Alen Lesicki/Germanijak
Alen Lesicki/Germanijak

Dalić: “Kovačić neće doći na okupljanje. Imamo dogovor, nadam se da će igrati u subotu”

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 07.10.24. | 11:29

Izbornik reprezentacije najavio je početak priprema za dvoboje sa Škotskom u Zagrebu i Poljskom u Varšavi

Prije sedam godina je Zlatko Dalić preuzeo reprezentaciju i postao najuspješniji izbornik u povijesti Hrvatske.

“Prošlo je sedam godina. Nisam sigurno očekivao da će toliko trajati. Niti ja niti vi da ćemo osvojiti medalje i imati uspjehe. Veseli me što nakon sedam godina imam motiv i veselje da dođem ovdje. Vodit reprezentaciju je čast i obaveza. Hvala svima koji su bili uz reprezentaciju. Nisam očekivao niti sedam mjeseci, kamo li sedam godina. Tako se posložilo i ispalo najbolje moguće. Lijepi trenuci su iza nas, bit će ih još. Imamo kvalitete", rekao je izbornik Dalić u uvodu pa otkrio kakav je zdravstveni bilten...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

“Čeka nas Škotska. Imamo dva treninga više nego uobičajeno. Protivnik koji je zadnji u skupini, nema boda ali ne smijemo se opustiti. Igrali su dobro, teško izgubili. Naša povijest. S njima nije sjajna. Jedna pobjeda na Euru u Glasgowu. S popisa otpada Pongračić, ostaje u klubu na liječenje. Kovačić neće doći na okupljanje. Ima privatne stvari, nada se da će riješiti što prije. Perišić je imao ozljedu, ali na svu sreću nije toliko teško. Očekujem ga danas ili sutra. Šutalo se sinoć ozlijedio, još čekamo da vidimo što ej posrijedi. Doći će i napraviti pregled pa ćemo znati što je točno: Dva stopera su upitna pa ćemo u dogovoru s izbornik U21 vidjeti koga ćemo povući. Danas tijekom dana ćemo vidjeti s ostalima”, smatra izbornik koji se dotakao Marka Pjace i njegova stanja.

“Nije bio sedam dana u pravom treningu. Ima probleme. Rekao je Bjelica da ćemo vidjeti kad dođe. Nadam se da će se moći priključiti treningu. Provjerit ćemo".

Ivan Perišić?

“Našao je klub, igra na desnom krilu. Nažalost, doživio je nezgodnu ozljedu, ali očekujem da će biti OK i sigurno konkurira za Škotsku. Da li desnog ili lijevog, vidjet ćemo. Ali veseli što ćemo imati još jednu opciju na desnoj".

Naši reprezentativci su u dobroj formi...

“Imamo dobru situaciju. Dobre utakmice pružila većina i nadam se da ćemo nastaviti s onim što smo radili u prošlom ciklusu u većem dijelu. Veseli dobra forma svih igrača. U boljem su stanju nego u rujnu i očekujem da su u dobrom stanju”

Desni bek je još uvijek problem?

“Dvije utakmice su bile vrlo korektne s Jakićem i Pjacom. Nisam imao primjedbi i zavrjeđuju šansu ponovno. Nije im prirodna pozicija, ali bilo je korektno. Sad je Perišić tu. Ne mogu ništa bolje naći. Juranović je krenuo s treningom, možda dođe za iduću akciju. Nije bilo loše, ja im vjerujem”.

HNL je zaključio prvu četvrtinu...

“Gledamo igrače koji nam trebaju. Odraz je Europa... Nisu mjerilo utakmica protiv Istre, Varaždina ili Slaven Belupa. Ne podcjenjujem našu ligu, podržavam je ali realnost je nešto drugo.”

Dalić nastavlja s tri stopera

“Neće promijeniti planove. Pokazali čvrstinu i kvalitetu. Odgovara nam to i tako ćemo nastaviti. Ostali bez Pongračića, vidjet sa Šutalom i reagirati. Dolaze nam mladi stoperi. Ušković, Prpić... Pokazalo se dobro i mislim da zaslužuje da idemo dalje. Ćaleta igra dobro, Gvardiol je neupitan. Erlić je tu. Imamo vremena da napravimo i to ćemo forsirati”.

Cilj je isti...

“Rekli smo što je cilj za Ligu nacija. Da napravimo kostur reprezentacije. Stavili smo 23 igrača na popis iz razloga da damo šansu na treningu i radimo selekciju. Prvi cilj mora biti rezultat a to je plasman u četvrtfinale i ostanak u prvoj jakosnoj skupini za ždrijeb. Selekcija ide dalje, ali rezultat ne smije trpjeti. Škotska je dobra, nemamo rezultata se njima. Očekujem tešku utakmicu i nema mjesta eksperimentima. Idemo najbolje i najjače a to ćemo pronaći kroz ova četiri treninga. Imamo vremena i razloga za optimizam. Probat naći rješenje”.

Koliko Zlatku Daliću znači više vremena za treninge otkrio je u nastavku:

"Prije bismo se okupili u ponedjeljak, regeneracija, trening i već ju srijedu idemo na put. Sad imamo četiri prava treninga i to me veseli. Svaki trening je bitan kada uvježbavamo nove stvari. Nakon Škotske ostajemo u Zagrebu jedan dan pa idemo u ponedjeljak u Varšavu, ovaj put nije sve zgusnuto".

A kako je izbornik vidio izvedbu Martina Baturine i Petra Sučića u Ligi prvaka?

"Nakon Bayerna, nitko nije valjao, svi su loši. A nakon Monaca su atomski igrači. Oni su budućnost naše reprezentacije, biseri koje treba njegovati i štititi. Bit će padova i loših utakmica, ali oni su prepoznati kao potencijal i to sam vidio sa svojim stožerom. Sjajno su igrali protiv Monaca i nadam se da će tako nastaviti. Nisu bili upitni, treba im dati šansu i podršku. Oni će vlo brzo biti nositelji i u reprezentaciji".


Ponovno malo o Kovačiću...

"Kovačić ima privatne obveze, čekam da vidimo situaciju. Iskreno se nadam da će sve biti okej i da će se što prije priključiti. "

Raspored je sve gušći...

"To brine svakoga. Previše je utakmica, puno je ritma i zahtjevnije je. Priča biznisa se potencira, ja kao izbornik nisam pogođen tim odlukama, više su klubovi. Oni ulažu velike novce i moraju se boriti. Neću se miješati, mislim da je to previše".

A kako izbornik tumači taj problem desnog beka?

"Splet okolnosti. Nakon Jarnija nismo imali lijevog beka. Uvijek se pojavi rupa. Ne bih rekao da je to loš rad u klubovima. Problem je što mladi igrači nakon dvije-tri utakmice odu van. Imamo Juranovića i Stanišića, ali oni su se ozlijedili. Igrači odlaze premladi, pa se ne nametnu. Uvijek imamo problem na nekoj poziciji. Nadam se da je to splet okolnosti. Uvijek se pojave neki igrači. Moramo čekati, ali navikli smo na velike rezultate. Moramo biti strpljivi. Pogledamo li HNL, desni bekovi u prva četiri kluba su stranci. To je peh"

Mislav Oršić se vraća u reprezentaciju.

"Drago mi je što se vratio nakon ozljede. On spada u grupu igrača koji su zaslužili priliku. Ne očekujem da će biti kao prije, ali sigurno mu treba dati priliku da se vrati i da ga ohrabrimo. Teško je nakon ozljede, ali će nam biti jako bitan na toj lijevoj strani. Igra u Trabzonu i vraća se u formu, čekamo da se nametne još više i da bude od koristi".

Oglas

Liga nacija (A), skupina 1

Subota, 12. listopada

Hrvatska – Škotska, 18.00

Poljska – Portugal, 20.45

Utorak, 15. listopada

Poljska – Hrvatska, 20.45

Škotska – Portugal, 20.45

ODIGRAJ ODMAH!



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HNSHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniIvica Olić

Ostale Vijesti