominjali smo nedavno Kevina Carlosa, špicu švicarskog Yverdonea, koji je prošle sezone zabio 14 golova u 35 utakmica. On je i dalje aktualna meta, sudeći po tome da je u prvom kolu prvenstva protiv Züricha (0-2) ušao s klupe na poluvremenu, čini se da su u njegovu klubu svjesni da je na odlasku. Jer, koji je drugi razlog da najbolji strijelac krene s klupe? E sad, hoće li u Dinamo ili negdje drugamo? Dinamov je problem pri dovođenju napadača što je svim potencijalnim pojačanjima jasno da je Petković, dok je u Dinamu, uvijek prva opcija i da će se morati pomiriti s ulogom njegove alternative. A i Kulenović ima sve bolji status. Logično je da sami igrači 'triput razmisle' prije nego što dođu. Razmišlja i Dinamo, koji ih treba platiti! A Dinamo danas ima 'kobru u džepu', teško novac izlazi iz blagajne.

Zadnjih dana sve se češće u Maksimiru spominje Roko Šimić. Hrvatski U21 reprezentativac htio bi ovog ljeta otići iz Red Bulla Salzburg, makar privremeno, u klub gdje bi imao veću minutažu i dobio priliku. Govorkalo se o interesu iz njemačke Bundeslige, međutim, sad o njemu razmišljaju i u Maksimiru. Vode se idejom da je Šimić domaći dečko, još uvijek mlad (21), ne bi mu trebalo puno vremena za prilagodbu, a opet, svjestan je da je Petković 'broj 1' i tome bi se, s jedne strane, trebao podrediti. S druge strane, bio bi spreman stasati uz njega i zauzeti njegovo mjesto, kad god bude trebalo. Naravno, Šimić je potpuno drugačiji igrač od Petkovića, kao što, zapravo, nijedan napadač nije sličan Bruni i iziskuje drugačiji način igre. No, tome će se Dinamo kad-tad morati prilagoditi.

"Jednom će Petković otići iz Dinama. Moramo na to biti spremni.", kazao je nedavno Sergej Jakirović.

Roko Šimić jedna je od opcija za Dinamova napadača, Modri žele što prije riješiti to pitanje, popuniti rupu nastalu Brodićevim odlaskom. Ramon Mierez ovog se ljeta, definitivno, čini nedostupnim, možda opet bude zanimljiv na zimu, pola godine prije isteka ugovora. Ako ne potpiše novi u Osijeku. A Dinamu napadač treba odmah, jer uskoro kreće ritam od dvije utakmice tjedno i Dinamovu treneru trebat će opcije za rotaciju. Šimić i Carlos trenutno su u prvom planu, hoće li i koga od njih dvojice Dinamo dovesti, trebalo bi se znati uskoro. Dogovore li ostanak Petkovića i potpis novog ugovora, možda se tada Šimić čini i izglednijom opcijom! Jasno, nešto će se pitati i Red Bull, ipak je u Šimića uložio nekoliko milijuna.



Tagovi

GNK DinamoRoko ŠimićSergej JakirovićRed Bull SalzburgLjetni prijelazni rok 2024.Kevin Carlos

Ostale Vijesti