Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Dinamo bi uskoro mogao dobiti pravog igrača. Ne smije ponoviti 'slučaj Živković'

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 28.10.24. | 12:50

Mali Scholes na Kajzerici se odlično priviknuo na seniorski, prvoligaški nogomet, u Maksimiru ga prate budnim okom. Ali, ne bi ga trebali vraćati prije kraja sezone

Dok u Maksimiru žive neki paralelni svjetovi, jedan Dinamo koji jako dobro, ravnopravno, skuplja bodove u Ligi prvaka i onaj drugi, koji u HNL gubi bodove kao djeca pikule, dobre vijesti za Modre stižu s - Kajzerice. Naime, tamo stasa jedan igrač, koji bi u bliskoj budućnosti mogao postati prvotimac u Maksimiru, prava alternativa za one koji su tu i nasljednik onih, koji će otići.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ako nastavi kako je krenuo, Luka Vrbančić (19) trebao bi 'isplivati'. Iz svih tih valovitih voda odrastanja, kroz status projekta kluba preko onoga s kojim se zakasnilo, do onoga, koji će u Dinamu ipak pronaći mjesto pod Suncem. Vrbančić već godinama slovi za jednog od klinaca, koji zaslužuju mjesto u Dinamu, debitirao je već, zabijao pogotke, pokazao da 'ima nešto'. Međutim, usred svih maksimirskih mijena, koje su trajale i traju već neko vrijeme, a i zbog toga što Dinamo uvijek nešto lovi, ganja, Vrbančić nije još dobio pravu priliku. Ono, da bude u ozbiljnoj rotaciji, da igra ponekad u prvih 11, da ulazi s klupe, kad god je šansa. Ali, za razliku od nekih vršnjaka, Vrbančić se nije odlučio čekati da svaki mjesec sjedne plaća, a da on pritom ne igra previše, već je ovog ljeta prihvatio odlazak na posudbu u Lokomotivu. Neki će reći da je to trebao učiniti još prošle sezone i to je istina, sad bi imao još barem pola godina više u seniorskom, prvoligaškom nogometu. No, tada se nije sve poklopilo, bio je blizu posudbe u Istru, u zadnji je tren dogovor propao i do ljeta je ostao u Maksimiru. Igrao za juniore i ponekad seniore.

U svakom slučaju, ova je sezona označena kao ključna za njegov razvoj. Prošao je pripreme s Dinamom, na početku sezone čak i počeo dobivati ponešto minuta, međutim, kad je postalo jasno da neće imati previše prostora, prihvatio je odlazak u Lokomotivu. I, kako sad stvari stoje, bio je to pun pogodak. Vrbančić je za 'lokose' odigrao šest HNL i jednu Kup utakmicu, u četiri od tih sedam dvoboja odigrao je svih 90 minuta, u dvije je izišao pred kraj, tek jednom je zamijenjen u 56.minuti. Kod Silvija Čabraje treninzi nisu lagani, štoviše, no, niti to nije Vrbančiću bio problem, već je brzo preuzeo kormilo veznog reda Lokomotive i postao jedan od glavnih igrača. Zabio je dosad dva pogotka, iako pogoci njegova osnovna djelatnost, a i u subotnjem susretu na Poljudu, Vrbančić je odigrao jako dobru predstavu. Uzimao je lopte, prekidao akcije Bijelih na sredini terena, bez respekta kretao u napad. Ima on i ideju, za čiju provedbu još nedostaje mirnoće i iskustva pa ponekad i brza s odlukama, ima i udarac s distance, kojega se ne boji upotrijebiti. Ukratko, Vrbančić u Lokomotivi uistinu stasa u igrača, koji bi uskoro mogao opet doći u Maksimir. 'Šestica' ili 'osmica', to je Dinamu uvijek potrebno, može igrati i na ostalim pozicijama u vezi, ako baš treba. Čak i na krilu, zlu ne trebalo.

Ono što je u priči oko Vrbančića važno istaknuti, jest da on na Kajzerici nije na posudbi po modelu, koji je u Dinamu u zadnje vrijeme postao 'modus operandi'. Dakle, Dinamo posuđuje igrače klubovima u HNL-u, ali oni od toga imaju i financijsku korist. Ili se igrači registriraju za taj klub pa Dinamo zadržava pravo prvokupa ili klubovi imaju pravo na postotak idućeg transfera. Time Dinamo, na neki način, obvezuje klubove da taj igra ima minutažu, da i ovaj drugi klub od njega ima koristi. Međutim, Vrbančićeva je posudba 'suha' ili klasična, Lokomotiva nema nikakve financijske koristi. A on opet igra, Čabraja mu daje maksimalno povjerenje i to je dodatan dokaz da je Vrbančić napravio iskorak. Zašto bi ga Lokomotiva trpjela, ako nije kvalitetan?

Posudba s Lokomotivom dogovorena je do kraja sezone i premda postoji mogućnost da ga Dinamo vrati već na zimu, vjerojatno Modri ipak neće povući tu klauzulu. Naime, Vrbančić se na Kajzerici odlično razvija, do kraja sezone skupit će, bude li zdrav, preko 30 seniorskih, prvoligaških utakmica i idućeg ljeta mogao bi se ravnopravno uključiti u borbu za mjesto u momčadi Dinama. Uostalom, još je svjež primjer Morena Živkovića, koji se u Maksimir vratio na polusezoni. I vrlo brzo izgorio, onda se ljetos opet vratio u 'loksu' i sad se ispočetka bori za status. 'Mali Scholes' kako Vrbančića od milja zovu zbog fizičke sličnosti (a i nogomet igraju na sličnim pozicijama) s legendarnim Englezom, zato ne bi trebao žuriti. Niti Dinamo! Do kraja sezone na Kajzerici, bude li se razvijao ovim tempom, Modri bi idućeg ljeta mogli dobiti baš pravog igrača. Još ako odu Sučić i(li) Baturina, Vrbančić bi mogao dobiti i pravu priliku!



Tagovi

GNK DinamoNK LokomotivaLuka VrbančićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti