Davor Javorovic/Pixsell
Davor Javorovic/Pixsell

Okupljanje Vatrenih: S dvije pobjede "kupuje" se četvrtfinale i vrijeme za tranziciju

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 07.10.24. | 08:00

Izbornik je konačno dobio vrijeme da kroz pet treninga pokuša popeglati automatizme i usaditi nove ideje koje mu se vrte glavom u sustavu 3-5-2 i njegovim inačicama koje se planiraju.

Zlatko Dalić u ponedjeljak okuplja reprezentaciju u Zagrebu. Polako će igrači curiti u hotel Sheraton već od podneva, nešto ranije će se izbornik obratiti naciji a u 18 sati slijedi prvi trening na Maksimiru. I tako do subote kada je na redu Škotska, da bi tri dana kasnije Vatreni mogli osigurati prolaz u četvrtfinale Lige nacija u Varšavi protiv Poljske. Za to će im trebati maksimalan učinak iz listopadske akcije, ali i mala pomoć Portugala koji isto tako mora dobiti obje utakmice protiv istih suparnika. Pa bi se međusobni obračun za prvo mjesto dogodio u Splitu u studenom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno 18+)

Izbornik je aktivirao pretpoziv Marcu Pašaliću, pitanje je kakvo je stanje s Markom Pjacom odnosno Ivanom Perišićem koji je izašao iz igre tijekom poluvremena utakmice PSV-a i Sparte Rotterdam. Prve vijesti iz Nizozemske sugeriraju kako je sve u redu i da je riječ tek o jačem udarcu, ali jasno da će konačan sud imati liječnici reprezentacije.

Što možemo očekivati od Hrvatske? U zadnjoj utakmici u Osijeku rastanak je bio u euforiji. Luka Modrić ponovno je odigrao simultanku i potvrdio da je fenomen koji traje i traje... Igralo se u rujnu bez klasičnog desnog beka jer nije bilo Juranovića i Stanišića kojih neće biti niti na ovom okupljanju pa je sasvim izvjesno da će Dalić nastaviti s osnovnom varijantom 3-5-2 sustava i njegovim inačicama. Trebao bi izbornik nastaviti i s povećanjem minutaže nekim novim klincima... Baturina, Sučić i Matanović dobro su iskoristili početne minute, na njima je da nastave istim smjerom.

Ono što veseli jest forma u kojoj dolaze Vatreni na okupljanje. Kovačić je zabio u Engleskoj, Budimir u Španjolskoj. U posljednje vrijeme nišanske sprave podesio je Petković. Zabio je Sučić u Ligi prvaka, Matanović u Bundesligi pa čak i Nikola Vlašić za Torino iz penala ali on je još uvijek na pretpozivu. Dakle, pucačka forma dolazi do izražaja što je prijeko potrebno nakon dva gola koje je Hrvatska zabila u dvije uvodne utakmice skupine.

Idealan scenarij iz ove akcije bilo bi šest bodova i osiguran plasman u četvrtfinale. To bi Zlatku Daliću i njegovim pomoćnicima dalo mogućnost da u studenom kada su gosti u Škotskoj, odnosno domaćini Portugalu u Splitu počnu kemijati i puno sigurnije nastave proces tranzicije Hrvatske kao svojevrsnu pripremu za Svjetsko prvenstvo 2026., odnosno kvalifikacije za Mundijal u SAD-u, Kanadi i Engleskoj.

Za početak, treba se obračunati sa Škotskom koja nosi dobre uspomene s gostovanja u Hrvatskoj. U dvije utakmice uzeli su četiri boda. Prvo su remizirali u Maksimiru 2000. u kvalifikacijama za SP (1-1), da bi 2013. na istom mjestu uzeli sva tri boda u kvalifikacijama za Brazil 2014. pogotkom Snoodgrassa. Nakon remija i poraza, treća sreća za Vatrene. A s eventualnim trijumfom ove subote u Maksimiru, lakše bi se putovalo u Varšavu na megdan Poljskoj koja nas ničime nije oduševila u Osijeku prije mjesec dana.

Kako bilo, Zlatko Dalić konačno je dobio neko konkretno vrijeme za pripremu. Pet treninga u Maksimiru ovaj tjedan bit će sjajna prilika da se malo popeglaju automatizmi i lakše usade nove ideje koje izbornik najavljuje.

Oglas

Liga nacija (A), skupina 1

Subota, 12. listopada

Hrvatska – Škotska, 18.00

Poljska – Portugal, 20.45

Utorak, 15. listopada

Poljska – Hrvatska, 20.45

Škotska – Portugal, 20.45

ODIGRAJ ODMAH!



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

VatreniHNSHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti