Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Dinamo s dva napadača po Ligu prvaka? Svaka čast Qarabagu, ali bilo bi suludo 'ovo' propustiti!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 28.08.24. | 08:05

Neviđeni optimizam domaćina, unatoč velikih 3-0 Modrih iz prve utakmice, samo je potvrda da ništa još nije gotovo i da je pred Dinamom teških (barem) 90 minuta. No, puno toga, zapravo, sve, ipak ovisi o Dinamu

Podatak da Dinamo u dva navrata, kao i A reprezentacija u jednako toliko nastupa, nisu nikad slavili u Bakuu, govori puno. Opet, nikad nisu niti izgubili, kamo li rezultatom, koji bi mogao ugroziti veliku, 3-0 prednost iz prvog dvoboja, kakvu je Dinamo donio u goste Qarabagu. No, daleko, jako daleko od toga da je sve gotovo, Dinamo će za plasman u Ligu prvaka morati na Tofiqu Bahramovu odigrati koncentrirano, odlučno i mirno, po mogućnosti zabiti gol i dodatno smiriti domaćina. Jer, vidjeli smo i u prvoj utakmici u Maksimiru, Qarabag je sposoban napraviti kaos, stvoriti pet-šest zicera i držati protivniku glavu ispod vode. U Zagrebu ti udarci nisu pogodili mrežu, sjajno je branio i Nevistić, no, ako počne ulaziti, ako domaćini otvore susret ranim pogotkom, može sve otići u krivom smjeru. Ali, valjda ovog puta neće...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kad je Dinamo 2011. na istom ovom stadionu igrao protiv Neftčija, donio je iz Zagreba istu prednost. Sjećamo se, Kruno Jurčić bio je vrlo nervozan prije uzvrata. Vrućina i vlaga bile su izuzetne, travnjak na Bahramovu suh poput spaljenog pašnjaka, dvojba u momčadi zbog ozljeda bilo je nekoliko. A Neftči nije bio tako moćan kao danas Qarabag, međutim, poziv na oprez imao je iste razloge; ako se razmašu na samom početku, ako im nešto uđe u prvih 20 minuta, pola sata, moglo bi biti svega. Ipak, Dinamo je tada odigrao 'profesorski', bez stresa, bez drame, završilo je 0-0, rutinski su Modri obranili prednost. Kažemo, Qarabag je ipak koja razina više, ozbiljna momčad, koja je u Europi već rušila velikane i koja je spremna na sve. Uostalom, ni tih maksimirski 0-3 nije ih sputalo, stadion će biti pun, fanatičan, a samopouzdanje trenera Gurbanova i igrača, čini se, ne jenjava.

Oglas

Qarabag - Dinamo

Kompletne tečajeve UŽIVO za drugu utakmicu play-offa za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka između Qarabaga i Dinama, pronađite OVDJE.

ODIGRAJ ODMAH!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

"Svi i dalje vjeruju u nas i to je naša snaga. Morat će moji igrači odigrati najbolju utakmicu svojih karijera, međutim, mi smo na to spremni i vjerujem da ćemo se plasirati u Ligu prvaka.", poručio je trener Qarabaga, koji ima veliki vjetar u leđa čitave tamošnje javnosti, bivših igrača, trenera. Doista, teško se sjetiti kad smo vidjeli da netko nakon takvog poraza u prvoj utakmici, gaji toliki optimizam za ukupnu pobjedu. Osokoljeni su svi u Qarabagu tim brojnim prilikama, koje su imali u Zagrebu, podsjećaju da su Ludogorecu u 120 minuta zabili sedam komada i zašto nešto slično ne bi mogli ponoviti i protiv Dinama. No, ponovit ćemo 100 puta, svaka čast Qarabagu, doista je to jedna vrlo neugodna, respektabilna momčad, međutim, kad imaš 3-0 iz prve utakmice, onda sve ovisi samo o tebi. U ovom slučaju, o Dinamu! Modri prošle godine jesu brutalno ispadali u Pragu i Solunu, nakon maksimirskih plus dva, ali puno toga sami su si skuhali. Toliko grešaka, krivih procjena, loših reakcija... Ako toga ne bude u Bakuu, tada niti Qarabag neće tako lako doći do šanse da nadu pretvori u zlato.

"Jako smo se dobro pripremili za ovu utakmicu, bez obzira na prednost iz Zagreba, znamo da nas čeka teška utakmica. Želim da odigramo utakmicu kao i na svom terenu, da budemo odlučni i hrabri, kakvi u gostima obično nismo bili prošle sezone, moramo biti stabilniji u obrani, ne dopustiti Qarabagu da se razmaše. A onda će biti prostora za naše kontre, bit će prilika za pogodak. Nije bitan ni rezultat, bitno je da prođemo u Ligu prvaka, to nam je jedini cilj", najavio je Sergej Jakirović, koji do odlaska u Baku još nije odlučio s kojih će 11 krenuti u obranu velike zagrebačke prednosti. No, razgovarajući zadnjih dana s mnogim ljudima iz nogometa, slušajući malo i Jakirovićeva razmišljanja, gledajući formu Dinamovih igrača, najizglednije je da će Modri istrčati u onoj 3-5-2 formaciji, s Petkovićem i Kulenovićem od prve minute! U tom je sustavu Dinamo najbolje izgledao i u prvoj utakmici, s njima dvojicom naprijed, Dinamo je opasniji, Kulenović, pak, igra u predobroj formi da bi susret počeo na klupi. Iako se očekuje Qarabagov pritisak, možda i na granici fanatizma, Dinamo treba odmah pokazati da se nije došao braniti, već je došao zabiti, što prije potvrditi prolaz među elitu. Napad je najbolja obrana, pa što bude! No, naravno, ostavimo ipak živom i opciju da Jakirović izabere drugačiji recept, neki drugi plan.

Dinamo je, dakle, pred vratima raja, ima sve u svojim rukama. Ne samo sadašnjost, nego, na neki način, i budućnost kluba. Liga prvaka nikad nije bila bogatija, nikad sam plasman u nju nije nosio veću financijsku korist. I veći glamour. Označena je kao cilj u Maksimiru još prije dvije godine, prošao je Dinamo kroz razne turbulencije, bio u nekim trenucima miljama daleko od ovakvog raspleta. A sad je došao na 90 minuta od slave. Bilo bi stvarno suludo 'ovo' ne zgrabiti! Valjda su Prag i Solun donijeli i neku korist, valjda će te, skupo plaćene lekcije, u Bakuu doći na naplatu!

MOGUĆI SASTAV QARABAGA

MOGUĆI SASTAV DINAMA

Utakmica u Bakuu počinje u 18.45 sati (Arenasport 1, HRT 2). Glavni sudac je Michael Oliver (Engleska). Pomoćnici su Stuart Burt i Lee Betts (Engleska). VAR sudac je Stuart Attwell, a AVAR Timothy Wood.



Tagovi

GNK DinamoQarabagLiga prvakaSergej Jakirović

Ostale Vijesti