Davor Javorović/Pixsell
Davor Javorović/Pixsell

Dinamo je već ostvario prvi cilj sezone: Modri su jači nego lani!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 12.08.24. | 08:00

Triput je momčad Sergeja Jakirovića bodove na Opus Areni osvajala u sudačkoj nadoknadi. Ali, velika je razlika u načinu na koji je to činila. No, opreza nikad dosta, najveći izazov jest zadržati uzlaznu putanju

"Dinamo će u novoj sezoni biti bolji nego u ovoj", poručio je predsjednik Velimir Zajec s parkinga Rujevice nakon osvajanja Rabuzinova Sunca i trostruke krune.

"Siguran sam da će Dinamo na kraju prijelaznog roka biti bolji nego što je sad, da ćemo imati momčad konkurentu za Ligu prvaka.", u istom je stilu ponovio sportski direktor Marko Marić, početkom prijelazog roka. A zapravo su se obojica nadovezali na trenera Sergeja Jakirovića, koji je čitavo vrijeme govorio:

"U novoj sezoni gledat ćete još bolji Dinamo", kazao je Dinamov trener.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

I, ne. Nisu dvije utakmice, pobjede protiv Istre (5-0) i Osijeka (2-1) nikakav temelj za konačne zaključke, niti treba Maksimirom rasipati euforiju, već slaviti trofeje i velebne uspjehe. Svjedočili smo i te prošle sezone nevjerojatnim preokretima, amplitudama, kao što je Jakirović više puta rekao, prvenstvo je maraton, tu je još i Europa, nedvojbeno je pred Dinamom još puno velikih izazova i prepreka na svim razinama. Međutim, jedan cilj, a to se može zaključiti nakon dvije utakmice HNL-a, Dinamo je već ostvario. Naime, Modri su već sad bolji nego što su bili lani, odnosno prošle sezone. I najveći će izazov za Sergeja Jakirovića, ali i ostale segmente kluba jest zadržati tu uzlaznu putanju. Brige se sad doimaju slatkima, no, s nekoliko krivih poteza i odluka se može okrenuti. Zato, opreza nikad dosta!

Zašto mislimo da je Dinamo već sad bolji nego što je bio? Pa, ne moramo ići dalje od Opus Arene. Treći su put Modri pod kormilom Sergeja Jakirovića gostovali na tom stadionu i treći put uzeli bod(ove) u nadoknadi. Prvi put slavili su nakon ona dva Petkovićeva kaznena udarca, preokrenuli 0-2 u trijumf 3-2. Proljetos su bili na konopcima, poraz bi dodatno kompromitirao borbu za naslov, ukazao se Kulenović i iz gužve, iz 'očaja', zabio za veliki bod. Sad se, pak, na drugoj vratnici našao Ristovski i donio pobjedu (1-2). Naizgled, ništa se nije promijenilo, Dinamo je u svakoj od te tri utakmice gubio i onda hvatao zrak, dvaput uzeo čitav plijen, jednom iščupao remi, koji je bio zlata vrijedan.

Međutim, velika je razlika u načinu, na koji je Dinamo iz iste situacije dolazio do sličnog ishoda. U prva dva slučaja Dinamo je doista većim dijelom utakmica izgledao izgubljeno, smušeno, bezidejno, Osijek je ima meč lopte da potpuno uništi Modre, Dinamo u obje od tih utakmica nije sve do 60., 70.minute izgledao kao momčad, koja išta može promijeniti! Sad, u ovom gostovanju na Opusu, Dinamo je do trijumfa došao dijametralno suprotno. Dominacija, praktički, od prve do zadnje minute, visok ritam, malo prostora i prilika za Osječane. Koliko god se u prva dva sraza činilo da Dinamo nikako Dinamo ne može izbjeći poraz, kamo li pobijediti, toliko je ovaj put do zadnje sekunde izgledalo da će zabiti taj drugi gol, da, jednostavno, lopta mora u mrežu. Na kraju je i ušla! Ovaj Dinamo igra brže, konkretnije, opasnije, uz jači presing, ima sigurniju obranu. I, ono što je bitno, dugačku klupu. Kakva je to širina kad pred kraj utakmice mogu ući Ademi, Rog, Kulenović, Kačavenda tek u zadnjim minutama... Kad i Špikić, koji se činio zaboravljenim i otpisanim (bio je pred transferom) donosi razliku ulaskom u igru. Jakirović si može dopustiti da zamijeni igrača od 10 milijuna eura (Sučić), svojeg kapetana (Petković), 'desetku' (Baturina) i trenutno ponajboljeg igrača (Hoxha) i da njegova momčad pronađe put do pobjede, bez da i u jednom dovede u pitanje već osvojeni bod. A tu nije kraj, uskoro se, valjda za stalno, vraća Stojković, stigao je Cordoba, na klupi su Ogiwara, Torrente, Vrbančić, Pavić..., možda dođe još koji novi igrač.

Dinamo, koliko god bilo prerano za analizu i očitavanje prolaznog vremena, ima sve preduvjete da opet privatizira sezonu, da napravi sjajan europski rezultat. A hoće li to biti tako, odlučuje, mogli bismo i pomalo bahato reći, on sam! Druge uopće ne treba gledati, već se baviti sobom. Jer, blagoslov, koji trenutno uživa Sergej Jakirović, vrlo lako postane prokletstvo. Dinamov trener ima na raspolaganju bogat arsenal oružja, ali s njime treba znati i kvalitetno rukovati. Puno je kvalitetnih igrača, a puno je i igračkog ega u svlačionici i s njihovom minutažom mora Jakirović oprezno balansirati. Recimo, žrtvovao je Pierre-Gabriela na lijevom boku da bi Ristovskom, u kojega ima bezgranično povjerenje, dao prostora na desnoj strani. Nakon utakmice u Osijeku, nema logike Ristovskog micati iz momčadi, ali hoće li RPG biti zadovoljan ako će stalno igrati lijevo? I je li dobro da igra lijevo, jer, pitanje je samo koliko na desnoj strani još može biti bolji nego što jest? Hoxha je bio odličan, ali je prepustio mjesto Pjaci u završnici, jer, mora i Pjaca igrati na 'svojoj' poziciji, a ne samo krpati desnu stranu, ipak je on klasa. Sad je tu i Cordoba, još su i Kačavenda i Špikić, petoricu krila ima Jakirović u momčadi. Naravno da bi Petar Sučić trebao stalno igrati, ne samo zbog cijene, koju je dosegnuo na tržištu već i zbog kvalitete i fizičkih karakteristika, ali Ademi i Rog čekaju i zaslužuju svoju minutažu. Nije sve to lako 'izvagati', odmjeriti, bit će to Jakirovićev najteži posao u predstojećem razdoblju. Napisali smo već da brige podsjećaju na 'dalićevske'. Uz napomenu da i u aktualnom kadru ima još dosta rezervi, neki igrači tek trebaju ući u formu, još su u prvoj, drugoj brzini.

Drugi i treći izazov, ili zamke, međusobno su povezani. To su završnica prijelaznog roka i financijska stabilnost. Naime, nakon što je odbio 'napade' i potencijalne odlaske Petkovića, Mišića, Sučića..., Dinamu još uvijek prijeti 'šok' u završnici mercata. Šuška se da bi mogla doći 'nemoralna' ponuda za Baturinu, a i da priča oko Coma i Sučića nije još stavljena ad acta. A nije da Dinamu ne treba novac, štoviše, može se čuti s više strana da je Dinamu, čak i bez obzira na mogući ulazak u Ligu prvaka, jedan veliki transfer čista nužda da bi bio financijski stabilan. Odlazak jednoga od te dvojice, a pogotovo obojice u smiraj prijelaznog roka bio bi frustrirajući, nije više lako pronaći zamjenu, a opet, novac je novac. I, tu se ne smije pogriješiti, to je jedna od tih odluka koja može okrenuti uzlaznu krivulju Dinama na početku sezone i sukreirati mu sudbinu u nastavku.

Ali, kad se sve zbroji - početak prema svim željama! Dinamo je zasjeo na vrh od prvog kola. Ako znamo da je u prošlom prvenstvu to uspio tek tri kola prije kraja, onda je jasno u kojem je smjeru krenula ova sezona. Sad 'samo' treba držati kormilo...



Tagovi

GNK DinamoNK OsijekSergej JakirovićMarko Marić

Ostale Vijesti