Zvonimir Barišin/PIXSELL
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Dalmacija je u transu, sada Hajduk ima veliku šansu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 02.10.23. | 09:00

Pobjedom 1-0 u Derbiju Bijeli su odmaknuli Dinamu, no u subotu ih čeka Jadranski derbi na Rujevici

Emir Sahiti svojim sjajnim pogotkom bacio je Poljud u trans, slave navijači Hajduka diljem Splita, Dalmacije i svim krajevima Hrvatske gdje ih ima, jer u Derbiju je pao Dinamo. Hajduk se od vječnog rivala odvojio pet bodova uz dodatak da Modri imaju utakmicu manje, ali Bijeli su prvi, dva boda iznad Rijeke

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Govorio je trener Ivan Leko nakon utakmice koliko je sretan, što pobjeda znači za navijače i klub te 'ispalio' kako će muževi biti ovaj tjedan u dobrim odnosima sa svojim suprugama od radosti koju su im podarili igrači Hajduka.

Nije to bila utakmica koja će se pamtiti po spektakularnoj igri, sve je mirisalo na 0-0 dok se nije ukazao Sahiti kojemu Leko bezgranično vjeruje, premda do utakmice s Lokomotivom kada je također bio matchwinner, nije igrao dobro, ali trener ga je trpio zato što 'grize' na treninzima, a ruku na srce, na krilima i nema puno opcija.

Dinamo je imao hendikep što je ponovno ozljedu obnovio Bruno Petković koji je ranije morao iz igre i premda nije bio na sto posto, on je takav igrač koji može svojim potezom riješiti utakmicu. Dinamo je u slaboj utakmici odlučio se nadigravati, ali ničega opasnog u posljednjim trećinama terene nije bilo.

Onda je na poluvremenu Leko ispravio svoju grešku, iz igre je izvadio Vadisa Odjidju-Ofoea koji nije bio na razini očekivanja kao trenerovo iznenađenje za Derbi, izašao je i Niko Sigur, a ušli su iskusni Mihael Žaper i Aleksandar Trajkovski, karte je malo promiješao splitski trener želeći dobiti utakmicu i – pogodio. Žaper je donio stabilnost u vezni red, dok je Trajkovski prebacivanjem glavom postao asistent za pogodak Sahitija i pokazao se kao igrač od kojega će Hajduk imati velike koristi, pogotovo kada se spremi.

Dinamo praktički nije zapucao prema vratima Hajduka, tek je nešto prijetio Petković dok je bio u igri, obrana Bijelih na čelu s vratarom Ivanom Lučićem, odigrala je odlično. Ni promjene koje je Sergej Jakirović napravio nakon pogotka, nisu uspjele Dinamu donijeti izjednačenje za bod s kojim bi sigurno bili sretni. Jakirović se na pressici nije slagao s pitanjima novinara da su bili neopasni, on je mišljenja da su bili čak i bolji i imali svojih prilika.

Prilika je sada pred Hajdukom koji je ove sezone u devet odigranih kola dobio tri derbija (dva s Dinamom, jedan s Rijekom), jer novom pobjedom protiv Riječana može odmaknuti i njima. Nema sumnje da će Rijeka biti drugačija nego na Poljudu kada se odlučila na branjenje dok im je još trener bio Jakirović i izgubila. Sada s povratnikom u hrvatski nogomet Markom Pjacom igraju potpuno drugačije, jer se radi o igraču koji rješava utakmice svojim potezima, ima klasu i međunarodno iskustvo. Rijeka će ići na pobjedu jer im ona donosi prvo mjesto, a mi zasad imamo nikad zanimljivije prvenstvo i utrku u troje za prvaka.

Klubovima nakon idućeg kola slijedi reprezentativna stanka, pa je to pravi trenutak za Hajduku da još podignu formu igrača koji su se kasnije priključili, a ima i nekih najava da bi se za Osijek na Poljudu koji slijedi nakon Rujevice, mogao treninzima vratiti Rokas Pukštas koji pauzira već dva mjeseca zbog ozljede koljena.

Uglavnom, Hajduk na Rujevici ima veliku priliku, mora odigrati mušku utakmicu kako bi pokazao još jednom da je spreman na vrhu ostati do kraja, iako je tek rana faza prvenstva. Ali, Bijeli su i bez velike igre pokazali da su ove sezone spremni za najviše domete, pa se prosječni navijač pita što bi tek bilo da igraju maestralno ili da su još dobili Istru i Goricu, umjesto što su upisali neplanirane poraze i izazvali krizu koja je donijela opću mobilizaciju i Hajduk je dobio dva iduća susreta.



Tagovi

HajdukDinamo ZagrebDerbiEmir SahitiIvan LekoBruno PetkovićSergej JakirovićJadranski derbiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti