Matija Habljak/Pixsell
Matija Habljak/Pixsell

Dinamo je 'betonirao' obranu za nula eura! Jedan igrač je na odlasku, senator ispada iz prvih 11?

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 16.07.24. | 12:10

Dolaskom Samyja Mmaeea Sergej Jakirović dobio je još jedno pojačanje u zadnjoj liniji. U kojoj je, trenutno, najveća konkurencija u momčadi. Perković je blizu odlaska u Nizozemsku

Marokanac Samy Mmaee u ponedjeljak je u Maksimiru prošao liječnički pregled, možemo reći da je novi igrač Dinama. Modri ga još trebaju službeno predstaviti, no to je samo pitanje tajminga, hoće li to učiniti odmah ili po povratku s priprema. Kao što smo već najavili, on bi se već danas trebao priključiti treninzima u Zagrebu, raditi i u četvrtak i petak, koji su ostatku momčadi slobodni dani i onda u subotu odraditi prvi trening s momčadi. Imaju Sergej Jakirović i njegovi suradnici dva dana za analizu, da vide u kakvom je stanju stigao Mmaee, koliko će mu trebati da dođe na razinu da može konkurirati za momčad. U svakom slučaju, vidjet ćemo Mmaeea u nekoj od pripremnih utakmica u Zagrebu, ili protiv Vardara 23.srpnja ili protiv Šahtara (26. i 27. srpnja). Sa svih strana dolaze informacije da je Marokanac uistinu veliko pojačanje i da je Dinamo doveo sjajnog igrača.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

A njegovim dolaskom Dinamo je kompletirao obranu, Sergej Jakirović pričao je da mu trebaju dva stopera, dvojicu je i dobio. Prvo je iz Granade stigao Raul Torrente, kao slobodan igrač, sad u istom statusu i Samy Mmaee. Obrana postaje, gledajući konkurenciju, najčvršća linija momčadi, barem na početku sezone. Je li doista takva vidjet ćemo kad počnu prave utakmice i pravi testovi, na europskoj razini, za modre braniče. No, zanimljivo je, Dinamo je 'betonirao' svoju zadnju liniju za - nula eura! U ovom trenutku, ako je suditi po treninzima u Bad Radkersburgu, Jakirovićeva prva opcija za obrambenu četvorku izgleda ovako: Pierre-Gabriel, Theophile, Torrente, Ogiwara. Da se, recimo, sutra igra utakmica s Istrom u prvom kolu HNL-a, na teren bi istrčala upravo ta četvorka. Ali do 2. kolovoza i te utakmice vjerojatno će Jakirović još dvojiti između Torrentea i Mmaeea. Ako se Marokanac uspije dotad nametnuti.

Znači, Pierre-Gabriel došao je zimus kao slobodan igrač iz Nantesa. I dan-danas mnogi traže 'kvaku', očekuju da će Francuz pokazati neki 'feler'. Jer, ovo što dosad pokazuje je doista na vrhunskoj razini. Snažan, čvrst, relativno brz, neprelazan, na treninzima uvijek na maksimumu... Zasad doista izgleda kao maksimirski 'bingo'! On je došao, kažu nam u Dinamu, čak i bez menadžerske provizije i novca za potpis ugovora, 'samo' za ugovor. O Kevinu Theophileu nema se što ni dodati. Iako mu je 35. godina za vratom, u Austriji djeluje mlađi nego ikad. Pratili smo pripreme i kad je KTC tek došao u Dinamo, pratili smo ga u prvih pet godina u Dinamu, nikad nije izgledao ovako 'nabrijano'. Ne štedi ni sebe ni druge, baca se na glavu, puca od snage. Podsjetimo, on je došao lani, također besplatno, nakon što je Sergej Jakirović uspio nagovoriti klupsko vodstvo da ga povuće iz mirovine. Došao je da bi bio 'back-up', mentor mlađima, a postao je prvi stoper Dinama. To je i sad, Kevin je starter u prvih 11, jasno, puno je utakmica i neće igrati baš svaku, pogotovo ne u ritmu srijeda-nedjelja. Ali, trenutačno, on je vođa Dinamove obrane.

Torrente i Mmaee, još dvojica koji su došli bez odštete i koji bi trebali biti pojačanja, vidjet ćemo koliko će im trebati za adaptaciju i tko će od njih skupiti više utakmica. Torrente je ljevak, Mmaee dešnjak, imat će i to utjecaj na sastavljaje momčadi. Kad neće igrati Theophile, jasno, bit će često i partneri. Na lijevoj je strani Japanac Takuya Ogiwara, trenutno prvi izbor. On je još na posudbi, do zime, Dinamo će ga tada vjerojatno otkupiti. Valjda će konačno uhvatiti kontinuitet. Ni on, dakle, zasad nije nešto posebno koštao, ako već pričamo o novcima.

No, niti to nije sve. Ima Jakirović na raspolaganju još nekoliko rješenja. Prvi, naravno, Stefan Ristovski. Dinamov senator ima ugovor do idućeg ljeta, vidjet ćemo hoće li ga produžiti, on može igrati na desnom boku, ali i zatvoriti stopersku poziciju, a posebno bi mogao biti važan u formaciji s trojicom u obrani. Rile je važan faktor i u svlačionici, njegov karakter i temperament daju momčadi energiju. Međutim, čini se da u ovom trenutku, uoči početka sezone nema mjesto u prvih 11! Ipak, sumnjamo da će ga se Jakirović tek tako odreći, Ristovski će sigurno odigrati pozamašan broj utakmica. Samo više nije u statusu nezamjenjivog.

Tu je i Maxime Bernauer. Simpatični i dobroćudni Francuz odigrao je prošle sezone nekoliko zapaženih partija, ali opći je dojam da nije klasa kao njegovi konkurenti u obrani, zato je, uostalom, Dinamo i dovodio nova pojačanja na te pozicije. Neće mu se biti lako izboriti za momčad kraj KTC-a, Mmaeea i Torrentea, Bernauer u sezonu kreće tek kao četvrta ili čak peta stoperska opcija. Jer, ne zaboravimo, tu su još mladići Leon Jakirović i Marko Zebić, koji bi mogli i trebali dobiti neke minute, barem u manje zahtjevnim utakmicama. Nismo zaboravili niti Maura Perkovića. Dečko, koji je prošle sezone, pogotovo u prvom dijelu, bio standardan, posebice na lijevom boku, sad je sve dalje od prve momčadi. Ako uopće ostane u Maksimiru! Jer, sve se glasnije priča da bi Perković mogao otići, da je za njega došla ponuda iz Nizozemske da mu klub neće raditi problem, ako odluči otići. Radi se o klubu NEC Nijmegen, a svjestan je Perković da, trenutno, u Dinamu ne može računati na minutažu, ni kao stoper, a sve teže i kao lijevi bek. Jer, uz Ogiwaru tu je i mladi Noa Mikić, koji može igrati tu poziciju. No, ponuda je zasad dosta niska, navodno, tek nešto viša od milijun eura plus još toliko bonusa i tek treba vidjeti kako će se Dinamo postaviti. Hoće li je prihvatiti, ili čekati novu, povećanu.

Dinamo je, k tome, na posudbe poslao još dva mlada igrača, koji su u nekim ranijim projekcijama trebali biti prvotimci. Moreno Živković vratio se na Kajzericu, a Jakov Gurlica seniorski će se kaliti u Gorici. Vrlo brzo vidjet ćemo je li Dinamo pogriješio što im nije dao pravu šansu, ili je ovaj sastav zadnje linije apsolutni 'dream team'. Dovesti toliko igrača za 'nula eura' može ispasti promašaj, uvijek je to rizik, međutim, 15-ak dana uoči početka sezone postavke zadnje linije izgledaju impresivno. Kad se jedan Ristovski mora boriti za mjesto u momčadi, onda bi to trebale biti 'slatke brige'. Ali, nikad se ne zna u kojem će smjeru krenuti sezona, hoće li u Maksimiru ispasti škrci ili genijalci!?

Spomenimo i još jednog igrača. Dino Perić također je u Austriji, trenira s momčadi, međutim, još ne igra utakmice. I pitanje je kad će igrati. Svjestan je i sam da će se teško nametnuti u ovom društvu, ozljede su ga 'masakrirale', povratak u pravu je sve teži. No, ne odustaje, želi još igrati nogomet na visokoj razini, premda je pred njim, kako sad stvari stoje, doista put od tisuću milja do sljedećeg nastupa za Dinamo.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićRaul TorrenteSamy MmaeeStefan RistovskiLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti