Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Germanijak doznaje: Ademi bi mogao otići, Gattuso ga silno želi, ali Valencia nije jedina opcija!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 16.01.23. | 13:00

Predstavnici španjolskog kluba najavili su dolazak u Zagreb, ozbiljno su odlučili završiti transfer, no, Ademiju se zadnjih dana otvorila još jedna, nogometno slabija, ali financijski puno bolja mogućnost. U Maksimiru, zasad, nisu skloni pustiti svog kapetana, no, ne treba isključiti njegov odlazak

Kad je španjolska Marca prije nekoliko dana donijela informaciju da je Valencia zainteresirana za Arijana Ademija, činilo se da je to jedna od onih običnih glasina kakvih je pregršt u prijelaznom roku, uostalom, puno je klubova u čijem se kontekstu tijekom karijere spominjao Dinamov kapetan. No, uvijek je na kraju ostao u Maksimiru. Međutim, prema informacijama Germanijaka, ovog puta radi se o vrlo ozbiljnoj opciji, Arijan Ademi mogao bi do kraja siječnja, a neki tvrde čak i do kraja tjedna, napustiti Dinamo! 'Šišmiši' misle ozbiljno, trener Gennaro Gattuso jasno je svima dao do znanja da želi upravo Arijana Ademija, o tome je obaviješten i sam Ademi, a predstavnici španjolskog kluba najavili su dolazak u Zagreb, na pregovore, s nadom da bi vrlo brzo mogli završiti transfer.

Ali, navodno, Valenciji na putu stoji još jedna ponuda za kapetana, nogometno ne toliko privlačna, ali financijski višestruko bogatija, naime, Ademi ima ponudu iz Azije. Ne znamo zasad o kojem se klubu i kojoj zemlji radi, neki tvrde da je u pitanju Saudijska Arabija, drugi da je riječ o Kini, čije bi se tržište nakon ukidanja strogih COVID mjera moglo ponovno probuditi. U konačnici, za prosječnog Dinamova navijača ili pratitelja nogometa i nije presudno, ode li Ademi na Istok, potpuno je svejedno u kojoj će od tih liga zarađivati kruh, sve su to zemlje u koje nogometaši odlaze zbog financijskih ponuda, ne zbog nogometnog izazova.

"Neću na tu temu ništa govoriti, da ne bi kasnije ispalo drukčije pa netko kaže:'pričao si ovo ili ono, a sad je sve suprotno.'", rekao je Ademi u intervjuu za Germanijak prije tjedan dana u Rovinju na pitanje od ostanku/odlasku. Tada o možebitnom odlasku u Valenciju ili nekamo drugdje, nitko nije ozbiljno razmišljao, ali zadnjih dana priča oko transfera se intenzivirala, a svima je jasno da bi odlazak kapetana bio velik udarac za Modre uoči nastavka sezone. Jer, pripremali su se u Dinamu da bi mogli otići Oršić, Livaković, Petković i(li) Josip Šutalo i vjeruju da se svakoga od njih može zamijeniti, no, Ademi je još uvijek u Dinamu nezamjenjiv. Ne samo igrački, Modri su znali odigrati i bez njega neke utakmice, ali njegov utjecaj na momčad, suigrače, navijače, može se slobodno mjeriti s utjecajem i važnosti, koju za hrvatsku reprezentaciju ima Luka Modrić.

Ademi je više od običnog igrača i običnog kapetana, njegovim odlaskom u svlačionici bi nastala velika rupa, otišao bi simbol i vođa jedne sjajne generacije. S druge strane, Ademiju je ovo, vjerojatno, zadnja prilika da napravi transfer i dobro unovči iskustvo i znanje, uskoro će napuniti 32 godine. Naravno da je mogući odlazak u jednu od liga Petice, pogotovo u Španjolsku, velika prilika i nogometni izazov, dok bi odlaskom u Aziju financijski sjajno prošao i ako odabere taj put tko bi mu mogao zamjeriti?

Ademi dosad nikad nije previše inzistirao na odlasku, vidjet ćemo kako će se postaviti u ovoj slučaju, a, naravno, pitanje i kako će u toj priči reagirati Dinamo. Hoće li u Maksimiru, kao u Oršićevu slučaju, izići ususret igraču ako on decidirano izrazi želju za odlaskom (zasad to nije rekao), ili će napraviti sve da ga zadrže?

Prema dostupnim informacijama Dinamo ne želi samo tako pustiti svog kapetana i želi ga zadržati, a ne tako davno u Maksimiru se pojavila ideja da Dinamo pretvori Ademija u svog 'Tottija'. Da bude do kraja karijere u Maksimiru, doživotni kapetan, koji će potom birati poziciju u klubu, razvijati se kao trener ili sportski direktor.

Podsjetimo, već nekoliko puta bio blizu odlaska. Za Benficu je, prije suspenzije zbog dopinga, bilo prerano, za Lille nije bio pravi trenutak, baš se gradila nova momčad, koja se kasnije upisala u klupske, povijesne knjige. Potom je bio vrlo blizu odlaska u Saudijsku Arabiju, kod Krune Jurčića, već je pristao na transfer, a onda ipak poslušao srce i ostao u Dinamu. I svaki put se ta odluka da ostane pokazala dobrom, postao je Dinamova legenda, a Modri su napravili iznimne rezultate i u Europi. Stoga ne bi bilo iznenađenje niti da Ademi i ovaj put ostane u Maksimiru. Njemu je, jednostavno, teško otići iz Maksimira, postao je znak jednakosti za Dinamo, u Zagrebu je upisao i trenersku Akademiju, obiteljski se skrasio. No, ponude su, navodnom, ozbiljne, svakoga bi zagolicale, iako je još uvijek svima teško zamisliti da bi Ademi mogao otići. Mnogi navijači, ali i ne samo oni, Dinamo bez Ademija ne mogu ni zamisliti.



Tagovi

GNK DinamoArijan AdemiAnte ČačićValenciaGennaro GattusoZimski prijelazni rok 2023.

Ostale Vijesti