Marko Lukunic / Pixsell
Marko Lukunic / Pixsell

Ademi za Germanijak: "Oršu i njegove golove teško je zamijeniti, ali Dinamo se nikad nije raspao nakon odlazaka najboljih. Spremni smo još puno toga napraviti"

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 09.01.23. | 16:00

I hrvatsku reprezentaciju nakon Rusije pratilo je isto pitanje: "Mogu li oni to ponoviti, može li ta generacija napraviti još nešto veliko?'. I oni su ponovili. To vam je odgovor i na pitanje može li ovaj Dinamo još napraviti nešto veliko. Može! Mi ne odustajemo od našeg sna, prezimljavanja kroz Ligu prvaka"

"A evo, nema ništa novo, 100. pripreme s Dinamom, sve je uvijek isto", dočekao nas je dobro raspoloženi Arijan Ademi. Dinamov kapetan u Rovinju odrađuje još jedne pripreme s Modrima, nisu stote, ali toliko ih je da ih više ne broji. Naravno, i mnoga su pitanja često ista, ponavljamo se nekad iz sezone u sezonu, ali to je doba godine, siječanj je uglavnom rezerviran za iste teme. Razlika je u odnosu na neke ranije pripreme što je Ademi propustio desetak dana treninga zbog bolesti, vratio se tek neki dan. Kaže da još osjeća posljedice.

"Bio sam bolestan 10 dana, ubila me gripa, sad počinjem normalno raditi. Nadoknadit ću, iako je baš neugodno kad te usred priprema na 10 dana ovako izbaci bolest, baš me presjekla. Ali, bit će u redu, vratit ću izgubljeno."

U nedjelju je igrao u međusobnoj utakmici dviju Dinamovih momčadi, onda izišao s terena zbog lakše ozljede.

"Dobio sam udarac, ništa posebno, sve je dobro."

Zamijenio ga je Livaković, kako je ponajbolji vratar svijeta odigrao u veznom redu?

"Uuu, dobar je, postrojavao je, postavljao suigrače, govorio tko treba gdje stajati, baš je bio odličan."

Da, a kažu ljudi da ne zna igrati nogom. No, vratimo se koji mjesec unazad, kako je zadovoljan svojom polusezonom?

"Što se mene tiče, bilo je sve dobro do rujna, onda je došao pad forme. Nakupilo mi se svega, puno utakmica, možda tih mjesec dana nisam bio na razini. Svjestan sam ja kad odigram loše, ne treba mi to nitko reći, a svjestan sam da se od kapetana uvijek očekuje da povuče momčad. A kad gledamo rezultat i tu Ligu prvaka naravno da je uvijek moglo više, jer kao sportaš uvijek vjerujete da možete više. Krivo nam je da nismo napravili još taj jedan korak u Ligi prvaka, mislili smo da možemo, pogotovo nakon pobjede protiv Chelseaja. Šteta, bili smo blizu, nismo uspjeli, ali sve u svemu, dobro odrađena polusezona."

Ispalo je da su utakmice protiv Red Bulla bile ključ?

"Da, tako ispada. Opet, imali smo Milan, Chelsea u Londonu, vodili smo, da smo pobijedili prošli bismo u to europskog proljeća. Bilo je više ključeva, iako svi pričaju da je Salzburg bio presudan, jer je, najslabiji od preostale tri momčadi. Iako, i taj Salzburg je moćna, mlada momčad."

Kako je on kao kapetan vidio nastupe svojih suigrača u Kataru na Svjetskom prvenstvu?

"Vidim ih kao i svi. Bilo je super, razveselili su nas, došli kući s broncom. Što reći, bili su fantastični. Livi je bio maestralan, Petko zabio ključan gol, Orša isto, Šutalo odigrao odlično utakmicu za treće mjesto. Ponosan sam što sam kapetan tim dečkima, sretan jer su mi to prijatelji, suigrači, znam koliko su se trudili da dođu do toga. Svaka im čast!"

Otišao je Mislav Oršić, jedan od stupove ove momčadi. Kakav će biti Dinamo bez njega?

"Orša. Drago mi je zbog njega, znam da je htio to, napraviti taj iskorak. Sigurno da će nam nedostajati pa zabio je po 20 golova po sezoni, bit će ga teško nadomjestiti. Ali, siguran sam da imamo igrače koji mogu nastaviti njegovom putanjom."

Zapravo, Ademi je već puno zvijezda i 'nezamjenjivih' ispratio iz Maksimira, a Dinamo je uvijek našao način kako da ih zamijeni?

"To je Dinamo. Uvijek je bilo, ode ovaj, gotovi smo, ode onaj, gotovi smo, godinama to slušam. Sammir kad je bio naš najbolji igrač, a stvarno je tada bio, ode iz kluba, pričalo se da ga nema tko zamijeniti. Prije njega Badelj, Brozović, Kovačić... svaki put je bilo da će slijediti raspad. A mi smo uvijek išli stepenicu gore. Sigurno da će nedostajati Orša, uvijek je zabijao u ključnim utakmicama pogotovo u Ligi prvaka, ali tu su Špikić, Menalo, Ivanušec, Rukavina..., otvara im se pozicija, oni će ga nadomjestiti."

Opet ćemo jedno šablonsko pitanje. Što očekuje od proljetnog dijela sezone?

"Znaju se ciljevi, uvijek ponavljam isto. Dupla kruna, Liga prvaka, ma, samo prepiši od prošle godine, haha."

Mnogi znaju zaključiti da je ova generacija dosegnula svoj vrhunac, da je ovaj pokušaj u Ligi prvaka bio zadnji takav pokušaj ove momčadi?

"Mislim da možemo još bolje! Pogotovo, jer imamo toliko odličnih klinaca, koji mogu uskočiti u ove kopačke. Možda će im trebati malo vremena, Dinamo je veliki klub i očekivanja su velika, ali možemo još više. Ta Liga prvaka nas nije poremetila, ostao je žal, ali nećemo odustati. Znam, svi su nam govorili da je to bila zadnja prilika ove generacije, ja mislim da nije. Opet, što znači kad pričamo o generaciji? Orša je otišao, može otići još netko, onda to više nije ta generacija, haha. Tu smo, ako ostanemo. možemo sigurno još dosta napraviti. Opet dolazimo do još jednog pitanja koje se ponavlja, a to je - motvi. Uvijek nas pitaju imamo li još motiva, jer smo gotovo sve napravili i osvojili, a mi smo uvijek motivirani i uvijek sve izvučemo, čak i prebacimo neke klupske ciljeve. Možda napokon uspijemo i prezimiti u Ligi prvaka, što si želimo. Nismo odustali od tog sna, jer smo vidjeli da se može. Ne samo sad, nego i prije tri godine."

Došli smo do još jednog 'ponavljanja'. Ostaje li Ademi definitivno u Dinamu ili je i tu moguća promjena?

"Haha, to ne želim komentirati, jer, u nogometu se nikad ne zna, ne postoji u nogometu 100 posto. Što da sad nešto kažem pa bude drugačije pa onda kažu: 'A rekao si ono...' Preiskusan sam za to."

Kakva je atmosfera u Dinamovoj svlačionici, diše li još momčad onako jedinstveno kao prije?

"Dobro je sve, super. Na treninzima odlično radimo, nadam se da će biti uspješna polusezona i uzeti dvostruku krunu. Prednost? Bit će dovoljna ako mi budemo pravi. Hajduk će čekati svoju šansu, mi se ne smijemo opustiti, samo moramo biti ono što smo bili u prvom dijelu sezone i nastaviti pobjeđivati. Jer, brzo se može sve okrenuti, treba biti koncentriran."

Kakva je atmosfera u svlačionici na početku priprema?

"Dobro je sve, super. Na treninzima odlično radimo, nadam se da će biti uspješna polusezonu i uzeti dvostruku krunu."

Pratimo Dinamo dugo godina i možemo zaključiti da nikad u svlačionici nije bila takva ekipa, tako složna škvadra?

"Slažem se. I ja sam dugo ovdje i mogu potvrditi da nikad nije bilo tako. U svim segmentima. Od zafrkancije do ozbiljnosti, do podrške jedan drugome, do stajanja jedan iza drugoga, do priče, življenja za sve to. Najdraže mi je što smo uvijek zajedno, kad dođe i do neke krize, svi imamo isti cilj i uvijek smo izvlačili situaciju u našu korist. Vjerujem da će to i ostati kad mi jednog dana odemo, jer ovi mlađi su vidjeli kako to funkcionira, kako treba biti, da će to i oni znati prenijeti na nove generacije."

Podsjeća na priču hrvatske reprezentacije, na ono već uvriježeno 'family', obitelj?

"Nekako mi vuče na to. Nisam siguran kako je to točno iznutra, jer nisam tamo, ali po tim pričama tako mi zvuči. I, vjeruijte, nije to ono na papiru 'obitelj', mi stvarno tako živimo, pričamo o tome, živimo za te ciljeve. Kaže, pogotovo sam ponosan kako reagiramo u težim trenucima, onda smo kao jedno, nitko ne vuče na svoju stranu. Prepoznali su to i navijači, imamo vrhunsku podršku, cijela sezona, ali ono u Londonu je bilo posebno."

I onda je sam nešto dodao:

"Vidite, kad govorimo o reprezentaciji, isto je uvijek bilo to pitanje: 'Mogu li oni to ponoviti, može li ta generacija napraviti još nešto veliko?'. I oni su ponovili. To vam je odgovor i na pitanje može li ovaj Dinamo još napraviti nešto veliko. Može!"

Prednost pred Hajdukom je šest bodova i utakmica manje. Trebalo bi biti dovoljno u borbi za naslov?

"Bit će dovoljno ako mi budemo pravi. Hajduk će čekati svoju šansu, mi se ne smijemo opustiti, samo moramo biti ono što smo bili u prvom dijelu sezone i nastaviti pobjeđivati. Jer, brzo se može sve okrenuti, treba biti koncentriran. Hajduk je glavni konkurent, doveo je odličnog trenera, bit će im od pomoći, nisu Splićani sigurno odustali od svog cilja. Čeka nas težak posao, mi smo svjesni toga. No, uvijek moramo gledati sebe i pokazati što smo pokazali do sad, ne sumnjam da ćemo u tom slučaju opet ostvariti sve svoje ciljeve."



Tagovi

GNK DinamoArijan AdemiHNLAnte Čačić

Ostale Vijesti