Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Hajduk pobjegao na plus pet majstorijom Sahitija, Modri nisu mogli bez Petkovića koji se ozlijedio

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 01.10.23. | 19:59

Veliko slavlje na Poljudu nakon pobjede Bijelih 1-0 u Derbiju s Dinamom

Hajduk je svladao Dinamo 1-0 u velikom Derbiju koji nije ponudio blistavu igru,ali tko te pita jer Bijeli su pobjedom Modrima pobjegli na pet bodova, a u subotu ih čeka Jadranski derbi. Opet je kao i na prošloj utakmici čovjek odluke bio Emir Sahiti koji je majstorski pogodio za veliko slavlje na Poljudu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Trener Hajduka Ivan Leko iznenadio je postavljanjem Vadisa Odjidje-Ofoea u prvi sastav nakon što je Belgijac bio na klupi protiv Lokomotive i uopće nije ulazio u igru. Vjerojatno se držao da bi mu veteran svojim iskustvom mogao donijeti prevagu u sredini terena, a zna se da je svojim ulascima u Superkupu i prvenstvu u Maksimiru donosio kvalitetu s klupe. Tako je izostao start Mihaela Žapera, on je ostavljen da bude joker s klupe. Ostalih iznenađenja u momčadi Hajduka nije bilo, jedino je Fahd Moufi dobio prednost ispred Dina Mikanovića.

Još manje iznenađenja bilo je u momčadi Dinama, odnosno nije ih bilo uopće jer je Sergej Jakirović izveo očekivani sastav s Brunom Petkovićem u špici napada koji se oporavio od ozljede taman za Derbi, utakmicu koja je za obje momčadi imala veliku važnost.

Na Poljudu je vladala odlična atmosfera prije derbija, obilježeno je probijanje brojke od 100 tisuća, članova, a pjevač Alen Nižetić uživo je uz pratnju s tribina uživo izveo neslužbenu himnu Hajduka 'Dalmacijo'…, a navijači na Sjeveru i Istoku izložili su koreografiju na kojoj je pisalo 'sto iljada' uz grb Bijelih.

Prvu opasniju situaciju imao je Dinamo nakon driblinga Gabriela Vidovića koji je pao u kaznenom prostoru, no Igor Pajač samo je odmahnuo rukom da se igra nastavi. Uzvratio je Hajduk nakon ubačaja sa strane, pogriješio je Ivan Nevistić, a lopta došla do Odijdje koji je pucao mlako sa 10 metara, tako da je Dino Perić zaustavio loptu na putu prema mreži. Malo zatim pucao je glavom Marko Livaja, ali je Nevistić obranio šut sa pet metara.

Dinamo je imao slobodni udaraca u 15. minuti sa 25 metara, ali je Petković prebacio vrata, tako da je propala prigoda za Zagrepčane iz prekida. Otprilike s iste udaljenosti samo i iz igre probao je i Marko Bulat, ali je Ivan Lučić lako uhvatio loptu. Na drugoj strani je nakon prodora Odjidje dva puta u blok stajao Josip Mišić i spašavao opasnost u šesnaestercu.

U 34. minuti bilo je malo tenzija, Livaja je dobio žuti karton zbog prosvjeda jer je smatrao da Filip Krovinović nije napravio prekršaj.

U 39. minuti u prigodi je dio Petković, okrenuo se na vrhu kaznenog prostora, no njegov udarac blokirao je Moufi.

Dinamu se potkraj prvoga dijela ozlijedio Petković, obnovio je staru boljku i morao izvan igre što je bio veliki hendikep za Zagrepčane, a zamijenio je ga je Josip Drmić. Centarfor Modrih samo je odšepao do klupe skidajući s ruke kapetansku traku, jasno pokazujući da ne može više.

Livaja je do kraj prvog dijela uspio izboriti korner nakon kojega nije bilo opasnosti.

Trener Hajduka Leko je na poluvremenu ubacio Žapera i Aleksandra Trajkovskog, izašli su Niko Sigur i Odjidja, što je bio očiti znak da želi nešto promijeniti i dobiti utakmicu.

Isplatilo mu se to u 58. minuti kada je Hajduk poveo nakon duge lopte koju je uputio vratar Lučić, a Trajkovski glavom produžio prema Emiru Sahitiju koji se sjurio sam prema Nevistiću pobjegavši Moharramiju i zabio za vodstvo i oduševljenje domaće publike.

Nakon vodstva Bijelih posegnuo je i jakirović za promjenama, vidio da nema što čekati te je uveo svježe snage, među kojima i povratnika Arijana Ademija, ali Modri nisu uspjeli izjednačiti. Hajduk je pobjegao.

HAJDUK – DINAMO 1-0 (0-0)

Split. Stadion: Poljud. Gledatelja: 33.824. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina). Pomoćnici: Ivan Mihalj (Velika Gorica). Četvrti sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar). AVAR: Goran Pataki (Đakovo). Delegat: Ivan Smokrović (Rijeka).

Strijelci: 1-0 Sahiti (59., Trajkovski)

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Moufi, Šarlija, Uremović, Melnjak – Sigur (od 46. Žaper), Krovinović – Benrahou (od 79. Diallo), Odjidja-Ofoe (od 46. Trajkovski), Sahiti – Livaja. Trener: Ivan Leko

Dinamo (4-2-3-1): Nevistić – Moharrami, Šutalo, Perić, Ljubičić (od 75. Mihajličenko) – Bulat (od 75. Kulenović, Mišić – Emreli (od 61. Ademi), Baturina, Vidović (od 61. Kaneko) – Petković (od 44. Drmić). Trener: Sergej Jakirović.

Žuti kartoni: Melnjak 29., Livaja 34., Šarlija 47., Žaper 74. (Hajduk), Emreli 25, Mišić 55. (Dinamo)

Crveni kartoni:



Tagovi

DerbiHajdukGNK DinamoHrvatska nogometna ligaIvan LekoSergej Jakirović

Ostale Vijesti