Josip Regović/Pixsell
Josip Regović/Pixsell

Dinamo dominira HNL-om, je li to dovoljno za Ligu prvaka? Jakirović na Qarabag s tri promjene u prvih 11?

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 17.08.24. | 08:00

Modri su svjesni svoje snage, ali ne smiju se zavarati da ih i u utorak čeka slična utakmica. Azebajdžanski prvak bit će puno ozbiljniji suparnik

Koliko je Dinamo jak i moćan, a koliko je HNL nedorastao kvaliteti Modrih? I, koliko je taj Dinamo dobar u kontekstu borbe za Ligu prvaka i konkurentnost u skupinama jednog od europskih natjecanja? To su pitanja koja se vrzmaju glavom nakon treće pobjede sezone, uvjerljive predstave protiv Šibenika (3-0) te uoči prvog europskog ispita. U utorak u Maksimiru gostuje Qarabag, azerbajdžanski prvak, ozbiljna i neugodna momčad, koja je dugo na okupu, koja igra brz i okomit nogomet, a ima i dosta europskog iskustva. Ono što je najvažnije treneru Sergeju Jakiroviću i igračima jest da ih ove tri startne pobjede u HNL-u i dobra, dominantna igra, ne zavaraju, ne uljuškaju u ulogu favorita.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bili smo već i kroz prošlost, ne tako davnu, svjedoci Dinamove dominacije u domaćem prvenstvu, koja je onda u europskim izazovima naletjela na ozbiljne zidove. I doživjela šokove. Sjećamo se, primjerice, Aalborga ili bečke Austrije, još bliže je u pamćenju i Šerif iz 2021.. Bilo je dosta takvih primjera, kad je Dinamo suvereno vladao HNL-om, ulijevao veliko povjerenje prije Europe, a potom oštro prizemljio. Stoga, svjesni su valjda i u Maksimiru da ove tri pobjede (Istra, Osijek, Šibenik), uz gol-razliku 10-1 ne moraju značiti baš ništa. U utorak je nova utakmica, novi protivnik, sasvim novi izazov. Jednostavno, Qarabag je najzahtjevniji suparnik dosad ove sezone i tako ga u Maksimiru moraju i shvatiti. Koliko je, dakle, Dinamova dominacija uistinu i razina igre za Ligu prvaka pokazat će nam utakmica u utorak pa onda i uzvrat. Bilo bi neozbiljno i opasno zaključivati samo na osnovu ove tri visoke pobjede u HNL-u.

"Još nijedan suparnik u tri kola protiv Dinama nije imao nijedan korner. Dinamo je trenutno predominantan", lijepo je primijetio Mario Carević, trener Šibenika nakon utakmice. Što jasno ukazuje na Dinamovu snagu i dominaciju nad društvom u HNL-u. Međutim, imao je Šibenik i nekoliko prilika za gol, matnih situacija, koje nisu završile golom. Bude li ih imao Qarabag, mogao bi Dinamo biti kažnjen, a znamo koliko jedan gol može značiti u borbi za Ligu prvaka. Zato, prije svega, oprez! Samopouzdanje, ali bahatost i previše samouvjerenosti - nikako! Zaboraviti početak HNL-a i samo se fokusirati na Qarabag. To je jedini recept za trijumf u utorak.

A kako će Sergej Jakirović posložiti svoju vojsku u toj utakmici? Protiv Šibenika uigravao je formaciju s trojicom u zadnjoj liniji, sustav za koji je već ranije rekao da bi mogao biti bitna alternativa u Europi. Hoće li ga primijeniti već protiv Qarabaga? Moguće. U tom bi slučaju, vjerojatno, Jakirović u odnosu na Šibenik napravio tri promjene. Umjesto Bernauera u zadnjoj liniji igrao bi Theophile, u vezi umjesto Ademija startao bi Sučić, a Pierre-Gabriel umjesto Špikića. Jer, Marko Pjaca zbog ozljede je propustio Šibenik, trebao bi biti spreman za Qarabag, ali pitanje je ima li snage za sat vremena, ako već ne za čitavu utakmicu. U tom bi slučaju igrao s dva napadača, kao i protiv Šibenika.

Postoji, naravno, i opcija s povratkom na četvoricu u zadnju liniju. Rekli bismo, to je ona klasična varijanta, već poznati sastav, u kojemu je Dinamo igrao protiv Istre i Osijeka, na neki način, to je udarnih Dinamovih 11 na papiru. Tu bi opet ušao Marko Pjaca, a Petković bio usamljeni napadač.

Ima, dakako, još mogućnosti. Jedna je i da Pjaca zaigra uz Petkovića kao druga špica umjesto Kulenovića, o tome se isto razmišlja u Maksimiru. U svakom slučaju, Jakirović ima dosta širok izbor i slatke brige prije Qarabaga. Ali, kad je toliki izbor, onda se lakše može i pogriješiti. Pred Dinamovim trenerom još su tri dana razmišljanja, analize, vaganja kome dati priliku od prve minute. Iako, važnu će ulogu imati i oni, koji će ući s klupe. Odlučuje svaki detalj, ali onaj osnovni jest - Qarabag treba shvatiti ozbiljno! I zaboraviti što prije ove tri startne pobjede!



Tagovi

GNK DinamoQarabagNK ŠibenikSergej JakirovićLiga prvaka

Ostale Vijesti