Zdravko Mamić i Miroslav Rožić (arhiva). Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zdravko Mamić i Miroslav Rožić (arhiva). Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Dinamo Zagreb ili Dinamo BiH?

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 02.01.23. | 08:00

Traje pravna bitka: Skupljeni su potpisi za Izvanrednu skupštinu GNK Dinamo, ali još je upitna pravovaljanost zapisnika s Redovne skupštine kluba od 12. prosinca

Danas za 11 sati sazvana je konferencija za novinare Nadzornog odbora GNK Dinamo te članova Izvršnog odbora i Skupštine kluba iz Maksimira. Mediji su pozvani bez znanja legalnog vodstva kluba i klupskog ureda za odnose s javnošću, a poziv novinarima nije upućen s uobičajene adrese elektroničke pošte, što je još jedan dokaz da smo nakon Nove godine ušli u završni obračun rasplamsane borbe dvaju struja unutar plave obitelji – Zdravka Mamića i Mirka Barišića - potonja je trenutno personalizirana u liku i djelu člana Uprave Krešimira Antolića.

Prema jednom pravničkom tumačenju, Nadzorni odbor jednostrano i bez pravne osnove inzistira na Antolićevom razrješenju iako je o samoj spornoj sjednici Skupštine održanoj 12. prosinca još upitna pravovaljanost zapisnika. Kako saznajemo, poziva se pri tome na članak 35. stavak 1. Statuta koji govori o tome da Izvršni odbor „provodi odluke, zaključke i preporuke Skupštine...“, a članak 35. stavak 5. Statuta govori o tome da „Izvršni odbor kluba... imenuje i razrješava predsjednika Uprave i članove Uprave kluba...“.

Nadalje, prema tom tumačenju, kad se pročita članak 18. stavak 1. točka 2. Zakona o udrugrama koji kaže da „skupština bira i razrješava osoba ovlaštene za zastupanje, osim ako statutom nije propisano da osobe ovlaštene za zastupanje bira i razrješava drugo tijelo udruge koje bira skupština ...“ može se zaključiti da Dinamo ima situaciju iz članka 35. stavak 5. Statuta i da jedino Izvršni odbor kluba može razriješiti i imenovati Upravu; zato i jest Izvršni odbor 19. prosinca odlučio da ne provede volju većine skupštinara od 12. prosinca glede Antolićeve smjene.

Istog dana, 19. prosinca, saznajemo dalje, zatraženi su inspekcijski nadzori od Ministarstva pravosuđa i uprave, Sportske inspekcije, Gradskog ureda za opću upravu i imovinsko-pravne poslove te unutarnji nadzor, na koji članovi imaju pravo. Dakle, pravno bi se prvo trebali pričekati nalazi nadzora, riješiti pitanja legalnosti i legitimiteta odluka prosinačke Skupštine i onda provesti ili ne Antolićeva smjena, jer prema tom tumačenju u suprotnom bi se radilo o jednostranom pravnom nasilju.

Što se, pak, skupljenih potpisa za Izvanrednu skupštinu tiče, o čemu je Germanijak jučer pisao, po Statutu u slučaju da postoji 41 potpis od predsjednika kluba se može zatražiti sazivanje iste. Predsjedniku od trenutka primanja potpisa teku dva roka - prvi od 30 dana da zakaže termin i drugi od daljnjih 30 dana u kojem roku treba biti održana izvanredna sjednica, no kako se Redovna izborna skupština treba održati do 11. ožujka ove godine Izvanrednom se zapravo puno ne dobiva osim što se pokazuju mišići drugoj strani ili struji, kako vam je draže.

Važno je naglasiti da na toj Izbornoj skupštini u ožujku neće biti glasovanja o smjeni Antolića nego predsjednika kluba Barišića, o čemu smo također već pisali. Aktualni predsjednik trebao bi predložiti novi Izvršni odbor i ako ne bude usvojen, onda će biti smijenjen, a novi predsjednik će predložiti svoj Izvršni odnor koji će onda smijeniti aktualnu Upravu i postaviti novu, u kojoj neće biti Antolića, a pitanje je hoće li ostati Vlatka Peras i Amra Peternel. Daleko je još ožujak, no po svemu što dosad znamo Mamić želi instalirati novu upravu na čelu s Romeom Jozakom ili Damirom Zorićem, dok bi predsjednik kluba bio Miroslav Rožić, o čemu se već pisalo, kao i da bi novi trener bio Darko Milanič, kojeg dotična struja nije uspjela postaviti proljetos, krajem svibnja, kad je bilo jasno da Dinamo postaje prvak, a Ante Čačić još samo bio „privremeni“.

Božica Barišić, Miroslav Rožić, Mirko Barišić i Adolf Kožul. Foto: Goran Stanzl/PixsellBožica Barišić, Miroslav Rožić, Mirko Barišić i Adolf Kožul. Foto: Goran Stanzl/Pixsell


Što se, pak, samih potpisa za Izvanrednu skupštinu tiče, o čemu je Germanijak jučer izvijestio, prema nekim tumačenjima svaki bi potpisnik trebao ovjeriti svoj potpis kod javnog bilježnika, a kako ih je od tih 45 oko polovica u BiH to dosad nije napravljeno, no drugi pravnici tvrde da je dovoljna skupna ovjera, kao, primjerice, za referendume na razini gradova ili države.

Nadalje, saznajemo da je inspekcijski nadzor zatražen jer najmanje deset članova Skupštine na zadnjoj sjednici nije pravovaljano verificirano, od čega je vjerojatno jedno njih šest stavilo potpis za Izvanrednu skupštinu pa ako bi to bilo točno dolazimo do samo 39 pravovaljanih potpisa za Izvanrednu skupštinu, što ne bi bilo dovoljno budući da Skupština ima 79 članova.

Uglavnom, mogli bismo zaključiti da se u ovoj priči o dvije struje koje se bore za prevlast u Maksimiru zapravo radi o želji za kontrolom kluba: hoće li biti vođen iz Zagreba s novim Barišićevim mandatom ili iz Bosne i Hercegovine preko Jozaka ili Zorića odnosno Rožića. Dakle, Dinamo Zagreb ili Dinamo BiH, s tim da ovo drugo treba 'čitati' kao Mamić.

Sportsku politiku do daljnjega amenuje Čačić, koji je od 8. prosinca sportski direktor, pod njegovom su ingerencijom odlasci i eventualni dolasci ako bude transfera 'kapitalaca' u zimskom prijelaznom roku. Pravo potpisa osim troje članova Uprave ima i predsjednik Barišić, tako da je poslovanje kluba i u ovoj upravljačkoj krizi 'lege artis', sve se obveze izvršavaju na vrijeme, a prva momčad uključujući i reprezentativce u utorak 3. siječnja odlazi na desetodnevne pripreme u Rovinj.



Tagovi

GNK DinamoMirko BarišićZdravko MamićKrešimir AntolićRomeo JozakDarko MilaničAnte Čačić

Ostale Vijesti